İçerikte Neler Var?

Uzun Ve Hastalıksız Bir Yaşam Mümkün Mü?


İnsanlar, gelişen sağlık sistemi ve modern hayatın imkanlarıyla artık daha uzun yaşıyorlar. Ancak asıl önemli olan bu uzun yaşamda ne kadar uzun süre sağlıklı kalacağımız. Belimiz bükülmeden, ağrılar çekmeden, bakım almaya muhtaç kalmadan sağlıkla yaş-alabilmek vurgulamak istediğim.

“Metabolik sağlık, vücutta enerjiyi ne kadar iyi ürettiğimizi ve kullandığımızı tanımlayan bir terimdir.”

Yiyecek seçimlerimiz, metabolizmamız, mikrobiyom (bağırsak sağlığı), egzersiz, uyku, stres ve zihinsel sağlığımızın yanı sıra yaş, cinsiyet ve genler hepsi benzersiz metabolik sağlığımızı şekillendirir.


Kötü metabolik sağlık, daha kötü beyin fonksiyonu, enerji, hafıza, ruh hali, cilt sağlığı, doğurganlık ve kronik hastalık riski ile ilişkilidir. Çoğu kronik hastalığın altında metabolik işlev bozukluğu yatmaktadır.

Amerikan toplumu için yapılan araştırmalar tüm nüfusun sadece %12 sinin ‘metabolik açıdan sağlıklı’ olduğunu gösteriyor. Obezite ve Tip2 diyabette Avrupa 1.si olan Türkiye için de bu durumun çok farklı olmadığını söylemek yanlış olmaz.

Metabolik Sağlık Nedir?

 Uzun Ve Hastalıksız Bir Yaşam Mümkün Mü?

Metabolik Sağlık Nasıl Tanımlanır?

Klinik olarak konuşursak, metabolik sağlık; ilaç kullanımı olmayan optimal beş belirteç seviyesiyle tanımlanır:

  1. Kan şekeri
  2. Trigliseritler
  3. HDL (bilinen; iyi kolesterol)
  4. Kan basıncı
  5. Bel çevresi

Bazı uzmanlar da metabolik sağlığın bundan daha fazlasını ifade ettiğini savunuyor. Bazıları, metabolik olarak sağlıklı olmanın, bir kişinin genel olarak sağlıklı olduğu ve metabolik hastalık geliştirme riskinin düşük olduğu anlamına geldiğini söyler.

Eğer bir kişide aşağıdaki özelliklerden üç veya daha fazlası saptanırsa ‘metabolik sendrom’ dan bahsedilir ve kişide bir şikayet belirmese bile önlem alma zamanı gelmiş demektir:

* Bel ölçüsünün boyun yarısından daha fazla olması
* 100 mg/dL’nin üzerinde açlık şekeri
* 40 mg/dL’den az HDL kolesterol
* 150 mg/dL’nin üzerindeki trigliseritler
* Yüksek tansiyon (130/85 veya daha yüksek)

Glikoz (şeker) vücuttaki enerjinin birincil öncüsüdür ve metabolizmanın etkili bir şekilde çalışması için sıkı bir şekilde düzenlenmesi gerekir.

Glikoz seviyelerini istikrarlı ve sağlıklı bir aralıkta tutan seçimler yaparak bu belirteçlerin çoğunu iyileştirebiliriz.

Bunun için; glikozda büyük artışlara neden olmayan besinleri seçmek, düzenli egzersiz yapmak, kaliteli uyku, stresi yönetmek, glikoz işlememizi iyileştiren besinleri ve yiyecekleri seçmek ve metabolik işlevi bozduğu bilinen çevresel toksinlerden kaçınmak gerekir.

Özetle, metabolik olarak sağlıklı olmak, vücudun obezite, tip2 diyabet, kalp hastalığı, felç, böbrek hastalığı ve NAFLD (alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı) gibi durum riskini azaltan faydalı bir şekilde yiyeceklere yanıt verebilmesi anlamına gelir.

Uzun Ve Hastalıksız Bir Yaşam Mümkün Mü?

Metabolik Sağlığımızı İyileştirebilir miyiz?

Evet.

Yaşımızı, cinsiyetimizi veya genlerimizi değiştiremeyiz. Ancak beslenmemiz, bağırsak mikrobiyomu, kilomuz, uykumuz ve egzersiz durumumuzu değiştirebilir, stresi ve zihinsel sağlığımızı yönetebiliriz.

Ayrıca ideal bir vücut ağırlığına sahip olmak da iyi bir metabolik sağlığı garanti etmiyor. Her gün tartıda arzu edilen kiloyu takip etmenin anlamsızlığını bir kez daha yineleyelim. Ama periyodik olarak vücut yağ/kas oranını ölçtürmek ortalama bir fikir verecektir.

Metabolik sağlık karmaşık görünse de geldiğimiz noktada çoğu uzman onu iyileştirmenin yolları üzerinde hemfikirdir, bütünsel bir sağlık bakışı yani.

İyi yaşam uzmanı ve bir sağlık profesyoneli olarak önerdiğim bu maddeler sonucunda yaşam tarzını değiştirip kronik hastalıklarından ve ilaç kullanımından kurtulan, ruh-zihin dengesi iyileşen, öncesine göre çok daha iyi hisseden metabolik olarak sağlıklı danışanlarım oldu.

  • Düzenli egzersiz yapın, ideal olarak kalp atış hızınızı artıran ve kas inşa eden en az 30 dakikalık aktivite yapın.
  • Omega-3 yağ asitlerinin alımını artırın.
  • Tam gıdalara öncelik verin: Bitkisel besinler açısından zengin bol miktarda taze sebze ve meyve, ayrıca lif açısından zengin tohumlar, kuruyemişler ve tam tahıllar tercih edin.
  • Düşük glisemik (az şekerli) beslenme sürdürmeyi hedefleyin.
  • Kaliteli uykuyu ihmal etmeyin.
  • Stresinizi yönetmeyi önemseyin.
  • Destek için bütünsel sağlık uzmanı doktor veya eczacılardan yardım alın.

Sağlıkla.

Uzm. Ecz. Ayşegül Birlik 13.06.2022

Kaynaklar:

  • Cause, consequence or coincidence: The relationship between psychiatric disease and metabolic syndrome. Translational Metabolic Syndrome Research. (2018).
  • Gut microbiota in human metabolic health and disease. Nature Reviews Microbiology. (2020). 
  • Metabolically healthy obesity: epidemiology, mechanisms, and clinical implications. The Lancet. Diabetes and endocrinology. (2013). 
  • Metabolic syndrome in psychiatric patients: overview, mechanisms, and implications. Dialogues in Clinical Neuroscience. (2018).
  • The human stress response. Nature Reviews Endocrinology. (2019).
Uzman Eczacı

UZM. ECZ. AYŞEGÜL BİRLİK

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Lizbon Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tıbbi beslenme eğitimi sonrası meslek hayatının 16 senesinde kendi eczanesini işletti. Son olarak Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik yüksek lisansını tamamlamıştır.
İyi Yaşam ve Koruyucu Sağlık üzerine kurduğu şirketinde halen kurumsal ve ilgili firma işbirliği ile danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Aktif yaşamı seçen bireylerden profesyonel / amatör sporculara kadar kişiye özel çözümler, kişisel ve genetik analizlerle uygun performans ürünleri, gıda takviye ve tavsiyeleri, aromaterapi çözümleri ile bireysel çalışmaktadır.
Bu alanda çalışmalarıyla 2017 yılında sektörde önemli bir ödül olan Altın Havan ‘Eczacı Danışmanlık Ödülü’ nü almıştır.
Dünyada yükselen bir değer olan Spor Eczacılığı alanını ülkemize getiren ve sertifika koordinatörlüğünü yapan ilk eczacı olarak mesleki sunum ve eğitimler vermektedir. Türkiye Triatlon Federasyonu Eğitim Kurulu üyesi ve maraton koşucusudur.

4 Yorum
  1. […] uygun şekilde ortadan kaldırmak, sindirim sistemimizi, kardiyovasküler (kalp-damar) sistemimizi, metabolizmamızı ve toplam vücut gücümüzü desteklemek için optimal vitamin ve minerallere ihtiyaç […]

  2. […] tahıl ve tahıl ürünleri vücutta istilacı bir tür olarak algılanmaktadır. Bu nedenle metabolizmaları çeşitli tepkiler vermektedir. Bu gibi durumlara istinaden özel önem gerektiren konulardır. […]

  3. […] hayatınıza eklediyseniz en fazla yarım saat daha erken uyanmanız gerekecektir. Zamanla beslenmenizi de sağlıklı olanlara yöneltmek hem bedeninizde hem de zihninizde önemli bir motivasyon etkisi […]

  4. […] daha fazla enerji gerektirir. Artan glikoz talebini karşılamak için kanser hücrelerinde glikoz metabolizmasının sıklıkla değiştirildiği gösterilmiştir. Ancak bu, şeker tüketmenin kanser hücrelerinin […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account