İçerikte Neler Var?

Çölyak Hastalığının Taklitçisi; Glüten İntoleransı

Çölyak hastalığı hali hazırda bilmekte olduğumuz ve etkileri birçok kişi tarafından hissedilebilen bir hastalıktır. Türkiye ve dünyada birçok çölyak hastası mevcuttur. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken ve şüphelenildiği takdirde mutlaka uzman bir hekimden muayene alınması gereken bir hastalıktır.

Ülkemizde 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğu tahmin edilmektedir. Çölyak başlangıçta çeşitli tahıllara karşı oluşan bir hassasiyet olarak tanımlanmaktadır. Buğday, arpa gibi çeşitli tahıllarla ilişkilendirilen bu hastalığın görülme oranı oldukça yüksektir. Çeşitli taklitçi hastalıkları da mevcuttur. Bu hastalıklardan biri de glüten intoleransı olarak bilinmektedir.

Temel olarak bu durum çölyak ile benzer belirtiler göstermektedir. Dünya üzerinde görülme sıklığı yüzde 1 oranındadır. Tahıl ürünlerine karşı aşırı hassasiyet olarak da tanımlanabilmektedir. Buğdayın içeriği konusunda çeşitli uygulamalar yapılması bu gibi hastalıkların ortaya çıkmasına etkili olmaktadır.

Besinlerin içeriklerine yönelik hastalıklar olduklarından ülkemizde ve dünyada yüzlerce nokta da glütensiz beslenmeye yardımcı olmak için menülerde glüten içeren ürünlere yer verilmemektedir. Halkımız tarafından yoğun bir duyarlılık ile karşılanan bu hastalık, gıdaların içeriğiyle oynanması sebebiyle gelecekte artabileceği de düşünülmektedir.

Glüten İntoleransı ve Çölyakta Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ülkemizde her yıl binlerce kişide görülebilen hastalıklardan olan bu türler hakkında bilgi sahibi olmak büyük önem teşkil etmektedir. Gerek çevremizde gerekse bizde oluşabilecek bu hastalıklara karşı öncesinde gerekli tedbirleri almak büyük önem teşkil eder.

Bu hastalıklara sahip kişilerin kesinlikle tahıl ve tahıl ürünlerinden uzak durması gerekmektedir. Bu gibi besinlerin tüketimi bu süreçte arttırılırsa ilerleyen süreçte önü alınamaz bir hastalık olarak karşınıza çıkabilmektedir. Bu glüten intoleransı rahatsızlığına sahip kişilerde tahıl ve tahıl ürünleri vücutta istilacı bir tür olarak algılanmaktadır. Bu nedenle metabolizmaları çeşitli tepkiler vermektedir. Bu gibi durumlara istinaden özel önem gerektiren konulardır. Sizler için glüten içeren ve bu besinlere alternatif olarak tüketebileceğiniz maddeleri listeledik. Öncelikli olarak tüketilmemesi gereken gıdalar;

  • Buğday (nişasta, kepek ve tohum)
  • Kuskus
  • Durum buğdayı
  • Hamursuz ekmek
  • İrmik
  • Kabuksuz un
  • Bulgur
  • Arpa
  • Çavdar olarak sıralanabilir.

Bu besinlere alternatif olarak kullanabilecek olduğunuz ürünler;

  • Pirinç,
  • Mısır,
  • Karabuğday,
  • Darı olarak ifade edilebilir.

Çölyak ve glüten intoleransı gibi hastalıklara karşı uygulayabilecek olduğunuz besin maddeleri bu şekilde listelenmektedir. Sizler de hem çevrenizdekiler hem de kendi sağlığınız için bu hastalıklara karşı korunmalı ve olası durumlarda çözümleri uygulayabilmelisiniz.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account