İçerikte Neler Var?

Spor Yapmak İçin Motive Olmanızı Sağlayacak 7 Neden

Spor yaparak yaşam tarzını değiştirmek, sağlıklı bir dünyaya geçiş yapmak neredeyse herkesin gündemindeki konudur. Ancak herkesin doktor olmayı isteyip de sadece bazılarının bunu başarabildiği gibi çok az insan sağlayabiliyor. Spor yapmak için motivasyonun birinci kural olduğu hep unutuluyor. Bir hevesle başlanan çalışmalar hiçbir sonuca ulaşmadan yok olup gidiyor.  

1-     Bunu Kafanıza Yazın: Yaşam Sizin Spor Tarzınız Olacak

Motivasyon için ilk ve en önemli kural bunu kabullenmektir, içselleştirmektir. Eğer bunu yapamıyorsanız hiç başlamayın. Peki, sporu hayatın bir parçası haline getirmek nasıl olacak, nasıl içselleştirilecek? İşte bu nokta azim ve kararlılıktan geçiyor. Bu sizin iradenizle mücadelenizdir, nefsinize karşı duruşunuzdur. Spor yapmak içinyaşamak değilse bile, iyi yaşamak için spor yapmayı hedefiniz yapın. Sporu beyninize bir nakış gibi kodlayın. Bu kodlama sizin ilk ve en önemli motivasyon kaynağınız olacaktır. Bu kodlamanın hayatınızı değiştirecek en önemli şey olduğunu unutmayın. Sporu genlerinize işlenmiş bir kod haline getirin.

2-     Hedefinizi Rasyonel Belirleyin

Eğer sıradan bir spor izleyicisi bile olsanız, sporcuların maça çıkarken kullandıkları motivasyon şekilleri dikkatinizi çekmiştir. İhtiyacınız olan bunun benzeri bir inançtır. Elbette kimse sizden dünya ağır sıklet boks şampiyonunu devirmenizi beklemiyor. Bu nedenle hedeflerinizi adım adım belirleyin. Doğrudan spora başlamak sizi ürkütüyorsa egzersizle başlayabilirsiniz. Spor yapmak için ille de spor salonuna gitmek yerine önce evde kendinize küçük setler hazırlayabilirsiniz.

İnternet videolarını izleyerek kendinize günlük 20 dakikadan başlayarak egzersiz programları belirleyebilirsiniz. Zaten beyninizdeki motivasyon sizin itici gücünüz olacaktır. Günbegün setlere yenilerini ekleyip süreyi uzatarak kendinizi sınayabilirsiniz. Özellikle düşük tempodan başlamak size başarma hissi kazandıracaktır. Bu his spor yapmak için motivasyon açısından son derece önemlidir. Örneğin kimse doğrudan üniversite mezunu olarak hayata başlamıyor. Spora yeni giriyorsanız, ilk okul seviyesinden başlayın. Azminizle zaten basamakları koyarak çıktığınızı fark edeceksiniz.

3-     Hayat Tarzınızı Değiştirin, Mesela Erken Kalkın

Sporun hayatınıza beyninize nakış nakış işlediğinize göre şimdi onu hayatınızda bir yere yerleştirmeniz gerekiyor. Bunun için yaşam tarzınızı değiştirmek gerekmektedir. Süregelen alışkanlıkları birden bırakmak kolay değildir. Bu nedenle bunu yavaş yavaş yapın.

Erken kalkmak hayat tarzı değişikliklerindeki en büyük etkiyi sağlamaktadır. Örneğin başlangıç için 20 dakikalık egzersizi hayatınıza eklediyseniz en fazla yarım saat daha erken uyanmanız gerekecektir. Zamanla beslenmenizi de sağlıklı olanlara yöneltmek hem bedeninizde hem de zihninizde önemli bir motivasyon etkisi yaratacaktır.

4-     Mutlu Olun

İnsanlar mutlu olduğu şeyleri yapmaktan zevk alır. Kendinizi bir düşünün. Örneğin bilgisayar oyunu oynamayı seviyorsanız o anki motivasyonunuzu anımsayın. Düşmanınız sizi vurduğunda gerçekten öldüğünüz hissine kapılırsınız. Ya da film izlemek sizi mutlu ediyorsa, öyle motive olursunuz ki, gerçekten ağlayabilir ya da gerçekten korkabilirsiniz. İşte spor yapmak için de önemli anahtarlardan biri budur.

Eğer spor yaparken mutlu olursanız, motivasyonu da sağlayabilirsiniz. Peki, spor mutluluk verir mi? İşte bu soruya cevabı ‘evet’ olarak veremiyorsanız, motivasyonunuzu da sorgulamalısınız. Spor yaparken mutlu değilseniz neden yapasınız ki? Bu nedenle kendinize spor yaparken mutlu hissettirecek motivasyonlar bulun. Sporla kazanacağınız sağlıklı yaşamı, fit vücudu düşünün. Başarabildiğiniz setleri tercih edin, müzik dinleyin, danslı setler ekleyin.

5-     Devamlılığı İhmal Etmeyin: Üşenmeyin

Spor yapmak için çıkılan yolda başarının en önemli bileşenlerinden biri de istikrardır. Özellikle istikrarı sağlayamıyorsanız sporda başarılı da olamazsınız. İstikrarı sağlamanın yolu da yine motivasyondan geçmektedir. Sporu motivasyonunuzu kaybetmeyecek şekilde hayatınıza dahil ederseniz, istikrarı da kaybetmezsiniz. Peki, bu nasıl olacak? Sporu günlük rutin haline getirmekle mümkündür. Bunun için günün belirli bir saatini belirlemeniz en doğrusu olacaktır. Nasıl ki belli bir saatte işte olmanız gerekiyorsa o belli saatte spor yapmanız gerektiğini kanıksayın. Üşenmek, nefse yenilmektir. Asla üşenmeyin.

6-     Kendinizi Fark Edin

Spor yaparken, üzerinizdeki etkisini elbette hissedeceksiniz. Bu sizin motivasyonunuzun devamı için önemlidir. Ancak arada bir durup nereden nereye geldiğinizi hedefinize olan mesafenizi ölçmeniz gerekmektedir. Bunu da kıyaslama yoluyla yapabilirsiniz. Amacınız kilo vermekse incelmenizi ve ağırlığınızı ölçebilirsiniz. Zihinsel olarak da değişiminizi irdelemeniz gerekecektir. Başladığınızda neler düşündüğünüzü, şimdi ise neler düşündüğünüzü kıyaslayabilirsiniz. Bu kıyas, hedefinize uzaklığınızı da belirlemek açısından yararlı olacaktır. Bu nedenle kendiniz üzerinizdeki farkındalığınız motivasyonunuzun da ana kaynağı olacaktır.

7-     Motivasyonunuz Azalsa Da İvmeyi Kaybetmeyin

Başarıya ulaşmak için yolun başlangıcında yüzde 100 olan motivasyon zamanla düşebilmektedir. Bu da beraberinde üşengeçlik ya da beslenme programını bozmak anlamını taşımaktadır. Olabilir. Yaşamın getirdiği bazı kaygılar spora olan motivasyonu düşürebilir. Ancak burada ivmeyi kaybetmemek önemlidir. Uzun süredir yemediğiniz bir şeyi yemek, sporu bir günlüğüne aksatmak sizi pes etmeye zorlayabilir. Bu noktada asla pes etmeyin. Motivasyon ivmenizi yükseltemiyorsanız da düşmemesini sağlayın. Ayrıca spor yapmak için geçmişi unutun ve bugüne bakın. Bu sizin düşen motivasyonunuzu yeniden yükseltecektir.

Ödül-ceza ilişkisi anaokulundan itibaren uygulanan bir yöntemdir. Her seferinde ödülün motivasyonu artırdığı ortaya çıkmıştır. Ödül yöntemini siz de spor için hayatınıza katabilirsiniz. Kendinize koyduğunuz hedefe ulaşmak sizi elbette mutlu edecektir. Ancak hedefe ulaşmanın sonunda size bir ödül getirmesi daha da mutlu kılacaktır. Zaten insan mutlu olduğu şeyi yapmaktan hoşlandığına göre siz de mutluluk kanallarınızı açın. Her hedefe ulaştığınızda istediğiniz bir ödülü kendinize verin. Spor yapmak için çıktığınız bu yoldaki ödül ne kadar büyük olursa, motivasyon da o denli büyük olur unutmayın.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account