İçerikte Neler Var?

Terminal Beyin, Telensefalon: İnsan Beyninin Biyolojisi

Telensefalon, beynin duyusal bilgileri işlemekten ve motor fonksiyonları koordine etmekten sorumlu olan kısmıdır. Yunanca uç anlamına gelen “telos” ve beyin anlamına gelen “neuros” kelimelerinden gelir, bu nedenle ön beynin uç kısmını ifade eder. Aynı zamanda diensefalon veya mezensefalon olarak da bilinir.

Telensefalon, beyinciğimizin hemen üzerinde, beyin karıncıkları adı verilen bir boşlukta optik sinirlerimizin yakınında bulunan beynimizin her iki yarım küresinin bir alt bölümüdür. Telensefalonun iki ana alt bölümü vardır:

1) Talamus: Her iki yarım kürenin üzerinde bulunur ve vücudunuzun farklı bölgelerine bağlı olan talamik çekirdek adı verilen sinir hücreleri aracılığıyla vücudumuzun diğer bölgelerinden duyusal girdiler alır;

2) Serebrum: Beyincik üzerinde bulunur ve iki yarım küreye ayrılır. Uyarılmayı düzenleyen retiküler oluşum ile solunum ve dolaşım için önemli olan üçüncü ventrikül ve dördüncü ventrikülü içerir.

Telensefalon’un İşlevleri Nelerdir?

Telensefalon beynin en büyük kısmıdır. Serebrumun dorsal (üst) yüzeyinde bulunur. Bilişten sorumlu serebral korteks ile motor kontrol ve öğrenmeden sorumlu birkaç subkortikal yapıdan oluşur.

Hem geniş bir yüzey alanından hem de ince bir derinlikten oluşur, bu da geniş bir yüzey alanı/hacim oranına sahip olduğu anlamına gelir. Bu, daha fazla miktarda dokunun küçük bir alana paketlenmesini sağlar. Telensefalon ayrıca yüzeyinde gyri (tekil: gyrus) adı verilen birçok kıvrım içerir. Bu kıvrımlar, beyindeki kan damarları ve diğer yapılar için hala yer varken, daha fazla kortikal dokunun küçük bir alana sıkıştırılmasına izin verir.

Telensefalonların görevleri şu şekildedir:

  • Biliş: Bu, düşünmeyi, hatırlamayı, dili anlama, problem çözmeyi içerir.
  • Motor Kontrolü: Bu, kontrolü içerir hareket ve denge gibi vücut hareketlerinin
  • Koku alma: Bu, telensefalonların kokuları koklamaktan sorumlu olduğu anlamına gelir.
  • Acı ve Dokunma: Bu, basınç ve sıcaklık gibi duyusal bilgilerin işlenmesini içerir.
  • Görme: Telensefalonlar hem sol hem de sağ gözlerden gelen görsel bilgileri işleyerek derinlik algısını ve yüz ifadesini belirler.
  • İşitme: Bir dizi frekanstan sesin işlenmesi (yüksek perdeden alçak perdeye) Dorsal lateral genikülat çekirdeğin işlevleri gibidir: Ses kaydetmeyi, bilgileri işlemeyi (ses lokalizasyonu gibi) ve sesleri başlatmayı ve sonlandırmayı içerir.
  • Görsel Bilgi Toplama: Burada bu nöronlar beynin bu bölgesine sinyaller göndererek utriküle görsel geribildirim verirler.

Beynin Diğer Bölümleriyle Nasıl Bağlantılıdır?

Telensefalon, her ikisi de beynin parçaları olan talamus ve hipotalamus ile bağlantılıdır. Talamus duyusal girdiyi düzenler ve beyin korteksine iletir. Hipotalamus, homeostazdan, iştahı, susuzluğu, uykuyu, cinsel dürtüyü ve diğer hayati fonksiyonları düzenlemekten sorumludur.

Telensefalon, beynin üst düzey düşünme ve akıl yürütmeden sorumlu bir parçasıdır. Aynı zamanda hafıza depolama ve geri çağırmadan sorumlu beyin ve serebral korteksi de içerir. Telencephalon, talamustan duyusal girdi alması ve daha sonra bu duyumları serebral kortekse iletmesi anlamında talamus ve hipotalamusa da bağlıdır. İştah, susuzluk, uyku, cinsel dürtü ve diğer hayati fonksiyonların düzenlenmesinde önemli bir role sahiptir. Talamus, duyusal girdilerden ve bunları beynin farklı bölgelerine (frontal lob) iletmekten sorumludur.

Sonuç: Kendi Zihninizin Terminal Organını Anlamanın Temelleri

Beyin, birçok farklı bölümden oluşan karmaşık bir organdır. Bazı durumlarda, örneğin başkalarındaki düşünce ve duyguların şifresini çözmek söz konusu olduğunda oldukça güçlü olduğu da gösterilmiştir. Beyinde, serebral korteks ve beyincik gibi incelenebilecek bir dizi farklı kısım vardır. Karmaşık organlar oldukları için nasıl çalıştıklarını anlamak zordur. Birçok farklı işlevi olan karmaşık bir organdır. Beyin, kendi zihnimizi anlamak ve diğer insanların zihinlerini anlamak için sahip olduğumuz en güçlü araçtır.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account