İçerikte Neler Var?
Halikarnas Balıkçısı
Namı diğer Halikarnas Balıkçısı ya da pir-i rehberan Cevat Şakir Kabaağaçlı, Girit’te 1886’da doğmuş. Atina sefiri ve Vali Şakir Paşa ile Giritli Sare İsmet Hanım’ın altı çocuğunun en büyüğüdür.
Çocukluğu Yunanistan’da geçmiş. İlköğrenimini Büyükada’da, orta ve liseyi 1907’de Robert Kolej’de tamamladığı sene ilk yazısı İkdam Gazetesi’nde yayımlanır. İngiltere’de denizcilik öğrenimi yapmak istediyse de ailesinin ısrarı ile Oxford Üniversitesi’nde tarih öğrenimi görür.
Oxford’da okurken İtalyan bir model olan Agnesia Kafiera ile 1913’de evlenir. İmkansızlıklar onu Afyon’a baba evi olan büyük bir çiftliğe getirir. Agnesia ile Şakir Paşa’nın yasak aşk dedikodusu dilden dile dolaşır. Cevat Şakir, babasına ‘O senin gelinin, utanmıyor musun ?’ diye çıkışınca tartışma büyür silahlar patlar ve baba ölür.
Agnesia kızları Muttara ile İtalya’ya döner ve babasından bahsetmeyi kızına yasaklar. Muttara’nın da Cinzia adında bir kızı olur. Cinzia anneannesi Agnesia’nin ölünceye kadar kayınpederi Şakir Paşa ile Büyükada’da çekilmiş bir fotoğrafı yatağının başında tuttuğunu anlatır.
Baba katili Cevat Şakir, 15 yıl kürek cezasına çarptırılır. Cezasının yedinci yılında ince hastalığa yakalanınca serbest kalır.
Tam olarak sır gibi saklanan bu cinayetin para için işlendiği söylenir. Murat Bardakçı’nın iddiaları ve Azra Erhat’a yazdığı mektupta bahsetmesi dışında hatıratında dahi babasıyla yaşadıklarını anlatmaz.
Cevat Şakir Kabaağaçlı, Cumhuriyet’in ilk yılları Üsküdar’da bir evde yaşar. Zekeriya Sertel’in Resimli Hafta Dergisi’ne yazılar yazar, kitap kapakları yapar, bir yandan da bildiği yedi dilden tercümeler yapar. Türk Edebiyat tarihinin en önemli öykü, deneme ve roman yazarıdır.
Halikarnas Balıkçısı Bodrum’a nasıl gelir?
Şeyh Sait isyanı patlak verdiği günlerde “Hapishanede idama mahkûm olanlar bile bile asılmağa nasıl gider?” diye bir hikâyesi dergide yayınlanır. Yazdığı hikâyeyle “halkı isyana teşvikten” üç yıl kalebentlik cezasını çekmek üzere Bodrum’a gönderilir.
Bodrum’a o yıllarda sadece denizden ulaşılır, siyasi bir suçlu olduğu ve denizden Yunanistan’a kaçar endişesinden yürüyerek aylar sonra Bodrum’a ulaşır. Kaymakam onu kaleye kapatmak yerine çarşının içinde aylık kirası 25 kuruş olan şirin bir Bodrum evinde cezasını çekmesine izin verir.
Ve cennete düştüğünü anlayarak
“Başka yerde ölüp nur içinde yatacağıma, burada nur içinde yaşarım” der.
Yazı yazar, koyları keşfeder, bitkilerle ilgilenir, balıkçılık yapar, bir kayık alıp bazen günlerce denizde kaybolur. Bitkilerle ilgili kitaplar okuyup Avrupa’da bu işle ilgilenenlerle yazışarak tohumlar ister.
Bodrum’a palmiye, gelin çiçeği, begonvil, mimoza ve 45 değişik bitki türünü O getirir. Greyfurtu da ülkemizle o tanıştırır.
Bodrum’la özdeşleşmiş bir yaşam ustasıdır. Bodrum’un Bodrum olmasında emeği çoktur.
Ustanın çok sevdiği Bodrum için yazdığı şiiri şöyledir:
Bodrum’da Yokuş başına geldiğinde
Bodrum’u göreceksin,
Sanma ki sen
Geldiğin gibi gideceksin
Senden öncekiler de
Böyleydiler
Akıllarını hep Bodrum’da
Bırakıp gittiler…
Mimozaların Bodrum ile tanışması
Prosper Mérimée’nin ‘Carmen’ novellasını Türkçe’ye çevirirken, esmer İspanyol kızlarının saçlarına küçük mimoza demetleri taktığını okur ve ‘Neden benim Bodrumlu esmer kızlarım da saçlarına mimoza demetleri takmasınlar’ diye düşünür. Paris’ten mimoza tohumları getirtir, onları Bodrum sokaklarına eker. Bir süre sonra her yeri mimoza sarar. Bir gün, bir düğün alayında Bodrumlu kızların saçlarına mimozalar taktığını görünce de sevincinden havalara uçar.”
Bu sırada devlet, cezasının kalanını İstanbul’da tamamlamasına karar verir. Gözü arkada İstanbul’a gider ve cezası bitince tekrar Bodrum’a gelerek yaklaşık 25 yıl yaşar. Cevat Şakir, Bodrum’un Antik Çağ’daki adı olan Halikarnas’ı mahlas olarak kullanır.
Evlilikleri ve Çocukları
Halikarnas Balıkçısının ilk evliliğini yukarda yazmıştım. Malum kızını göremez. Annesinin yasağına boyun eğer. İkinci evliliğini Hamdiye isimli dayı kızı ile yapar; ama evlilikleri uzun sürmez ve 1925 yılında boşanırlar. Bu evliliğinden bir oğlu olur. Üçüncü evliliğini Giritli bir ailenin kızı olan Hatice Hanım’la yapar. Bu evliliğinden de iki kızı ve bir oğlu olur. Üç evlilik yapan Cevat Şakir’in toplam beş çocuğu olur ve çocuklarının eğitimi için çok sevdiği Bodrum’dan İzmir’e yerleşir.
Neden Pir-İ Rehberandır?
İzmir’de de turist rehberliğini meslek olarak ilk keşfeden kişi olur . O yüzden Halikarnas Balıkçısının bir diğer adı “pir-i rehberan”dır. Biz turist rehberleri için önemi büyüktür ve gerçekten pirimizdir.
Mavi yolculuk fikri nasıl çıktı?
1945 yılında hemen hemen bütün ünlü yazar ve şair arkadaşlarına bir mektup yazmış ve belirlediği tarihte hepsinin İzmir’de olmalarını istemiş. Çağrısına Sabahattin Eyüboğlu, Bedri Rahmi, Erol Güney, Sabahattin Ali, Samim Kocagöz, Fuat Erol Keskinoğlu ve Necati Cumalı cevap vermiş, aynı günde İzmir’de buluşurlar. Bir tekneye ekmek, peynir, su, İstanköy peksimeti, tütün ve çokça rakı alarak açılırlar Ege Denizi’ne. Gazete okunmayacak, radyo dinlenmeyecek, mecbur olmadıkça karaya çıkılmayacak, bütün dünyayla ilişki kesilecek ve o zamana kadar hiçbirisinin gitmediği Bodrum denilen mavi cennette kaybolacaklar.
Her sene aynı tarihte bu gezileri tekrarlarlar. Daha sonra geziye katılan Azra Erhat, bu yolculuğu anlatan kitabına ‘Mavi Yolculuk’ adını verince, Ege ve Akdeniz’de günlerce denizde kalınan seyahatlerin adı ‘mavi yolculuk’ olarak kalır.”
Yazar, gazeteci, ressam, şair, rehber, araştırmacı 13 Ekim 1973’de 83 yaşında kemik kanserinden İzmir’de vefat eder.
Manevi oğlu Şadan Gökovalı’ya yaptığı vasiyeti
“Yazacağım bunlar ama belki yazamadan giderim. Sana şimdiden söylemiş olayım. Bodrum’a gömülmek istiyorum. Bittabi orayı çok sevdim. Hayli hizmetimde geçti. Belediye’yede yazmak istiyorum ama sana söyleyeyim daha iyi. Mindos kapısı tarafında bir yere gömsünler beni, yanımda Hatice’ye de bir yer ayırsınlar. Sakın mermer, beton filan istemem ha… Bir taş bulun, uzunca bir taş, yazısız. Onu dikin mezarımın başına. Falanca oğlu filancaymış şu tarihte doğup şu tarihte ölmüşüm. Katiyen yazı istemiyorum, basit bir taş. Eh bizim tekne su almaya başladı. Şatafatı da sevmem, tepelere, deniz gören yerlere gömülmem şart değil. Nasıl olsa yattığım yerden denizi seyredemem, denizi ruhumda yaşatıyor gönül gözüyle her zaman görüyorum. Oğlum Suat sık sık ziyaret edebilmeleri için İzmir’e gömmek istediklerini söylüyor. İstemem yahu. Bodrum’u severim bilirsin. Beni ziyaret için çocuklar ara sıra da olsa gezmiş, hava almış olurlar. Zaten ben saygı duruşu isteyecek değilim ya. Balıkçı’ya bir Merhaba yaraşır.”
Halikarnas Balıkçısı vasiyeti üzerine Bodrum’un Türbe tepesine gömülür.
Bir turist rehberi ve yazar olarak piri rehberan Halikarnas Balıkçısını rahmet ve saygıyla yad ederim. Allah rahmet eylesin.
Ömür Kahraman
Kaynak:
https://www.biyografi.info/kisi/halikarnas-balikcisi
https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Halikarnas_Bal%C4%B1k%C3%A7%C4%B1s%C4%B1
Turizmci, turist rehberi, öğretim görevlisi, yazar.
Torbayla Yaşamak ve Puglia'da Bir Ömür kitaplarının yazarı.