İçerikte Neler Var?

Nikola Tesla’nın Hayatı

Bugün hayat kolaylaştıran birçok teknolojinin temelleri asırlar önce atıldı. Her bir çalışma diğerinin üzerine konularak geliştirdi ve bugüne gelindi. Ancak öyle bir isim var ki o olmasa belki de dünya bambaşka bir yer olacaktı. Kimileri için bir dahi, kimileri için de bir şovmen olarak görülen ama insanlığa bıraktığı eserler reddedilemeyen bir isim var: Nikola Tesla… O, sanki dünyaya elektriği öğretmek için gönderilen bir Mesih gibi… Nikola Tesla’nın hayatı iniş çıkışlarla, depresyon ve kumarla ama genel olarak başarılarla ve bugüne ulaşan miraslarla dolu.

Nikola Tesla’nın Hayatı Kolera Hastalığı ile Değişti 

Sırp bir ailenin 5 çocuğundan 4’ncüsü olarak 10 Temmuz 1856 tarihinde dünyaya geldi. Babası bir Ortodoks rahibiydi ve oğlunun iyi bir rahip olmasını istiyordu. Eğitiminin ilk yıllarını büyük başarılarla geride bırakan Tesla, Almanca eğitim veren 4 yıllık liseden 3 yılda mezun oldu. Babasının rahiplik için hazırladığı Tesla, koleraya yakalandı. 9 ay boyunca ölüm döşeğinde ölüp ölüp dirilen Tesla, sonunda sağlığına kavuştu. Nikola Tesla’nın hayatı bu hastalıkla değişti. Çünkü rahip olmasını isteyen babası mühendis olmasına izin verdi.

Profesörden Babaya Mektup: Çok Çalışmaktan Ölecek

1875’te Avusturya Graz politeknik okuluna girdi. O kadar çalışkan bir öğrenciydi ki babasına “okulun yıldızı” diye mektup gönderilmişti. Sabah 03.00’ten gece 23.00’e kadar çalışıyordu. Ancak ikinci yıla gelindiğinde Tesla kumara alıştı. Derslerini bıraktı hatta okulun verdiği bursu bile kumarda kaybetti. Sonrasında yine kumar oynayarak borçlarını ödedi ama okuldan mezun olamadı. O yıllarda babasını kaybetti. Zaten okulunu bitiremediği için ailesiyle görüşmüyordu. Babası öldükten sonra profesöründen gelen mektubu buldu. Profesörü, babasına “Çok çalışmaktan ölecek” diye mektup göndermişti.

ABD’de Yeniden Başlayan Hayat

Ardından telgraf sistemleri kuran bir şirkette teknik ressam olarak çalıştı. Gördüğü aksaklıkları da düzelten öneriler sundu.1882’de Fransa’nın başkenti Paris’e geldiğinde elektrikle ilgili ilk işini yaptı. Bugün bile hala kullanılan akkor (halojen) aydınlatma sistemleri üzerinde çalıştı. Bu sistem ile sokakları aydınlatmayı amaçlıyordu. Nikola Tesla’nın hayatı Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmesiyle yine değişti. Yıl 1884’tü. Edison’a ait Machine Works’te çalışmaya başladı. Burada da akkor aydınlatma sistemleri üzerine çalıştı ama elektrik sarfiyatının fazla olduğu bu sistem tutmadı. Şirketteki başka sorunlar nedeniyle de 6 ay sonra ayrıldı.

Nikola Tesla’nın Hayatı İniş-Çıkışlarla Dolu

Bu tarih, Nikola Tesla için hem yükseliş hem de düşüş dönemini başlattı. İki ortakla Tesla, Elektrik şirketini kurdu. Burada da aydınlatma sistemleri üzerinde çalışırken Alternatif akım (AC) çalışmalarını hızlandırdı. Bazı elektrik motorları ve elektrik sistemleri için patentler aldı. Ancak anlaşmazlıklar nedeniyle şirket battı, Tesla patentlerini kaybetti. Nikola Tesla’nın hayatını sürdürebilmesi için çalışması gerekiyordu. O da inşaatlarda çalıştı. Ancak bu durum çok uzun sürmedi.

Hemen bir yıl sonra, hayatını değiştiren yatırımcılar Alfred Brown ve avukatı Charles Peck ile ortak oldu. Bu ortaklık onun yükselişinin de başlangıcı oldu. 1887’de alternatif akım kullanan motor tasarladı. Ardından bazı patentlerin, bugünün motor devi General Electiric’e satışı gerçekleşti. Tesla, artık zengin bir insandı ve kendi laboratuvarını kurdu.

Onu İlah Yerine Koyan Buluş: Radyo Kontrolü

Laboratuvarındaki çalışmalarında ise kendini aştı. O gün için imkânsız gibi görünen, bugüne ilham olan, pek çok tasarımı ve teoriyi ortaya attı. En heyecan vericisi ise radyo dalgalarını kullanarak yaptığı tasarımlardı. Çok ünlü olduğu, artık zenginliğinin zirve yaptığı dönemde New York’ta bir parkta yaptığı şov, neredeyse ilah ilan edilmesine neden oluyordu. Çünkü bir metre boyundaki antenle, tekneyi uzaktan kumanda ile hareket ettirdi. O gün için anlaması imkânsız olan bu buluş sonrası Tesla’nın beyin gücü ile eşyaları hareket ettirebildiği yorumları yapıldı.  

Tesla Bobini İnsanlığa Bir Armağan Gibi

Nikola Tesla’nın hayatı artık bambaşkaydı. Para sorunu olmayan Tesla, icatlarını kendi laboratuvarlarında geliştiriyor ve çığır açıyordu. Bugün bile akıllara durgunluk veren çılgın Tesla Bobini projesini hayata geçirdi. Kurduğu dev kule, zamanı için çağın ötesindeydi. Çünkü Tesla; bu sayede, elektrik akımının, tıpkı radyo dalgaları gibi kablosuz olarak iletilebileceğini iddia ediyordu. Fakat bu iddiası, zamanla daha iyi anlaşılmıştır ve bugünlere de ışık tutmuştur.

Beyninde Çakan Şimşeklerden İlham Alıyordu

Tesla’yı o dönem için kibirli bir zengin olarak anan insan da çoktu. Çünkü çevresiyle geçimsiz, çabuk sinirlenen bir yapısı vardı. Elektriğe yön veren adam Tesla, buluşlarını da “beyninde çakan şimşekler” olarak nitelendiriyor. İfadesine göre her buluş beyninde çakan bir şimşekle oluşuyordu. Not tutmayı sevmiyordu. Her şeyi beynine kaydedebildiğini ve ihtiyaç duyduğunda hatırlayabildiğini söylüyordu.

Röportaj yapmak isteyenler, Nikola Tesla’nın hayatı ile ilgili kayıt tutmak isteyenlere randevu vermiyordu. Yıllar geçtikçe zirvede yalnızlaştı. Garip davranıyordu. Aldatıcı bir hayal dünyasında yaşıyordu. 5 duyusunun aşırı hassaslaştığı ve bundan dolayı çok mustarip olduğunu söylüyordu. Karanlıkta bir yarasa gibi hareketleri algılayabildiğini, beyninde muazzam basınçlar hissettiğini aktarıyordu. Ayrıca 150 yıl yaşamak gibi bir hevesi vardı. 100 yaşından sonra da aklındakileri yazabileceği yetiye ulaşacağını söylüyordu ve bu yüzden not tutmuyordu.

Tesla, bekardı. Hiçbir zaman evlenmedi. Aseksüel olduğunu da o zaman açıkladı. Bekar ve aseksüel bir insan olmanın bilimsel yeteneklerini geliştirdiğini düşünüyordu.

Tesla ve Edison Rekabeti

Nikola Tesla, iki kez şeref madalyasına layık görüldü. 1912 yılında Thomas Edison ile birlikte Nobel Ödülü’nü paylaştılar. Ancak Tesla bu ödülü reddetti. 1917’de ise Edison hayranları tarafından kurulan Vakıf, Edison Madalyası’nı Tesla’ya verdi. Tesla bu ödülü kabul etti. Elbette Edison’un Tesla’ya 50 bin dolar vaatle icat yaptırdığı ve bu parayı ödemediği biliniyor. Ezeli rekabetin de bu şekilde başladığı bugün bile konuşuluyor.

Tesla, bugün kullandığımız radar teknolojilerinden tıp biliminin bugünkü en önemli argümanlarından manyetik rezonansın fikir babasıdır. Ayrıca floresan lamba onun icadıdır ve halen kullanmaktadır. Nikola Tesla’nın hayatı boyunca 600’ün üzerinde patenti oldu.

Borç İçinde Otel Odasında Biten Bir Hayat

Nikola Tesla, son günlerini sefalet içinde ve borçlarından kaçmak için otel otel gezerek geçirdi. Ünlü dahi, 7 Ocak 1942’de New York’ta bir otel odasında 86 yaşındayken öldü. Geride insanlığa çok büyük miraslar bıraktı. Teknolojinin bugün geldiği nokta onun buluşlarından ilham alarak gelişti.

Elektrik adam, ömrü boyunca dahilikle delilik arasında gidip geldi. Nikola Tesla’nın hayatı 150 yıl sürmedi ama geride de “eğer bugün yaşasaydı neler yapabilirdi?” sorusunu bıraktı.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account