İçerikte Neler Var?

Caroline Herschel; Bilim İnsanı Olarak Para Kazanan İlk Kadın

Caroline Herschel 1750- 1848 yıllarında yaşamıştır. Bilime çok önemli katkılar sunmuştur. Aslen Alman kökenlidir. Gökbilim anlamında uzman bir kişilik oraya koymuştur. Caroline, yaşadığı dönem itibari ile çok fazla baskıya maruz kalmıştır. Bu baskıların nedeni de elbette kadın olmasıydı. O dönem herhangi bir yerde veya kurumsal bir yerde çalışan kadınlara bile iyi gözlerle bakmıyorlardı. Buna karşın Caroline, bir gökbilimciydi.

Herschel, küçüklüğünden beri her zaman bilime meraklıydı. Bilimden öte, gökyüzüne veya uzaya ayrı bir merakı vardı. Bu merak onu birer figür haline getirecekti. Caroline Herschel abisinin gittiği yoldan izin, sürdü. Abisi de bir gökbilimciydi. Onun izinden giden Caroline, her zaman abisi William’ın gölgesinde yaşamını devam ettirdi. Fakat hiçbir zaman yılmadı veya pes etmedi. Abisinden daha iyi bir gökbilimci olacağını kanıtlamak istiyordu. Sonunda ise tarih sahnesinde kendine yer buldu; ‘bilim insanı olarak para kazanan ilk kadın!’ Unvanının sahibi oldu.

Caroline Herschel ve Hayatı

Caroline, 1750’de Almanya’nın Hannover şehrinde dünyaya geldi. Babası Isaac, annesi Ilsa idi. Babası müziğe veya sanata ilgiliydi. Öyle ki kendisi oldukça yetenekli bir müzisyendi. Caroline Herschel bu konuda diğer dönemin çocuklarına göre şanslıydı. Babası kız çocuklarına ayrı bir önem verirdi. Matematik, Fransızca veya müzik gibi ilmi yolların kapısını kızları için aralamıştı. Fakat annesi bu duruma karşıydı. Anne Ilsa, kız çocuklarının evlendikten sonra kocalarına hizmet etmesi gerektiğini savunuyordu.

İkili arasındaki çatışma yıllarca devam etti. Fakat o dönemin korkulan hastalığı bir anda tekrar cereyan etti. Tifüs hastalığı! Herschel ailesinin şansız ismi de Caroline Herschel olmuştu. Caroline, 10 yaşına geldiğinde bu hastalığa yakalandı. Boyu 130 santim kaldı. Annesi kızının evde kalacağını düşündü. Bu nedenle yavaş yavaş ona hizmetçi olmayı öğretiyordu. Baba Isaac, araya girdi. Kızından asla ümidini kesmedi. Evde çeşitli ilmi konularda bilgiler vermeye devam ediyordu. Matematikte veya yabancı dilde oldukça ilerlemeye başlamıştı.

Baba Isaac, çok geçmeden vefat etti. Caroline, yalnız kalmıştı. Abisi Willam’in yanına, İngiltere’ye gitti. Abisi müzisyen olma yolunda kardeşine oldukça fazla yardım etti. Fakat Caroline Herschel hiçbir zaman tam olarak müzisyen olmak istemiyordu. O abisinin yanında kaldı. Abisi türlü deneyler veya makineler yaparken o da dikkatlice izliyordu. Sonunda yardım edebilecek düzeyde bir bilgiye sahip oldu. Birlikte teleskop üretmeye başladılar.

İlk Keşif

Zaman hızla ilerledi. Herschel kardeşlerinin ürettiği teleskopların kalitesi git gide artıyordu. Öyle ki 1781 yılına gelindiğinde William, bir cisim keşfetti. Bu cisim Uranüs’tü. Bu keşiften sonra William’e kapılar sonuna kadar açıldı. İngiltere farkına vardı ve William’ı İngiltere gök bilimcisi unvanını verdiler. Fakat Caroline Herschel bu durumdan etkilenmedi. Abisinin bu başarısı onu kamçılamıştı. Çalışmalarına hız kesmeden devam etti. 1783 yılına geldiğinde Caroline, Nebula’yı keşfetti.

Devamında ise Andromeda uydusu olan Messier 110’u keşiflerinin arasına ekledi. Yavaş yavaş adı duyulmaya başlandı. Öyle ki dönemin en başarılı gökbilimcileri arasındaydı. Tabii ki bu durumdan memnun olmayan veya Caroline’nın yoluna taş koymak isteyen birçok insan vardı. Yıllarca gözlemlerine devam etti. 1 Ağustos 1786 yılında ise bir ilk gerçekleşmiş oldu.

Caroline Herschel ilk kuyruklu yıldızını keşfetti. Bu keşif ilk defa kuyruklu yıldız keşfeden kadın unvanın almasına olanak sağladı. Bu keşif sonrası popülaritesi oldukça arttı. Gazetelere veya yazılı kaynaklara ekonomik özgürlüğünden bahsediyordu. Yıllarca abisinin yanında çalışan Caroline, artık bağımsız bir şekilde çalışıp parasını kazanmak istiyordu. Fakat bu isteği yıllar sonra gerçekleşecekti.

Ailevi Sorunlar ve İlk Ödeme

William 1788 yılında bir kadın ile tanıştı. Bu kadınla evlenmeye karar verdi. Caroline bu durumdan pek de hazzetmiyordu. Eşi eve geldiğinde Caroline, sık sık tartışıyordu. Evin kontrolü Willam’in eşindeydi. Bundan dolayı, bu duruma daha fazla katlanamadı ve yeni bir eve taşındı. William bu durum karşısında tepkisiz kalmadı. İkili arasındaki bu ayrılık oldukça şiddetli gerçekleşti.

Caroline Herschel bu ayrılık ile çalışmalarına hız verdi. Artık abisi yoktu. Bu onu daha da hırslandırdı. Bu ayrılık onun için birer dönüm noktasıydı. Çok geçmeden 1796 yılında bir gelişme oldu. Kral III. George, William’ın bilimsel çalışmalarında yardımcı olduğu nedeniyle Caroline’e yıllık 50 £ gibi bir para teklif etti. Belki geç olsa da bu para Caroline’e verildi. Bu durum onu maaş alan ilk kadın bilimci yaptı.

Yıllar geçti. Caroline artık kendi başına yaşayan, ayakları üstünde duran ve kendi parasını kazanan bir bilim insanıydı. Artık İngiltere tarafından biliniyordu. En az abisi kadar bir üne sahipti. Fakat ünü abisinden uzun sürecekti. Caroline Herschel, 1822 yılında abisini kaybetti. Bundan dolayı Caroline yasa girdi. Bu yas onun tüm hayatını etkiledi. Öyle ki artık İngiltere’de bulunamayacağını düşündü. Hannover’e dönmek için girişimlerde bulundu.

Almanya’da Altın Madalya

Almanya dönüşü sonrası oldukça fazla çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmalardan en önemlisi de bulutsu kataloğu idi. Bu çalışma ona, Royal Astronomical Society altın madalyası kazanmasında büyük öncü olacaktı. Ardından Royal Astronomical Society’nin onur üyelerinden biri haline geldi. 77 yaşına geldiğinde artık yıl 1828’dir. Astronomi topluluğu ona altın madalya taktı. Caroline hayatının zirvesini yaşıyordu. Caroline Herschel 9 Ocak 1948’de uzun bir hayatın ardından gökyüzüne bakarak hayata gözünü yumdu.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account