İçerikte Neler Var?
Uçaklarda Neden Bazı Tatlar Bize Farklı Gelir?
Uçakta tat alma duyumuzun değiştiğini hep konuşuruz. Uçağa biniş kapısına kadar her şey yolundayken sanki tat alma duyumuzu orada bırakmışız gibi sonrasında yediklerimizde değişim olur. On bin metre yükseklikte giderken gerek vücudumuzda gerekse tat ve koku alma duyumuzda değişim kaçınılmazdır. Sebebi ise uçak içindeki nem oranının azlığı, hava basıncının düşüklüğü ve gürültüdür.
Uçuş sırasında kimimiz daha çok susadığını söylerken kimimiz de içtiklerimizin daha lezzetli geldiğini dillendirir. Havadaki alçak basınç içeceklerdeki şeker oranını yükseltir. Yine uçaktaki gürültülü ortamda beşinci tat olarak bildiğimiz yosun, mantar, domates ve soya sosunun tadını daha baskın yapar. Bu yüzden günlük hayatta hiç aklınıza gelmeyen domates suyu uçakta en çok tercih edilen içeceklerdendir. Uçak içi ikramlarda domates, ıspanak ve kabuklu deniz ürünlerinin daha tercih edilmesi de bundandır.
Uçak irtifa aldıkça hava basıncı ve nem oranı da düşer. On bin metrede çölden daha kuru bir hava oluşur. Burun içi sıvısının buharlaşmamasından koku alma duyumuz etkilenir. Koku alamayınca tat almamızda % 80 bozulur. Böylece yediklerimizin tadını alamayız.
Bir görüşe göre de uçak motorlarından oluşan gürültünün sadece kulaklarımızı değil tat alma duyumuzu da etkilediği yönündedir. Başka bir araştırma da, gürültüde yemek yiyenlerin sessiz ortamda yiyenlere göre daha fazla tuza ihtiyaç duyduğunu söyler.
Burun spreyi kullanmak burun içini nemlendirmenin çok olumlu etkisi olmadığını da yapılan istatistikler gösteriyor.
Size tavsiyem uçuşlarınızda basınçtan daha az etkilenmek için özellikle iniş ve kalkışlarda küçük yudumlarla su içmeniz veya sakız çiğnemenizdir. Zira yutkunma basıncın etkisini azaltır.
Sevgiler
Ömür Kahraman
Turizmci, turist rehberi, öğretim görevlisi, yazar.
Torbayla Yaşamak ve Puglia'da Bir Ömür kitaplarının yazarı.
Değerli araştırmanız ve bilgilendirmeniz için teşekkürler