İçerikte Neler Var?

Amerikalı Yaşlıların Seyahat Tutkusu – Bir Araştırma Özeti

Amerika’da insanların yaşlanma süreçlerinde nasıl yaşayacaklarına karşılıksız destek sağlayan, kar amacı gütmeyen AARP Sosyal Girişimi tarafından yapılan bir araştırmada yaşlıların turizme katılımları konusunda yaklaşımlarıyla ilgili birçok soruya cevap aranmıştır. Bu çalışma ile ilgili ankete katılan 1.897 gezgin, son iki yılda en az bir seyahate katılmış, en az iki gece konaklamış, çevrimiçi bir seyahat sitesi kullanmış, 2024 yılında kişisel zevk için seyahat etmeyi planladığını belirtmiş, 2024 yılında kişisel seyahat planı olmayan 352 yetişkinle ise ayrı bir anket yapılmıştır.

Yüksek maliyetlere ve seyahat zorluklarına rağmen yaşlı gezginlerin seyahat planları değişmiyor. Amerikalılar tatil yapmayı çok sevmektedirler ve yaşlı yetişkinlerin çoğunun 2024’te bir macera için çantalarını toplamaya hazırlanacakları ön görülmektedir. Amerika’da yapılan araştırmalara göre; 50 yaş üstü bireylerin yaklaşık üçte ikisinin (%65) 2024’de seyahat etmeyi planladığını, bu gezginlerin çoğunun (%63) ABD’de kalacağı, %37’sinin ise en az bir uluslararası seyahate çıkacakları görülmüştür. Ortalama olarak, yaşlı yetişkinlerin tatil için kişi başı 6.659 dolar harcayacakları, bunun da geçen yıl harcadıkları tatil bütçesi ile eşdeğer olduğu, ancak yaşlı gezginlerin yaklaşık yarısının 2024 yılında seyahatte 2023 yılına göre daha fazla harcama yapacakları belirtilmektedir.

Büyüme Eğilimi

Genel seyahat eğilimi, finans ve havayolu zorluklarıyla ilgili bazı devam eden endişelere rağmen faaliyetlerde devam eden bir toparlanmayı yansıtıyor. Geçen yıl, pandemiden bu yana planlanan seyahatin gerçek seyahat sayısıyla eşleştiği ilk yıl olduğu da yine araştırma verilerinde görülmüştür. Seyahatten vazgeçmeyi planlayanların kararlarına yön veren temel şey de değişen ortamın yansımasıdır. 2023’de virüsle ilgili endişelerini dile getirenlerin oranı %20 iken, 2024’de şuan yalnızca %7’si engel olarak COVID’i görmektedir.

Seyahat etmeyi beklemeyenlerin önde gelen nedenleri arasında yüksek maliyet (%51) ve enflasyon nedeniyle ihtiyari fonların azalmasının (%34) yer aldığı görülmüştür. Sağlıkla ilgili korkular azaldıkça seyahat etmeyenler planlarını bu yılın ötesinde yeniden değerlendirmektedirler; %45’inin 2025 yılında yurt içi seyahate devam etmeyi planladıklarını,  gelecek yıl ise tatil için yurt içinde seyahate devam etmeyi planlayanların %70’inin ise varış noktasına uçuş ile gitmek istediklerini ortaya koymaktadır.

Engellilik Caydırıcı Değil

Yapılan araştırmalarda yaşlı gezginlerin %14’ünü oluşturan engelli yaşlı yetişkinlerin veya seyahat arkadaşları engelli olanların seyahat kalıpları da araştırılmıştır ve bu kişilerin çoğunlukla hareket engeli nedeniyle %78 oranında konaklamaya ihtiyaç duydukları görülmüştür. Araştırma, bu gezginlerin emsalleri kadar yılda 3,6 kez seyahat etmeyi planladıklarını keşfetti. Benzer destinasyonlar da yaşlı engellilerin %66’sı yalnızca yurt içinde, yaklaşık %29’u hem uluslararası hem de yurt içinde, %5’inin ise yalnızca uluslararası tatil yaptıkları görülmüştür. Konaklamaya ihtiyaç duyan engelli yaşlı gezginlerin 2024’de 5.170 dolar harcaması beklenirken, diğer yaşlı gezginlerin 6.909 dolar harcama yapması bekleniyor.

Hedefler ve Motivasyonlar

Gezginler hem yakın, hem de uzak mesafelerde maceralar aramaktadırlar. Her bir gezgin için seyahatte yapılacaklar listesi oluşturma fikri yaygındır ve bu yaygınlık 60-69 yaş arası yetişkinlerin %69’una ve 70 yaş üstü Amerikalıların %60’ına denk gelmektedir. Ancak yaşlı gezginlerin seyahatte yapılacak listelerinin önünde bazı engeller vardır. Bu engeller %21’inde sağlık sorunları, %15’inde enflasyon/seyahat masraflarının karşılanamama endişesi ve %13’ünde ise küresel huzursuzluk endişeleri dikkat çekicidir.

Amerikalıların, geçmiş yıllara kıyasla benzersiz veya alışılmışın dışında destinasyonları ziyaret etmeye giderek daha fazla istekli oldukları görülmüş. Bu isteklilik 50-59 yaşları için %29, 60 yaşlarındakiler için %23 ve 70 yaş üstü yetişkinler için %18 olarak bulunmuş. Yaşlı yetişkinler seyahat ederken çoğunlukla aile gezileri, yaz tatilleri veya hafta sonu kaçamakları yapıyorlar. 2024 yılı yurt içi seyahatlerinin yarısından fazlası (%55) rezerve edildiği, diğerlerinin ise planlama aşamasında olduğu, planlama sürecinde olanların %84’ünün ise gidecekleri yerlere karar verdikleri bulunmuş.

Amerikalı Gezginler Nereye Gidiyor? 

En çok yurt içi seyahatler Florida (%16), Kaliforniya (%10) ve Las Vegas’a (%5) yapılacak. Arizona, New York, Chicago ve Michigan da popüler destinasyonlar arasında. Bu arada Teksas, 50’den fazla kalabalığın favori tatil beldesi olarak belirtilmiş.

Amerikalılar da yurt dışına seyahat etmeye hazır. Anketler, insanların uluslararası seyahat planlama sürecinde geçmişe göre daha ileride olduklarını gösteriyor. Yaşlı Amerikalıların uluslararası bir macera için plan yapma olasılıkları yurt içi seyahatlere göre iki kat daha fazla olduğu belirtilmiş. Hala plan yapan uluslararası gezginlerin %83’ünün zaten uluslararası varış noktalarını seçmiş durumda oldukları da bulunmuş.

Avrupa en çok aranan destinasyon (%41) olurken, İtalya, İspanya, İngiltere ve Fransa listenin başında yer alıyor. Daha sonra gezginler Latin Amerika ve Karayipler’e (%36) yani Meksika, Bahamalar ve Aruba ile ilgileniyor.

Önceki yıllarla tutarlı olarak, gezginlerin çoğu uluslararası uçuyor ve yurt içinde araç kullanıyor. Gökyüzüne çıkmayı planlayanlar seyahatleri öncesinde %57 havayolu seyahatinin yüksek maliyeti, %37 havayolu iptalleri, %22’si havayolu rotaları ve mevcut uçuşlar hakkında çeşitli endişe duyduklarını dile getirilmiş.

2024’de seyahat planı olmayan Amerika’lıların birçoğunun ise seyahat içi ayırdıkları paralarını borçlarını (%25) ödemek için kullanmayı, %37’si kullanmadıkları paralarını gelecekteki seyahatler için biriktirmeyi planlamaktadırlar.

Uzm. Dr. Sinan İBİŞ

1963 yılında doğmuş, ilköğretim ve lise eğitimini Trabzon’da yapmış, Karadeniz Bölgesi liseler arası fizik yarışmasında TBTAK birinciliği almış ve Ankara Tıp Fakültesini 1988 yılında bitirmiştir. Türkiye’de çeşitli hastanelerde hekimlik, Başbakanlıkta tabiplik görevleri yürütmüştür ve Ankara Numune Hastanesinde radyoloji uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.
Kurduğu şirketleri ile özel sektörde ise kozmetoloji, medikal estetik, medikal cihazlar, sosyal dezavantajlı bireylerden özellikle yaşlılar için değer yaratan çözümler ve yenilikçi teknolojilerin ithalatçısıdır. Ayrıca şirketlerinden biri ile ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlere fikir ve stratejiler üretmektedir. Diğer bir şirket Flavius Antiaging Kliniği ile ise kozmetoloji, estetik alanlarında yeni cilt ve beden geliştirme konseptleri geliştirmekte, bu hizmetlerden elde edilen deneyimleri hekimlere kazandırmakta ve bu hizmetlerden insanların yararlanması içinde klinik hizmetler sunmaktadır.
Danışmanlık şirketi ile birçok sektöre stratejik planlama, gelişim ve değişim konularında rehberlik etmektedir. Çeşitli Bakanlıklardaki komisyonlarda görev almakta ve ülkemizin geleceğine yönelik konulara karşılıksız olarak danışmanlık desteği vermektedir. Türkiye de yenilikçi ekonomi alanların oluşturulması ve geliştirilmesi için arama çalıştayları, komisyonlar, işbirlikleri ve sektör alanları oluşturmak üzere de çalışmalar yürütmektedir. Küresel Samsung, Microsoft, PricewaterhouseCoopers şirketlerinin Türkiye kamusal ve kurumsal çözüm ortaklığını yürütmüştür.
Şirketleri içerisindeki arge departmanı ile yaşlılar ve engelliler için bilgi ve yaşam destek teknolojileri, medikal atıkların yok edilmesi gibi birçok alanda daha yeni teknolojiler ile çözümler geliştirmektedir. Ayrıca 19 yıldır yürüttüğü medya çalışmaları ile ulusal televizyonlarda yayınlanan Güzel Hayat isimli haftalık TV programının ve nitelikli turizm ile sosyal konularda da belgesel filmlerin yapımcısıdır. Birçok dergide ve bloglar da ise yaşam, teknoloji, inovasyon, çevre, sağlık, nitelikli turizm, yaşam ekonomisi, sosyal sorumluluk gibi alanlarda köşe yazıları yazmaktadır.
Başkanlığını yürüttüğü Medikal Turizm Derneği ile; yaşlı turizminin ve ekonomisinin ülkemizde gelişmesi içinde geleneksel hale gelmiş Uluslararası 3.Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongre‘nin organizatörüdür. Medikal Turizm Derneği ile; tıp turizmi, engelli turizmi, yaşlı turizmi, alternatif turizm, nitelikli turizm ve obezite ile mücadele, organ bağışı, gençlerde girişimcilik, tarımsal inovasyon alanlarında birçok danışmanlık projeleri yürütmüştür ve yürütmeye de devam etmektedir.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account