İçerikte Neler Var?
Dünya Havacı Kadınlar Haftası Kutlu Olsun
Dünyanın ilk kadın pilotu Barones Raymonde De Laroche’a pilot lisansının verildiği 8 Mart 1910 tarihinin biz havacı kadınlar için anlamı çok daha fazladır. Bizler için 8 Mart sadece Dünya Kadınlar Günü değil aynı zamanda havacılık tarihi açısından önemli bir günü de temsil eder. Bu sebeple 7-13 Mart haftasını “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” olarak kutlamaktan onur ve gurur duyarız.
Dünya Havacı Kadınlar Enstitüsü’nün (IWOAW) kurucusu ve başkanı Mireille Goyer, havacılık-uzay alanında toplumsal cinsiyet eşitliği, farkındalığı artırmak ve havacılık kadınlarını ve onların hava ve uzay endüstrisine katkılarını kutlamak için 2009 yılında dünyadaki ilk kadın pilot lisansının 100. yıldönümünde içinde bulunduğumuz haftayı “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” olarak kutlamaya karar verdi. Türkiye’de uçak mühendisi Can Erel’in çabalarıyla 2015 yılında kutlanmaya başlandı.
Dünya havacılık tarihinde iz bırakmış çok sayıda başarılı kadın vardır. Bunlar:
1) Raymonde De Laroche – Dünyadaki İlk Kadın Pilot
2) Amelia Earhart – Pasifik’i Uçakla Geçmeye Çalışan İlk Kadın Pilot
3) Elizabeth Bessie Coleman – Siyahi Kadın Pilot
4) Jacqueline Cochran – Hava Yarışlarının İlk Kadını
5) Svetlana Savitskaya – Uzayda Yürüyen İlk Kadın
6) Bedriye Tahir Gökmen – Lisanslı İlk Türk Kadın Pilot
7) Sabiha Gökçen – Dünyanın İlk Kadın Savaş Pilotu
8) Marie Miller – İlk Kadın Hava Trafik Kontrolörü, Havaalanı İşleten İlk Kadın
Türk sivil havacılık sektöründe görev yapan kadın çalışan sayısı her geçen yıl artsa da havacılığın pek çok alanında hala sayımız yetersizdir. Havacılığın tüm alanlarında özellikle teknik operasyonlar ve liderlik pozisyonlarında kadın işgücü arttırılmalıdır. Pilot, hava trafik kontrolörü, bakım teknisyeni ve yöneticilik alanında kadın sayısı çok azdır. Sivil havacılık endüstrisinde kadın istihdamının çoğunlukla müşteri hizmetleri, kabin hizmetleri ve yer hizmetlerinde olduğu görülür.
Kadın işgücü oranının %70’ten fazla olduğu meslekler seyahat acenteliği ve kabin memurluğudur. Bu alanlarda kadınların oranının fazla olmasının nedeni kadınların erkeklere göre iletişim ve servis becerilerinin daha iyi olduğundan olduğu düşünülmektedir.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin 2019’da yayınladığı istatistiklere göre:
Dünya çapında bugünkü koşulların sürdüğünü varsayarsak, toplumsal eşitliğe 99.5 yıl sonra ulaşabileceğiz.
Havacılık Endüstrisinde uçucu personel dışında ABD’de 714.201 kişi çalışıyor. 215.905 kadın %30.2 iken ülkemizde havacılıkta kadın istihdamı %32’dir. Bu rakamın %65 ide kabin hizmetlerinde çalışmaktadır.
Dünyada 664,565 pilot varken sadece 52.740 kadın pilot olduğu ve yüzdesel oranının %7.9 iken THY’de 5839 pilotun %3.6’i yani 211’i kadındır.
THY’de 328 uçulan şehrin 3 ‘ünde kadın yönetici bulunur. Bu oran maalesef %0.9’dir.
Mustafa Kemal Atatürk “Bir toplum, bir millet; Erkek ve Kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin.” diyerek havacılık sektöründe kadının da olmasını belirtmiştir.
Havacılık sektöründe çalışıp ebediyete intikal eden tüm kadınlarımızı rahmetle anarım. Tüm meslektaşlarımın, bu alana gönül vermiş ve eğitim alan öğrencilerimizin dünya havacı kadınlar haftamızı kutlarım.
Ömür Kahraman 07.03.2022
Turizmci, turist rehberi, öğretim görevlisi, yazar.
Torbayla Yaşamak ve Puglia'da Bir Ömür kitaplarının yazarı.