İçerikte Neler Var?

Yürüyemeyen Yolcular Uçağa Nasıl Biner?

Öncelikle arayıp soran herkese teşekkürü bir borç bilirim. 12 Nisan’da iş için Roma’ya gitmek için boardingden sonra apronda açıkta duran uçağa geçmek üzere Bari Havaalanı merdivenlerinden maalesef düştüm. Ayağım burkuldu. Burkulurken çıkan ses hala kulaklarımda çınlıyor. Kendi kendime kırdım ayağımı dedim. Yolculardan biri hekim olduğunu ve yerimden kalkmamamı tembihlerken iş arkadaşlarımı aradım. Havaalanındaki doktorla beraber geldiler. Doktor bir şey yok deyince Roma’ya uçtum. 1 saatlik uçuşta, uçaktan aldığım buzu şalımla ayağıma bağladım.

Yürüyemeyen yolcular uçağa nasıl biner?

Roma’ya vardığımda ayağım şiş ve zonkluyordu. Tekerlekli sandalye ile taksiye ve otele ulaştım. Otelde yine buz uyguladım ama nafile. Şişi arttı, uyuşma ve bileğimde ezilme fark edince kırık ya da çatlak olduğunu düşünerek ofisi aradım. Sağ olsun arkadaşlar beni Roma’da hastaneye götürdüler. Akşam iftar ve toplantı programımız vardı. Saat 17:00 de hastanedeydik. 23:30 da hastaneden çıkabildim. Covid testi yaparak acile kabul edilmem bile 1:30 saati buldu. Röntgen sonucunda çatlak tespit edildi. Ertesi gün uçuşum var diye alçı yapılmadı. Yarım alçı yapıldı. Atel ve 25 gün istirahat edip üstüne basmamam ve Bari’ye dönünce tekrar bir ortopediste giderek alçı yapılması istendi.

Şimdi tüm bu olanlar başıma gelince daha kötüsü olabilirdi diye şükretmeme ve her şey biz insanlar için dememe vesile oldu.

Bu süreçte o kadar çok sevenim arayıp sordu ki hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Ağız birliği etmiş gibi büyük çoğunluğu da nazar dedi sonra da peki o ayakla nasıl uçağa bindin diye sordular.

Yürüyemeyen yolcular uçağa nasıl biner?

Gelelim özel gereksinimli ya da hareket kabiliyeti geçici olarak kısıtlı yolcuların nasıl uçacağı konusuna…

Uluslararası uçuş kuralları gereği bazı hastalıkları bulunan yolcular uçuşa kabul edilmezken bulaşıcı hastalığı olmayan ve tıbbi açıdan seyahat etmesinde herhangi bir engel olmadığını doktor raporu ile ibraz eden hasta yolcular uçuşa kabul ediliyor.

Özel gereksinimli ya da hareket kabiliyeti geçici olarak kısıtlı yolcular, sağlık durumlarına göre, yalnız ya da refakatçi ile uçabiliyor.

Tekerlekli sandalye ihtiyacı olan yolculara, yolcunun durumuna göre 3 tür tekerlekli sandalye hizmeti verilir.

1. Merdiven inip çıkabilen ama uzun yol yürüyemeyen yolculara uçağa gidene kadar engelli sandalyesi tahsis edilir. Yolcu, uçaktan yolcu salonuna veya yolcu salonundan uçağa taşınmak için tekerlekli sandalyeyi kullanır. Merdiven çıkıp inmede ya da uçakta koltuğuna kendisi yürüyebilir.

2. Merdiven inip çıkamayan ama yürüyebilen yolculara uçak kapısına kadar tahsis edilen tekerlekli sandalyedir. Yolcu, uçaktan yolcu salonuna veya yolcu salonundan uçağa taşınmak için tekerlekli sandalyeyi kullanır. Merdiven çıkıp inemez ama koltuğuna kendisi yürüyebilir. 

3. Hiç yürüyemeyen yolcular, check in den uçak koltuğana kadar tahsis edilen tekerlekli sandalyedir. Yolcu kendi başına yerinden hareket edemez. Yolcuya havaalanından çıkana ya da koltuğuna oturana kadar eşlik edilir.

Kendinize ait tekerlekli sandalyeniz varsa bile check inden sonra kullanamazsınız.

Tüm tekerlekli sandalyeler bagaja verilerek taşınabilir. Tekerlekli sandalyeler ücretsizdir ve bagaj hakkınızı etkilemez.

Bu arada önemli bir bilgi de havayolu şirketleri yolcuya tekerlekli sandalye sağlamak zorunda olmadığıdır. Yolcuya tekerlekli sandalye temin etmek havaalanı işletmesinin sorumluluğundadır. 48 saat önceden tekerlekli sandalye talebinde bulunulmalıdır. Onaylanan yolculara ücretsiz tekerlekli sandalye hizmeti verilir.

Özel gereksinimli yolculara check-in, pasaport ve biniş işlemlerinde öncelik tanınıyor.

Ambulift Nedir?

Merdiveni kullanamayan hareket kabiliyeti kısıtlı, hasta, yaşlı ve engelli yolcuların uçaktan iniş ve uçağa binişi ile uçak-terminal arasındaki naklini sağlayan yükselme ve/veya alçalma özelliğine de sahip özel donanımlı araçtır.

Havacılık sektörü, denizcilik sektöründen etkilendiği için havacılık terminolojisi de denizcilik terimlerinden ilham almıştır. Teknelerin dümen küreği sağda olduğu için tekneler sol taraftan yanaşır. Teknelerde yolcular iniş-binişleri soldan yapıyor. Uçaklar yolcuları tekneler gibi soldan aldığı için yolcu kapıları uçağın solundadır.

Uçakların sağ tarafı akaryakıt, kargo, ikram için ve yardıma ihtiyaç duyan, sedye ya da tekerlekli sandalyeli yolcular ambulift denen özel araçlar kullanılır.

Kırık ayakla uçağa binilir mi?

Uçuşta basınçtan kan dolaşımının etkilenmesi nedeniyle alçıda ödem oluşabilir. Alçıdan 48 saat sonra uçuşa kabul edilme sebebi budur.

Alçılı yolcular acil çıkış kapılarının önündeki koltuklara çıkışı yönlendirip kabin ekibine yardımcı olamayacağı için izin verilmez.

Atel hava ile şişirilen ve ilk yardım ekiplerince şüpheli kırıklarda uzuvları hareketsiz tutabilmek için kullanılan plastik aletlerdir. Atel içindeki basınçlı hava, uçak içindeki basınç değişikliğinden etkilenebileceği için uçuş sırasında kullanılması uygun değildir.

Yürüyemeyen yolcular uçağa nasıl biner?

Ben de Roma’da mesai arkadaşlarımın yardımıyla havaalanı giriş kapısında tekerli sandalyeyle uçağa kadar taşındım. Bari’ye indiğimde de ofisten arkadaşlarım bana ambulift ayarladılar. Uçaktaki tüm yolcu boşalınca benim gibi ihtiyaçlı yolcuyu almaya gelen yer ekiplerinin yardımıyla dar tekerlekli sandalye ile uçak koridorunu geçerek uçağın sağ kapısında bekleyen ambulifte geçtik. Orada geniş tekerlekli sandalye ile değiş tokuş yaptık ve emniyetli bir şekilde ofisime götürdüler.

Dilerim bu bilgilere hiç ihtiyaç duymazsınız.

Ömür Kahraman 15.04.2022

1643038516 bpfull.jpg

Turizmci, turist rehberi, öğretim görevlisi, yazar.
Torbayla Yaşamak ve Puglia'da Bir Ömür kitaplarının yazarı.

2 Yorum
  1. […] Bebek pusetli ve tekerlekli sandalyeli ziyaretçiler çok […]

  2. […] engelli veya engelli olmayan kişilerin turistik faaliyetlere ve genel olarak seyahate eşit erişime ve bu faaliyetlerden yararlanmaya sahip olduğu anlamına gelmektedir. Erişilebilir turizm; […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account