İçerikte Neler Var?

Uçaktan Korkanların Kabusu: Türbülans

Uçak korkusunun en önemli sebebi türbülanstır. Hava akışıyla uçağın uçmasını sağlayan hava akışı bozulup uçağın sallanmasına ve irtifa kaybetmesine türbülans ya da hava cebi veya atmosferin düzensiz hareketi denir.

Türbülans

Hava sabit durmaz. Hareket halinde olan hava uçakların uçmasını sağlar. Uçağı uçuran motorları değil kanatlarıdır. Hava akımları kanatların altından ve üstünden akarak uçmaya yardımcı olur. Atmosferik basınç, dağların etrafındaki hava, jet akımları, gök gürültülü fırtınalar, soğuk veya sıcak hava cepheleri veya sağanaklar türbülansa sebep olabilir. Belirli bir hızla görünmez hava dalgaları hareket ederken başka bir hava kütlesiyle karşılaştığında oluşur. Hava akımları bozulup hava boşlukları oluşunca türbülans yaşanır.

Havacılıkta güvenlik, her şeyden önce gelir. Türbülans havada meydana gelen oldukça sıradan bir bir hava olayıdır ve uçağı etkileyen türbülans uçak dışında yaşanır. Türbülans meydana gelmesi gökyüzünün açık ve güneşli olduğunda da mümkündür.

Şiddetine göre dörde ayrılır. Bunlar:

 A. Hafif,

 B. Orta,

 C. Şiddetli

 D. Son derece şiddetlidir.

Uçaktan Korkanların Kâbusu: Türbülans

Türbülansın Nedenleri?

Dört farklı sebeple meydana gelir. Bunlar:

1. Mekanik

2. Konvektif

3. Anafor

4. Dağ Dalgasıdır.

Mekanik nedenler havanın, düzensiz araziler, binalar, ağaçlar ve gibi mania denen engellerin üzerinden geçerken bozulmasından oluşur.

Konvektif nedenler havanın yüzeyinin dengesiz ısınması sonucu oluşur.

Anafor türbülansı uçuş sırasındaki uçaklar, anafor girdapları denen silindirik hava kütlesi üretir ve bu birbirini takip eden uçaklar için tehlike oluşturur.

Dağ Dalgası ise rüzgâr, dağlar arasından geçerken türbülansa neden olur.

Ayrıca türbülans oluşum şekline göre isim alır. Açık hava, temiz hava, sıcaklık sapması ve hamle türbülansı gibi farklı isimler de duyabilirsiniz.   

Türbülansa Girince Ne Olur?

Bozuk hava akımına kapılarak türbülansa giren uçak sallar, titrer hatta şiddetli türbülans, sizi bile savurabilir ve/veya irtifa kaybedebilir. Bu yüzden bu konuda son derece eğitimli ve bilgili kaptanınızın anonsuna uymanız önem arz etmektedir. Kurallara uyup, panik yapmaz bunun geçici bir durum olduğunu ve pilotlarınıza ve uçağınıza güvenirseniz zarar görmezsiniz. Zira, uçaklar türbülansa dayanacak şekilde tasarlanır ve türbülanstan dolayı uçak düşmez. Pilotlar için tıpkı araba kullanırken stabil yolda çukura düşmek veya denizdeki dalga gibidir.

Türbülans, çok görülen ve ölümcül olmayan hafif yaralanmaların oluşabileceği havacılık kazalarına sebep olabilir. Havacılıkta korku filmlerine, unutulmayan yolcu deneyimlerine ve nahoş anılara neden olan türbülans ölümcül bir tehdit değildir.

Pilotlar Türbülansı Nasıl Anlar?

Pilotların nasıl anlayıp da hemen öncesinde hatta uçak kalkarken türbülans olacağı hakkında yolculara bilgilendirme yaptığı hep merak edilir. Pilotlar o güzergahta uçan pilotların raporlarından veya uçuş sırasında hava koşullarını izleyen meteoroloji görevlilerinden hava durumu ve türbülans hakkında bilgi alırlar.

Uçaktan Korkanların Kâbusu: Türbülans

Türbülanstan korkanlar ne yapmalı?

Türbülanstan korkuyoruz diye uçmaktan vazgeçmiyoruz. Demirden korkanın trene binmekten geri durmadığı gibi. Ufak bazı tüyolarla belki bu korkunuz geçebilir. Bunlar:

– Kanatlar daha çok sallayacağı için kanatlarda uçmayın.

– Her kalkan uçak mutlaka yere iner.

– Pilotlarınız türbülans konusunda çok iyi eğitimli ve deneyimlidir. Onlara güvenin.

-Anonslardaki talimatlara uyun.

-Gözünüzü kapatın ve içinizden en sevdiğiniz şarkıyı söyleyin.

– Uçağa zarar vermez.

– Biraz sallanıp irtifa kaybettikten sonra normale döneceğinize inanın.

– Hiçbir durum sürekli aynı şekilde devam etmez. Geçici bir durum olduğunu ve birazdan biteceğini hatırlayın.

– Yanınızdaki yolcu ilk defa uçağa biniyorsa yerinizi değiştirin.

– Yakınınızda bebek varsa ve türbülansta ağlayacağı için daha fazla tedirgin olmamak için yerinizi değiştirin.

– Türbülansı denizdeki dalga veya yoldaki çukur gibi hissedin.

– “Geçecek” ve “uçak için anlatacağım bir anım olacak” diye düşünün.

– Yolculuğunuz boyunca emniyet kemerinizi bağlı tutun.

Ömür Kahraman 25.03.2022

1643038516 bpfull.jpg

Turizmci, turist rehberi, öğretim görevlisi, yazar.
Torbayla Yaşamak ve Puglia'da Bir Ömür kitaplarının yazarı.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account