İçerikte Neler Var?

Bir Ekonomist Baladı

Doğada artık yoktur. Her şey sonuna kadar kullanılır (Buna karşı çıkanlar da var). Ama kabul edelim, ekonomistin görüşü budur. Onun “Görünmez El” derken kastettiği biraz da budur. Ne demiştir Mill üstat, ekonominin öznesi, “maddi çıkarını en akılcı şekilde ve en az fedakarlıkla maksimize eden” tiptir (Mill, 1836:45). Ekonomistin bilinç altında doğada yaşayan adam vardır. O aşırı yemez, fiziksel olarak her zaman fittir, depresyona girmez, şeker vs gibi hastalıklara yakalanmaz. Çünkü o doğanın kuralına göre ekonomize olmuştur.

Yağlı besinleri tercih eder çünkü bunlar ona enerji verir. Aynı zamanda lezzet verir ki lezzetin de amacı enerjidir. Aynı şey şekerli gıdalar için de söylenebilir. Stres seviyeleri normaldir ve gerektiği kadardır. Çünkü aslanla karşılaştığında adrenalin salgılanmalı, hızlıca savaş ya da kaç tepkisi verilmelidir. Böyle hayatta kalınır. Aslandan kurtuldu mu, endişe bitti..

Doğadaki insan rasyonel davranmalıdır. Hem de teknik anlamda rasyonel. Çünkü aksi takdirde yem olur. Gerçekçi olmalıdır, önündeki maddi dünyayı iyi hesap etmeli..  Bu insanın ne yediği ziyan olur, ne de gereksiz bir şey yaşar. Pek çok düşünür ve araştırmacıya göre günümüzün modern rahatsızlıkları bu aşırılıklardandır. Yani doğadan kopmaktan. Doğrudur da..

İşte İktisadın homo economicusu da böyledir. O aslında doğadaki ideal insandır. Sağlıklı vücudu ve sağlam psikolojisiyle, hasret duyduğumuz şey. O nedenle homo economicus da bir idealize tiptir. Başka bir yerde de değindiğimiz gibi, “olmak istediğimiz şeydir” (Bakır&Bahtiyar, 2021:352). Gereksiz yük taşımayan, mean bean optimization machine..

Dr. Öğr. Üyesi Görkem Bahtiyar

Kaynaklar

Mill, John Stuart (1836).”On the Definition of Political Economy; and on the Method of Investigation Proper to It,” London and Westminster Review, October 1836. Reprint, Mill, Essays on Some Unsettled Questions of Political Economy. 1844. Reprint, Collected Works. Vol. 4. Toronto: University of Toronto Press, 1967, pp. 120–64.

Bakır, H. & Bahtiyar, G. (2021). Modernizmden Postmodernizme İktisat. İstanbul İktisat Dergisi. 71(2):341-366.

1650377074 bpfull.jpg

Dr. Öğr. Üyesi Görkem Bahtiyar, 2007 yılında Uludağ Üniversitesi İktisat bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitede yüksek lisans ve sonrasında doktora eğitimine başlamıştır. 2016 yılında Uludağ Üniversitesi’nden İktisat doktoru unvanını alan Görkem Bahtiyar, akademik çalışmalarına Bursa Uludağ Üniversitesi’nde devam etmektedir. İktisadi sistemler, finansallaşma, krizler ve iktisadi düşünce alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account