İçerikte Neler Var?

Ülkemizin Deprem Gerçeğine Sosyal Sorumluluklarımızla El Uzatacağız

Deprem, hem bir fay üzerinde ani bir kaymayı, hem de kaymanın veya volkanik veya magmatik aktivitenin veya yeryüzündeki diğer ani stres değişimlerinin neden olduğu yer sarsıntısı ve yayılan sismik enerjiyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Dünyanın Deprem Kuşaklarındaki Riskli Ülkeler

Dünya Sağlık Örgütü bilgilendirmelerine göre dünya çapında, her yıl bir milyondan fazla, yani dakikada ortalama iki deprem olmaktadır. Bir kentsel alanda meydana gelen büyük bir deprem, meydana gelebilecek en kötü doğal afetlerden birisidir. Son kırk yılda (1970-2017), depremler dünya genelinde Ermenistan, Çin, Ekvador, Guatemala, Haiti, İran, Hindistan, Endonezya, Japonya, Meksika, Pakistan, Peru ve Türkiye’de bir milyondan fazla kişinin ölümünden sorumlu olmuştur. .

Sağlıksız ve Plansız Kentleşme Çok Büyük Bir Risk

Dünyanın sismik olarak aktif, çeşitli bölgelerinde kırsal kesimden kentlere göç ile hızlı nüfus artışlarının temel neden olduğu aşırı kentleşme, kilometrekare başına 20.000 ila 60.000 nüfuslu nüfus yoğunluğuna sahip mega şehirlere yol açmıştır. Bu tür şehirler, altyapının tahrip edilmesinden kaynaklanan kırıklar ve diğer yaralanmalara ek olarak travma, boğulma, hipotermi ve akut solunum yetmezliği nedeniyle yüksek vaka ölüm oranlarını içeren deprem tehlikelerine karşı oldukça savunmasızdır.

Deprem Konusunda Daha Bilinçli Bir Toplum Olmalıyız

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde yaşanan ardışık iki deprem şu an için sayısını net olarak bilmediğimiz, ancak resmi açıklamalara göre henüz ulaşılan 40.000’den fazla insanımızın yaşamını kaybetmesine, 116 bin insanımızın yaralanmasına; krizi maksimum seviyede yaşayan 1.5 milyondan fazla insanımızın sığınaklara, geçici konutlara, akrabalarının evlerine ve başka şehirlere tahliye edilmesine neden olmuştur. Ülkemizde yaşanan depremlerin yarattığı korkunç fiziksel zararın yanı sıra, felaket, hayatta kalanların ruhlarında da derin yaralar bırakmıştır ve bu yaralar son yaşanan deprem ile daha da derin hale gelmiştir.

Ülkemiz Deprem Ülkesidir

Küresel coğrafyada ülkemiz önemli deprem kuşakları üzerindedir ve bu deprem kuşakları ülkemizin %75’indeki yaşamı ciddi düzeyde tehdit etmektedir. Afet ortamlarında ruh sağlığı ve psikososyal sorunlar birbiriyle bağlantılıdır ve bu sorunlara verilen destekler birbirleriyle yakından ilişkilidir. Afet sonrası yaşanan yoksulluk ve çaresizlik, afetin neden olduğu aile parçalanması, sosyal ağların bozulması ve topluluk yapılarının veya geleneksel destek mekanizmalarının yok olması psikososyal boyutlarla ilgili sorunlara örnek olarak gösterilebilir. Bir afetten etkilenen topluluklarda yaşayan bireylerin ruh sağlıklarının ele alınması konusunda, birincil sorumluluğa sahip olunmalıdır ve önceki tüm afetlerde, özellikle afetlerin akut aşamasında, ilgili kuruluşlar koordinasyon olarak önemli roller üstlenmiştir.

Afetlerde Destek Planlamaları

Afetle ilgili zorluklara maruz kalmaları nedeniyle ruh sağlığı ve psikososyal sorunlar yaşama riski taşıyan kişilerin durumlarını iyileştirmek için, gereken geniş kapsamlı desteklerin gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Afetten hemen sonra gerçekleştirilecek bu faaliyetlerin çoğu, afetten sonraki uzun vadeli aşamada da, etkilenen bireyler ile kültüre ve yeniden yapılanmaya uyum sağlarken faydalı olacaktır. Buna ek olarak, ivedilikle planlanacak ve yapılacak sosyal çalışmalar; geçmiş deneyimlerden yararlanan, mevcut bilgi ve uzmanlığın uygulanmasını sağlayan, farkındalığın ve eğitimin artırılmasına ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

Sivil Toplum Daha Çok Roller Üstlenmelidir

Tüm afetlerde olduğu gibi yaşanan depremde de sivil toplum kuruluşları önemli roller üstlenmiştir ve üstlenmeye de devam edecektir. Deprem sonrası insanlarımızın, yaşamımızın desteklenmesinde yapılması gereken sınırsız sayıda husus söz konusudur. İnsanı, eğitimi, yaşamı ve doğa hayvanlarını merkezine alan derneğimizin sosyal sorumluluk çalışmalarında gündemimiz deprem ve etkilerinin azaltılmasına yönelik çocuklarımız, yaşlılarımız, erişkin bireylerimiz, ailelerimiz, doğamız, çevremiz, kaynaklarımız, bilincimiz, eğitimimiz, farkındalığımız ve özetle yaşamımız için yapılması gerekenlerde sosyal sorumlulukları üstlenecek gruplarla çalışmalar yürütmektir.

Ülkemizde insanı ve yaşamı merkezine alan Medikal Turizm Derneği fikir ve bilim insanlarını bir araya getirerek depremlere karşı ve yaşanan depremlerde iyileştirilmeye açık alanlarda rollerin belirlenmesi ve belirlenecek iyileştirilmesi gereken alanlarda imece usulü ve çok katılımlı bir iş birliği ile proje katılımcılarının imkanları çerçevesinde, daha çok merkezden sahaya yapılabileceklerin önceliklendirileceği sosyal projeler tasarlayarak uygulamak üzere harekete geçmiştir.

Deprem Öncesi, Sırası ve Sonrasında Yapılması Gerekenler

  • Birbirinizle nasıl iletişim kuracağınızı ve nerede buluşacağınızı içeren bir aile planı oluşturarak olası bir depreme hazırlanın. 
  • Topluluğunuzdaki/iş yerinizdeki/okulunuzdaki simülasyonlara katılarak bir deprem durumunda nasıl davranacağınızı öğrenin. 
  • Çocuklarınızla bir deprem olduğunda ne yapacaklarını ve özellikle deprem olduğunda yalnızlarsa ne yapacaklarını konuşun. 
  • Evinizde/iş yerinizde/okulunuzda deprem anında sığınabileceğiniz en güvenli yerleri ve tahliye yollarını belirleyin. 
  • Acil durum telefon numaralarını elinizin altında bulundurun (sivil savunma, ambulans, hastaneler, itfaiye, polis vb.). 
  • Temiz su, bozulmayan yiyecekler, reçeteli ilaçlar, ilk yardım çantası, piller, radyo ve evcil hayvanlar için yiyecekler dahil olmak üzere yeterli acil durum malzemelerine sahip olduğunuzdan emin olun. Pasaport veya kimlik belgeleri gibi önemli belgeleri yanınızda bulundurun. 
  • Alanı boşaltmanız gerekebileceği ihtimaline karşı bir acil durum sırt çantası hazırlayın. 
  • Ailede hamile bir kadın varsa, doğum veya herhangi bir komplikasyon nedeniyle hastaneye yatırılması durumunda gerekli olabilecek tıbbi belgeler, ilaçlar ve diğer malzemelerin bulunduğu bir gebelik seti hazırlayın.

Uzman Dr. Sinan İBİŞ

1963 yılında doğmuş, ilköğretim ve lise eğitimini Trabzon’da yapmış, Karadeniz Bölgesi liseler arası fizik yarışmasında TBTAK birinciliği almış ve Ankara Tıp Fakültesini 1988 yılında bitirmiştir. Türkiye’de çeşitli hastanelerde hekimlik, Başbakanlıkta tabiplik görevleri yürütmüştür ve Ankara Numune Hastanesinde radyoloji uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.
Kurduğu şirketleri ile özel sektörde ise kozmetoloji, medikal estetik, medikal cihazlar, sosyal dezavantajlı bireylerden özellikle yaşlılar için değer yaratan çözümler ve yenilikçi teknolojilerin ithalatçısıdır. Ayrıca şirketlerinden biri ile ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlere fikir ve stratejiler üretmektedir. Diğer bir şirket Flavius Antiaging Kliniği ile ise kozmetoloji, estetik alanlarında yeni cilt ve beden geliştirme konseptleri geliştirmekte, bu hizmetlerden elde edilen deneyimleri hekimlere kazandırmakta ve bu hizmetlerden insanların yararlanması içinde klinik hizmetler sunmaktadır.
Danışmanlık şirketi ile birçok sektöre stratejik planlama, gelişim ve değişim konularında rehberlik etmektedir. Çeşitli Bakanlıklardaki komisyonlarda görev almakta ve ülkemizin geleceğine yönelik konulara karşılıksız olarak danışmanlık desteği vermektedir. Türkiye de yenilikçi ekonomi alanların oluşturulması ve geliştirilmesi için arama çalıştayları, komisyonlar, işbirlikleri ve sektör alanları oluşturmak üzere de çalışmalar yürütmektedir. Küresel Samsung, Microsoft, PricewaterhouseCoopers şirketlerinin Türkiye kamusal ve kurumsal çözüm ortaklığını yürütmüştür.
Şirketleri içerisindeki arge departmanı ile yaşlılar ve engelliler için bilgi ve yaşam destek teknolojileri, medikal atıkların yok edilmesi gibi birçok alanda daha yeni teknolojiler ile çözümler geliştirmektedir. Ayrıca 19 yıldır yürüttüğü medya çalışmaları ile ulusal televizyonlarda yayınlanan Güzel Hayat isimli haftalık TV programının ve nitelikli turizm ile sosyal konularda da belgesel filmlerin yapımcısıdır. Birçok dergide ve bloglar da ise yaşam, teknoloji, inovasyon, çevre, sağlık, nitelikli turizm, yaşam ekonomisi, sosyal sorumluluk gibi alanlarda köşe yazıları yazmaktadır.
Başkanlığını yürüttüğü Medikal Turizm Derneği ile; yaşlı turizminin ve ekonomisinin ülkemizde gelişmesi içinde geleneksel hale gelmiş Uluslararası 3.Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongre‘nin organizatörüdür. Medikal Turizm Derneği ile; tıp turizmi, engelli turizmi, yaşlı turizmi, alternatif turizm, nitelikli turizm ve obezite ile mücadele, organ bağışı, gençlerde girişimcilik, tarımsal inovasyon alanlarında birçok danışmanlık projeleri yürütmüştür ve yürütmeye de devam etmektedir.

1 Yorum
  1. […] olduğu konudan konuşmalı. Magazinel değil bilim ve tecrübeye dayalı fikrini beyan etmeli. STK’lara çok iş düşecek. Süreci yönetmeleri için yetki verdiğimiz insanlar da bu konuşulanları dinlemeli ve ülke […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account