İçerikte Neler Var?

Türkiye’nin İlk Cep Uydusu Grizu; 5 Aydır Görevde

Cep uyduları genellikle uzay araştırmaları için kullanılan boyutları çok minik şekilde tasarlanan uydulardır. Dünya’da son birkaç yılda cep uyduların uzaya gönderilmesiyle cep uydu yarışmaları düzenlenmeye başladı. Dünya genelinde düzenlenen bir yarışma da Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanan Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu yarışmada başarılı olarak uzaya gönderildi.

Cep Uydusu Grizu’ya Ait Bazı Özellikler

Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu ülkemiz adına çok büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin ilk cep uydusu olan Grizu, Türkiye adına gelişimci bir hamledir. Ülkemizde gerçekleştirilen inovasyon hamleleri kapsamında çok sayıda faaliyet arasında yer alan Grizu-263 hem adıyla hem de faaliyetleriyle büyük önem taşımaktadır.

4 yıl 8 ay boyunca 525 kilometrelik bir uzaklıkta görev yapacak olan Grizu ülkemiz adına bir ilk oluyor. Grizu, öğrencilerin ve ekibin 6 yıl boyunca üzerinde çalışmış olduğu bir projedir. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde geliştirilen bu proje TEKNOFEST yarışmasında birinci olarak SpaceX tarafından uzaya gönderilmiştir.

Türkiye’nin cep uydusu Grizu, ismi bakımından da büyük önem arz etmektedir. Grizu-263, adındaki 263 kısmı Zonguldak’ta maden kazasında hayatını kaybeden 263 kişiye ithafen konulmuştur. Hem milli değerlerimizi yansıtan hem de teknolojik açıdan Türkiye’nin de bir uzay altyapısı olabileceğini belirtmeye istinaden yapılan çalışma son yıllarda yapılan faydalı işlerdendir.

TEKNOFEST desteği ile bu anlamda projelerin değerlendirilmesi ülkemiz ve projeyi ortaya koyan ekipler için büyük önem arz etmektedir. Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu bu yolla ortaya çıkmış ve bugün uzayda bir Türkiye simgesi olarak yerini korumakta olan bir projedir.

Cep Uydular

Dünya genelinde her yıl onlarca cep uydusu uzaya gönderilmektedir. Bu cep uyduları uzaya gönderilirken çeşitli amaçlar dahilinde gönderilmektedir. Belli süreler ve görevler ile planlanan projeler uygun maliyet raporları oluştuğunda uzaya gönderilme süreci başlar. Uzaya gönderildikten ortalama 1 saat sonra uydu yörüngeye yerleşir ve görevine başlar. Türkiye’nin cep uydusu olan Grizu-263 de 5 yıllık bir çalışma gösterecektir.

Başta Avrupa ülkeleri ve Amerika tarafından sıklıkla uzay keşifleri ve bilgi toplamak amacıyla yollanan cep uyduları küçük boyutlu olduğundan daha ekonomik bir düzeyde çalışma gösterir. Ülkemizde ilk kez Grizu ile başlayan bu çalışma ilerleyen yıllarda devlet desteği ile daha farklı noktalara gelebilir. Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu, ülkemiz adına büyük bir önem taşımaktadır. Ülkemizin uzay macerasında bir numaralı işi olmuştur.

 TÜRKSAT uydularından sonra ülkemiz adına uzay faaliyetlerinin sürdüğü belirtilmiştir. Türkiye’de yakın gelecekte birçok Avrupa ülkesi gibi uzay macerasına katılacak ve hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürecektir.

Çok boyutlu dünyada uzay endüstrisi ile ülkemiz ekonomik açıdan çok daha büyük değerler kazanma potansiyelini korumaktadır. Gelecek hem ülkemiz hem de uzay endüstrisi adına umut vaat etmektedir.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account