İçerikte Neler Var?

Yeni Sağlık Tanımı: ‘Bütünsel İyilik Hâli’

butunsel iyilik

İnsanın fiziksel ve mental bütünselliğine doğallık, kendi kendini iyileştirme ve koruyucu sağlık yaklaşımıyla odaklanan tıp, günümüz sağlık anlayışında sağlam bir temel oluşturmaya başladı.

Şüphesiz 20. yüzyılda antibiyotiklerin keşfi insan yaşamını uzatan ve ciddi hastalıklara çare bulunan bir dünyayı getirdi ancak ilaç ve sağlığın endüstrileşmesi aynı zamanda modern zaman ‘şifacı’larını insan vücudu ve ruhuna dair kadim bilgelikten de uzaklaştırdı. Hippokrates’ in “Hastalık yok, hasta var” aforizmasına yabancılaşmış bir tıbbın uygulayıcıları haline geldiler. Oysa ki her hasta/kişi kendine özgüdür ve öyle analiz edilmelidir. Antik çağlarda Kos Okulu’ nun Hipokratik tıp yaklaşımında olduğu gibi hastalık ve hastanın belli bir organa odaklanmadan bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasının gerekliliğini artık biliyoruz. Bu bakış, insan doğasını bozan modern yaşamlarımızın artık her detayına da dikkat etmemizi gerektiriyor.

2003 yılında tamamlanan İnsan Genom Projesi (Human Genom Project) insan genetiğinin haritasını anlamamızı sağlarken aslında insanların DNA bakışıyla %99 oranında birbirleriyle benzer olduğunu da fark ettirdi. İşte o aradaki %1 bizi birbirimizden farklı kılıyor. Dış görünüşümüzden, hastalıklara yakalanma riskimize, beslenme seçimlerimize, ilaç direncimize kadar birçok faktörü %1’lik fark belirliyor.

butunsel iyilik 2

Ancak bu projeye gelene kadar milyonlarca gene sahip olduğu düşünülen ‘üstün varlık’ insanoğlunun sadece 22.000 gen sayısına sahip olduğunu, muzda bile 36 bin 500’den fazla gen olduğunu da belirtelim.

Genetiğimize yüklediğimiz anlamlar bu verilerle değişmişti. Evet genetik tablomuz (genom) ve bazı gen nokta değişimlerimiz hastalık-sağlık dengemizde rol oynayabiliyor ancak bütün bir yaşam içinde insan sağlığını ele almamızda yetmiyor, başka faktörler de var.

Çünkü insan çevresiyle yaşayan bir sosyal canlı. Doğa, diğer insanlar, diğer canlılar hatta içimizde ve dışımızdaki bakterilerle bir bütünüz.

İşte yeni sağlık yaklaşımında ve insan bütünsel sağlığı şemsiyesinin altında genetiğin yanına şunlar da eklendi;

  • yaşam tarzı seçimleri (beslenme, egzersiz, uyku, stres vs) ve
  • psikolojik sağlık (ilişkiler, sosyallik, yaşam amacı vd.)

Bütünsel tıp yaklaşımı bunları içerdiği için artık doktor, eczacı, diyetisyen gibi birçok sağlık profesyoneli kişi özelinde uzmanlık hizmetini vermeye başladı. Çünkü fiziksel ve mental sağlık bir bütündür.

Dünyanın en uzun yetişkin yaşamı araştırmalarından biri olan Harvard Yetişkin Gelişimi Çalışması’nın bir parçası olarak hayatta kalan insanları yaklaşık 80 yıl takip ettikten sonra, araştırmacılar katılımcıların fiziksel ve zihinsel sağlıkları hakkında çok sayıda veri topladılar.

Bütün mutluluğu yaşadığı şartlara, yaşadığı yere, çalıştığı işe bağlayıp, tüm yatırımlarını bunları değiştirmek üzere yönlendirenlere kötü haber;

“DIŞ KOŞULLARIN MUTLULUĞUMUZ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ SADECE %10”

Çalışma, insanları hayatları boyunca mutlu eden şeyin para veya şöhretten çok yakın ilişkiler olduğunu ortaya koyuyor. Bu bağlar insanları hayatın hoşnutsuzluklarından korumaya, zihinsel ve fiziksel gerilemeyi geciktirmeye yardımcı olabiliyor. Ayrıca uzun ve mutlu yaşam söz konusu olduğunda sosyal sınıftan, IQ ve hatta genlerden bile daha iyi bir belirleyici olabiliyor.

İnsanların 50 yaşında ilişkilerinden memnuniyet düzeyleri, kolesterol düzeylerinden daha iyi bir fiziksel sağlık göstergesidir diyen çalışmalar da mevcut.

Sonuç:

“50 yaşında ilişkilerinde en memnun olanlar 80 yaşında en sağlıklı olanlardı”

 Fiziksel sağlığın yanı sıra mental sağlık yararlarına da ışık tutan çalışmanın direktörü Dr.Robert Waldinger’ in TED konuşması harika bir iyi yaşam özeti sunuyor bize, eminim siz de beğeneceksiniz.

www.genome.gov/human-genome-project

Harvard Second Generation Study (adultdevelopmentstudy.org)

F.Bulut, M.Civaner. Modern medicine is losing its humanistic essence: “Patients no more, but diseases” is the new motto now. Turkish Journal of Bioethics. 2016

D’Hont, A., Denoeud, F., Aury, JM. et al. The banana (Musa acuminata) genome and the evolution of monocotyledonous plants. Nature 488,

Uzman Eczacı

UZM. ECZ. AYŞEGÜL BİRLİK

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Lizbon Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tıbbi beslenme eğitimi sonrası meslek hayatının 16 senesinde kendi eczanesini işletti. Son olarak Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik yüksek lisansını tamamlamıştır.
İyi Yaşam ve Koruyucu Sağlık üzerine kurduğu şirketinde halen kurumsal ve ilgili firma işbirliği ile danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Aktif yaşamı seçen bireylerden profesyonel / amatör sporculara kadar kişiye özel çözümler, kişisel ve genetik analizlerle uygun performans ürünleri, gıda takviye ve tavsiyeleri, aromaterapi çözümleri ile bireysel çalışmaktadır.
Bu alanda çalışmalarıyla 2017 yılında sektörde önemli bir ödül olan Altın Havan ‘Eczacı Danışmanlık Ödülü’ nü almıştır.
Dünyada yükselen bir değer olan Spor Eczacılığı alanını ülkemize getiren ve sertifika koordinatörlüğünü yapan ilk eczacı olarak mesleki sunum ve eğitimler vermektedir. Türkiye Triatlon Federasyonu Eğitim Kurulu üyesi ve maraton koşucusudur.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account