İçerikte Neler Var?
Mikrobiyom (Microbiome) Nedir?
Mikrobiyom ve mikrobiyota, sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılan ve insan vücudunda bulunan kommensal, simbiyotik ve patojenik mikroorganizmaların topluluğuna verilen isimdir. Bin beş yüzden fazla bakteri türü olduğu bildirilmektedir. Bu da, insanın kendi hücre sayısının 10 katı fazla mikroorganizma varlığı demektir, üstelik bu hesapta virüsler bulunmamaktadır. Mikrobiyomun ağırlığının insan beyninden ağır olduğu ve insan genomundan en az 100 kat (250 kat olarak bildirilen yayınlar da vardır) fazla olduğu, 8 milyon farklı gen barındırdığı bildirilmektedir.
Modern tıbbın babası sayılan Hipokrat, 2000 yıl kadar önce “bütün hastalıklar bağırsakta başlar” demişti.
Bağırsaklarımızın sağlık durumu bütün vücut sistemlerini etkilemekte. Bağırsakların güçsüzleşmesi veya hasar görmesi; kronik hastalıklara, obeziteye ve yaşlanmaya zemin hazırlar.
Mikrobiyota vücudumuzun iç ekosistemidir. Vücutta 18 ayrı yerde mikrobiyota bulunur. Bağırsaklarımız bakterilerin doğal olarak en kalabalık bulunduğu ortamdır.
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, İngiltere’de de mikrobiyomlar raflardaki yerini genişletiyor. Özellikle, bağırsak florasını güçlendirmek ve birçok rahatsızlığın önlenmesinde doğal bir yöntem olarak kullanmak üzere, daha fazla mikrobiyom ürünlerinin piyasada yer alacağını düşünmekteyim.
Kaynak: https://lnkd.in/e8s5_PaW
Murat Bayizit 28.03.2022
İş İnsanı
Yüksek Gıda Mühendisi
BTSO Meclis Başkan Yardımcısı
BTSO Dış Ticaret Konsey Başkanı
Dondurulmuş Gıda Derneği Başkanı
[…] oruç sayılabilen İslami oruç, sağlıklı bir bağırsak ortamında (mikrobiyota) bulunması gereken yararlı bakteri gruplarında da artışa neden olur. Yararlı bakterilerin […]
[…] cinsiyetimizi veya genlerimizi değiştiremeyiz. Ancak beslenmemiz, bağırsak mikrobiyomu, kilomuz, uykumuz ve egzersiz durumumuzu değiştirebilir, stresi ve zihinsel sağlığımızı […]
[…] Mikrobiyota çeşitliliği artıyor: Oruç bağırsak bakteri durumunu (mikrobiyom) ve bağışıklığı (immunom) iyi yönde […]