İçerikte Neler Var?

Starlink VS Çin

Çin’in askeri araştırmacıları Elon Musk’ın Starlink ağını çökertmek için çalışmalara başladı.

SpaceX, Dünya atmosferindeki sesin beş katı hızda hareket eden hipersonik silahları tespit edebilen ve takip edebilen hassas araçların geliştirilmesi de dahil olmak üzere, Starlink platformunu askeri amaçlarla kullanmak için ABD Savunma Bakanlığı ile anlaşmıştı.

Şubat ayında başlayan Rusya -Ukrayna savaşından kısa bir süre sonra, Ukrayna başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov, Musk’tan ülkenin iletişim ağlarını korumak için ülkeye daha fazla Starlink uydusu göndermesini istedi. Fedorov’un açıklamalarına göre, Ukrayna’daki tüm kritik altyapı Starlink kullanıyor.

Elon Musk’ın Starlink uydu internet hizmeti, savaşta değerini çoktan kanıtladı.

Ancak SpaceX tarafından geliştirilen Starlink, çatışmada bir tarafa taktik avantaj sağlayabiliyorsa, aynı uydu sistemi karşı taraf için bir tehdit oluşturabiliyor. En azından Çin’de askeri araştırmacılar bu tehditle nasıl mücadele edileceğini planlamaya başladılar.

Çin Starlink’i Devre Dışı Bırakabilir mi?

Çin’in hakemli dergisi Modern Defence Technology’de geçen ay yayınlanan bir makalede şu açıklamalar yer alıyor: “Bazı Starlink uydularının işlevlerini kaybetmelerini ve takımyıldızın işletim sistemini yok etmelerini sağlamak için yumuşak ve sert öldürme yöntemlerinin bir kombinasyonu benimsenmelidir.”

Bir düşmanın iletişim ağlarını devre dışı bırakmak yaygın bir savaş taktiğidir. İnternet çağında, telekomünikasyonu mümkün kılan yedek istasyonları ve deniz altı kabloları gibi altyapıları devre dışı bırakarak bu hedefe ulaşılabilir.

Ancak Starlink’i devre dışı bırakmak biraz daha zor. İnternet hizmeti yer tabanlı bir altyapı kullanıyor olsa da, Starlink’in bağlantısının özü, Dünya’nın alçak yörüngesinde hareket eden küçük uydulardan oluşan bir “takımyıldız” (şimdiye kadar 2300’den fazla) tarafından sağlanmakta.

Çin’in uyduları devre dışı bırakmak için halihazırda yöntemleri var: ya bir uydunun iletişim işlevlerini devre dışı bırakan ya da araçtaki ekipmanı yok eden mikrodalga bozucular; bir uydunun sensörlerine müdahale edebilen hedefli lazerler; ve modülü bir patlama ile basitçe yok eden balistik füzeler.

Ancak bu yöntemler, Starlink takımyıldızının ölçeğini ele almak için uygun olmayabilir. Starlink, ağını tek tek hedeflenemeyecek kadar fazla olan 40.000’den fazla uydudan oluşan bir takımyıldıza genişletmeyi planlıyor.

Starlink’in altyapısındaki zayıf nokta ise, Dünya üzerindeki yedek istasyonları. Örneğin, Ukrayna’ya Starlink kapsama alanı sağlayan aktarma istasyonu, büyük olasılıkla Polonya’da – mevcut savaş bölgesinin dışında. Ancak bu da savaşın başka bölgelere genişlemesine neden olabilir.

Çin’in Starlink’in yetenekleriyle mücadele etmesinin en iyi yolu, rakip bir ağ kurmak. Çin 2020’de, alçak dünya yörüngesinde en az 10.000 uydudan oluşan StarNet takımyıldızı geliştirme planını açıkladı. Bu da önümüzdeki yıllarda gece gökyüzünün bir hayli kalabalık olacağının göstergesi.

Opinyu 26.05.2022

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account