İçerikte Neler Var?

Dolandırıcılığın Olmadığı Bir Gelecek: Paranızı Güvende Tutan Teknolojiler

Danışmanlık firması Aite-Novarica Group’a göre, Amerika nüfusunun %47’si 2020’de bir tür finansal kimlik hırsızlığı yaşadı. CNBC’deki bir habere göre ise, 2020’ye göre %70’lik bir artış ile, 2021’de dolandırıcılık nedeniyle 5,8 milyar doların kaybedildi. Kanada’da yapılan bir araştırmaya katılanların neredeyse yarısı hayatlarının bir noktasında mali dolandırıcılık kurbanı olduklarını iddia etti.

Neyse ki teknoloji, bankaların, kredi kartı şirketlerinin ve diğer finans kuruluşlarının birikimlerimizi ve kimliklerimizi daha iyi korumasına olanak tanıyarak çeşitli ve etkili yollarla ilerliyor.

Finans sektöründe güvenlik amacıyla uygulanan teknolojik ilerlemelere göz atalım.

fin 2

Yapay zeka ve finansal güvenlik: Kredi kartınızın kişisel koruması

Kredi kartı şirketleri, sahtekarlık vakalarını tespit etmeye yardımcı olmak için yapay zeka kullanıyor. Bilgisayar korsanları ve dolandırıcılar düzenli olarak kredi kartlarını hedef alıyor – bu, siber suçluların en sık hedef aldığı alanlardan biri – ancak yapay zeka uygulamaları, kart kullanıcılarının en küçük olağandışı etkinlik belirtisinde bile anında uyarılar almalarını sağlıyor.

Örnek olarak 2019’da Visa, gerçek zamanlı olarak 500’den fazla işlem özelliğini inceleyerek dolandırıcılık faaliyetlerini belirlemek için yapay zekayı kullandı. Bu araçlar sayesinde sadece 2019’da yaklaşık 25 milyar dolarlık dolandırıcılık işlemi tespit edildi.

American Express, 2010’dan beri yapay zeka teknolojisini kullanıyor ve 2015’te tüm risk yönetim sistemlerini yapay zekayaya çevirecek kadar ileri gidiyor. Amex’in risk yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı, 2014’te yapay zeka tabanlı dolandırıcılık çözümlerini uygulamaya koyduklarından bu yana dolandırıcılık için dijital çözüm etkinliklerinin %100 arttığını söyledi.

Biz ve kredi kartı şirketleri herhangi bir dolandırıcılık belirtisine karşı ne kadar hızlı uyarılırsak, dolandırıcıları o kadar hızlı engelleyebiliriz. Ayrıca, yapay zeka algoritmalarına ne kadar fazla bilgi eklersek, gelecekte dolandırıcılığı tespit etmek için o kadar donanımlı oluruz. Özetle yapay zeka, bu mücadelede ihtiyacımız olan en kuvvetli silahtır.

Biyometrik kalkan

Biyometri, tanımlama amacıyla biyolojik ölçümlerimizi ve fiziksel özelliklerimizi kullanan bir alandır. Bunun güvenlikte nasıl kullanıldığına ilişkin örnekler şöyle:

  • ses tanıma,
  • parmak izi taramaları,
  • yüz tanıma,
  • iris tanıma,
  • damar deseni doğrulaması ve
  • kalp atış hızı sensörleri.

Bankacılık ve kredi kartı sektörleri de dahil olmak üzere biyometrik güvenliği kullanan birçok sektör, şirket ve ürün bulunmaktadır. Bu yöntemler, özellikle aşağıdaki durumlarda finans sektöründeki sahtekarlıkların tespit edilmesini sağlamak ve bunlarla mücadele etmek için kullanılmaktadır:

  • hesap açma,
  • ATM işlemleri yapmak,
  • mobil bankacılık ve
  • online bankacılık.

TD Bank, müşterilerini, yazılımın bir müşteri hizmetleri temsilcisiyle sohbet etmek için arayan konuşmacıyı tanımlamasını sağlayacak olan konuşma tanıma teknolojisi TD VoicePrint’e kaydolmaya teşvik ediyor. Teknoloji, müşteri ve hizmet temsilcisi sohbet ederken arka planda çalışıyor.

2015 yılında, Royal Bank of Scotland parolaları kaldırdı ve müşterilerin hesaplarına giriş yapmak için parmak izi taramalarını kullanan bir hizmet başlattı.

Kimlik tespiti için müşterilerin benzersiz kalp atış hızlarını kullanan bir teknolojiye yönelik testlerin sürdüğünü ve İngiltere’de pilot olarak kullanıma başladığını da biliyoruz.

Bu alandaki ilerlemelerin bizi nereye götüreceğini bilmiyoruz, ancak biyometrinin finansal güvenlik için önemli bir araç olmaya devam edeceğinden kesinlikle eminiz.

Blockchain ile şeffaflık ve güvenlik

Yukarıdaki bilgilerin çoğu oldukça fütürist ve bilimkurgu gibi geliyor, ancak blockchain teknolojisiyle hepsi mümkün.

Blockchain teknolojisi, bilgilerin dijital biçimde depolandığı bir veritabanıdır. Muhtemelen bunu kripto para sistemleriyle ilgili olarak duymuşsunuzdur.

Kayıtlarını halka gösterme olasılığı düşük olan geleneksel bankaların aksine, blockchain şeffaf ve güvenli bir süreçtir. Basitçe söylemek gerekirse, blockchain, herkesin erişebileceği ve değiştirilmesi çok zor olan işlemlerin dijital bir defteridir. Her işlem, her katılımcının defterine kaydedilir ve herhangi bir zamanda tekrar görüntülenebilir.

Sanal kredi kartları gerçek

Sanal kredi kartı teknolojisini kullanmak için yeni bir kredi kartı başvurusunda bulunmanıza bile gerek yok. Çoğu zaman, mevcut kredi veya banka kartınızı dijital cüzdanınıza eklemeniz dışında yapmanız gereken başka bir şey yoktur.

Bazı kart şirketleri, tek kullanımlık sanal kredi kartı oluşturma olanağı sunuyorlar. Böylece bir satın alma işlemi yaptıktan sonra bilgileri çöpe atabiliyorsunuz. Bu, çevrimiçi işlemlere yepyeni bir güvenlik düzeyi ekliyor.

Yalnızca bu bilgilere dayanarak, birçok finans uzmanının neden çok uzak olmayan bir gelecekte hepimizin kripto para birimi kullanacağını tahmin ettiğini anlamak kolay.

Finansal güvenliğin geleceğinde iyimserlik

Bu, finans sektöründe güvenlik amacıyla kullanılan akıllara durgunluk veren teknolojik gelişmelerin yalnızca küçük bir örneğidir. Zaman geçtikçe, mali güvenlik teknolojileri, mali durumunuzu ve geleceğinizi daha güvenli hale getirmek için yeni bilgi ve sistemlerin devreye alınmasıyla büyümeye ve genişlemeye devam edecek.

Paramızın güvenliği söz konusu olduğunda her zaman biraz endişe vardır, ancak her yıl geçtikçe yeni bir şey keşfetme konusunda katlanarak hızla ilerliyoruz.

Son 20 yılda yapay zeka, sanal para birimi ve biyometride şimdiye kadar ilerlediysek, 20 yıl sonra nerede olacağımızı hayal edin. Artık finansal olarak güvende olduğumuz ve çocuklarımızın ve onların çocuklarının dolandırıcılık konusunda çok az endişe duyduğu bir dünya hayal edebiliyoruz. Sahtekarlığın olmadığı bir dünya hayal etmenin zamanı gelmiş olabilir.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account