İçerikte Neler Var?
AB’den Kömür Hamlesi
Rus kuvvetlerinin Bucha başta olmak üzere Ukrayna’da neden olduğu vahşet görüntüleri, uluslararası kamuoyunu da harekete geçirdi. Avrupa Komisyonu Rusya’ya karşı yaptırımları arttırdı. Her ne kadar bağımsız denetimlerin sonucu gelmese de AB yaptırımlarda kararlı. 5. yaptırım paketi ile Rusya’yı sıkıştırmak istiyor.
Bu paket kapsamında dikkati çeken ise Rusya’dan kömür ithalatının yasaklanması. İlk olarak planlanan üç ay içerisinde kömür ithalatının tam olarak durdurulması iken bu sürecin uzatıldığını ve tam olarak uygulanmasının Ağustos’u bulabileceği konuşuluyor. Sürecin uzatılmasında ise CNBC’ye konuşan AB yetkilisi, Alman lobisinin etkili olduğunu açıklamış. Almanya’nın hali hazırdaki kontratları Ağustos ayında bitmesinin rolü büyük kuşkusuz. Tabii, Almanya bu konuda yalnız değil, Avusturya ve Macaristan da yaptırımlara karşı çıkıyorlar.
Rusya AB’nin kömür ithalatının yaklaşık %19’unu sağlıyor. Petrol ithalatında oran %36.5, gaz ithalatında ise %41.1. Almanya’nın Rusya’ya bağımlılığı ise daha fazla. Kömür ithalatının %21.5’i, petrol ithalatının %35.2’si, doğal gaz ithalatının %58.9’u Rusya’dan geliyor. O nedenle Almanya daha itidalli adımlar atmaya çalışıyor.
Tabii kömür ithalatında Rusya’nın payının düşük olması ve kömürün ithalatı için başka pazarların da mümkün olması bu yaptırımın devede kulak olarak anılmasına neden oluyor. İngiliz basını sıklıkla bu yaptırımları eleştiriyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise bunun bir başlangıç olduğunu ve Komisyonun petrol ithalatının yasaklanması gibi daha ağır yaptırımlar üzerinde çalıştığını vurguladı.
Ukrayna tarafı ise yaptırımları çok yetersiz buluyor. Yaptırımların arttırılması için AB üzerine baskı yapmaya çalışıyorlar. Yaptırımların petrol ve doğal gaza doğru genişletilmesi konusunda ısrar ediyorlar. Keza AB, Rusya’nın petrol ve doğal gaz ihracatında en önemli ticaret partneri konumunda. Rusya’nın petrol üretiminin %49’u, doğal gaz üretiminin ise yaklaşık %74’ü AB ülkelerine gidiyor.
AB’nin Rusya’dan petrol ve gaz alımını kesmesi, Rusya’yı başka pazarlar aramaya itecektir. Bu, ilk başta Rusya ekonomisi için çok önemli bir şok olacaktır. Ancak zamanla Rusya petrol ve doğal gaz için Çin başta olmak üzere Asya ülkeleri ile ticari ilişkisini de arttırabilecektir.
Tabii, bu geçiş sürecinden iki taraf da hasarlı çıkacak. Bir yandan Rusya önemli bir gelir kaybı yaşayacak ve bir resesyonla karşılaşabilecekken diğer yandan AB de artan enerji maliyetleri ve enerji arzında yaşanabilecek sıkıntılar, AB’nin stagflasyona sürüklenmesine neden olabilecektir.
Nihayetinde savaşların kazananı olmaz…
Opinyu – 09/04/2022
[…] Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin kömür ithalatına yasağın ardından petrol ithalatına da yasaklama getireceklerini açıkladı. Von […]