İçerikte Neler Var?

ABD Ordusu Kendi Metaverse’ini İnşa Ediyor

Savunma teknolojisi şirketleri, metaverse trendine kilitlendiler. Ancak inşa ettikleri şey Meta’nın sanal dünyasından çok uzak olacak.

10 Mayıs’ta, ABD’li iki savaş pilotu bir yüksek irtifa metaverse deneyi gerçekleştirdi. Kaliforniya çölünün birkaç bin fit üzerinde, bir çift Berkut 540 jetiyle, gökyüzünde uçan yakıt ikmali yapan bir uçağın hayaletimsi, parıldayan bir görüntüsünün üzerine yerleştirilen bir sisteme bağlanarak özel AR kulaklıkları taktılar. Pilotlardan biri daha sonra sanal tankerle yakıt ikmali manevrası gerçekleştirirken diğeri bekliyordu.

Acemi askeri metaverse’e hoş geldiniz.

Bugünlerde metaverse çılgınlığının pençesinde olan sadece Silikon Vadisi değil. Teknoloji şirketleri ve diğer şirketler sanal dünyalar için stratejiler geliştirmek için çabalarken, birçok savunma girişimi ve fon sağlayıcı, tanımı ve faydası her zaman net olmasa da, giderek artan bir şekilde metaverse hakkında konuşuyor.

Metaverse için ihtiyaç duyulan temel teknolojiler (artırılmış ve sanal gerçeklik, giyilebilir ekranlar, 3D simülasyonlar ve yapay zeka tarafından oluşturulan sanal ortamlar) savunma dünyasında zaten bulunuyor. Sonuç, Mark Zuckerberg’in sanal dünya vizyonundan çok daha az gösterişli, şirin ve ferah, ancak mesele de kısmen bu.

Örneğin, artırılmış gerçeklik, yapay zeka ve video oyunu grafiklerinin bir karışımı, savaş pilotlarının birkaç G’yi çekerken, Çin ve Rus savaş uçakları da dahil olmak üzere sanal rakiplere karşı çekişmeli rekabet yapmalarını sağladı. Teknolojiyi geliştiren şirket olan Red6, bunun bir pilotun yeteneklerini geleneksel bir uçuş simülatöründen çok daha gerçekçi bir şekilde test ettiğini söylüyor. Red6’nın kurucusu ve CEO’su Daniel Robinson, “İstediğimiz herhangi bir tehdide karşı uçabiliriz” diyor ve ekliyor: “Ve bu tehdit, bir kişi tarafından uzaktan veya yapay zeka tarafından kontrol edilebilir.”

Red6’nın AR teknolojisi, tüketici AR veya VR başlıklarından daha düşük gecikme süresi ve daha yüksek güvenilirlikle daha zorlu koşullarda çalışmaktadır. Robinson, şirketin şu anda pek çok farklı senaryonun artırılmış veya sanal gerçeklikte temsil edilmesini sağlayacak bir platform üzerinde çalıştığını da sözlerine ekliyor. “İnşa ettiğimiz şey gerçekten askeri bir metaverse” diyor. “Gökyüzündeki çok oyunculu bir video oyunu gibi.”

Metaverse ile ilgili fikirler, halihazırda en yeni askeri sistemlerin bazılarının bir parçasıdır. Örneğin, yeni F-35 savaş uçağı için yüksek teknoloji ürünü kask, uçağın çevresinden alınan video görüntülerinin üzerinde telemetri verilerini ve hedef bilgilerini gösteren bir artırılmış gerçeklik ekranı içeriyor. 2018’de ABD Ordusu, Entegre Görsel Büyütme Sistemi (IVAS) olarak bilinen, savaşçılar için HoloLens artırılmış gerçeklik sisteminin bir sürümünü geliştirmek için Microsoft’a 22 milyar dolara kadar ödeme yapacağını duyurdu.

VR ve AR, son yıllarda askeri eğitimin rutin yönleri haline geldi. 2014 yılında, Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Deniz Araştırmaları Ofisi ve Yaratıcı Teknolojiler Enstitüsü, denizcilerin gemileri sürmesine ve sanal bir ortamda iş birliği yapmasına izin veren bir sistem olan BlueShark Projesi‘ni geliştirdi. Project Avenger adlı başka bir çalışma ise,  ABD Donanması pilotlarının eğitimine yardımcı olmak için kullanılıyor. ABD Hava Kuvvetleri, pilotlara uçakları ve görevleri nasıl yöneteceklerini öğretmek için VR kullanıyor. VR ayrıca gazileri kronik ağrı ve travma sonrası stres için tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılmakta. Boeing, gerçek bir uçak gemisine binmeden önce mekanikçilerin uçaklarda pratik yapmasını sağlayan bir AR ortamı da yarattı.

Son zamanlarda, ABD ordusu daha karmaşık sanal dünyaları keşfetmeye başladı. Ayrıca, sanal dünyaları metaverse düşüncesine benzeyen bir şekilde birleştirmeye olan ilgiyi de arttırıyor. Aralık 2021’de ABD Hava Kuvvetleri, sanal bir ortam aracılığıyla ABD’den Japonya’ya uzanan yerlerde 250’den fazla kişinin katıldığı üst düzey bir konferans düzenledi. Sanal dünya teknolojileri geliştiren bir şirket olan Improbable’ın savunma bölümünün genel müdürü Caitlin Dohrman, “Amaç, bu teknolojileri birbirlerine entegre etmektir” diyor. Birleşik Krallık’ın askeri savaş oyunları için 10.000’den fazla bireysel olarak kontrol edilen karakter içeren genişleyen sanal savaş alanları yarattı. ABD Savunma Bakanlığı ile Dohrman, “Özellikle askeriyenin talep ettiği aslına uygunluk göz önüne alındığında, son derece karmaşık bir simülasyon türüdür. Simülasyona katılan canlı oyunculara sahip olabilirsiniz veya karakterler yapay zeka özellikli olabilir, bu genellikle ordunun yaptığı şeydir.” yorumunda bulundu.

Opinyu 19.05.2022

Kaynak:

https://www.wired.com/story/military-metaverse/

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account