İçerikte Neler Var?

45 Adımda Maliyet Tasarrufu Liderliği

Maliyet tasarrufu, iş yapma maliyetini azaltan eylemleri ifade eder. Personel kararları, süreç kolaylaştırma, ürün seçimleri, konum ve coğrafi kararların tümü, maliyetlerin düşürülmesine katkıda bulunabilir. Bir şirket, pazarın büyük ölçüde değişmesi durumunda kısa vadede veya bütçeyi korumak ve kârı artırmak için uzun vadede maliyet tasarrufu stratejileri izlemeyi seçebilir. Birçok maliyet tasarrufu stratejisi bir kuruluşun birçok yönünü etkiler. Bu nedenle, maliyet tasarrufu yöntemlerine ait strateji planının uygulanmasından önce sonuçları hakkında dikkatlice düşünmek yararlı olacaktır. Her bir kuruluşun kendine has değerlendirmeleriyle, maliyet tasarrufu açısından hayata geçirmesi gereken önemli adımlar vardır.

İster ekonomik faktörlerden, ister performansı artırma isteğinden kaynaklansın, maliyetleri düşürmek hemen hemen her işletmeye olağanüstü yardımlar sağlayabilir. Daha fazla verimlilik, çok yönlü olarak bir şirketin kârını artırabilir ve hatta olumsuz hususlarda çevresel etkiyi azaltabilir. Maliyetleri azaltmanın birçok yolu olduğundan, bir şirket kendileri için doğru yöntemleri seçerek maliyet tasarrufu planını kendine has özelleştirebilir. Tüm şirketler için kaynakları iyi yöneterek, israfı en aza indirerek ve yeni harcamalardan kaçınarak bir şirkette maliyetleri azaltmanın birçok yolu söz konusudur.

45 Adımda Maliyet Tasarrufu Liderliği

1. Harcamaları azaltın

İşletmeniz için hangi araçların ve kaynakların kritik olduğunu belirleyin ve yeni öğelerin satın alınmasını ertelemeyi veya farklı seçenekler oluşturmayı düşünün. Değerlendirmenizin bir parçası olarak mevcut varlıkların sürdürülebilirliğinde bakım ve onarım maliyetlerini de göz önünde bulundurun.

2. Ekipmana yatırım yapın

Daha yüksek hız veya çoklu kullanım yoluyla verimliliği artırabilecek, belki de inşa kaynağına göre daha fazla iş üretebilecek ekipmanlara yatırım yapmakta fayda var, ancak yeni ekipmanın avantajlarının satın alma maliyetini karşılamasının ne kadar süreceğini de düşünmek gerekir.

3. BT yatırımlarından kaçının

Maliyet azaltma döngüsünde, tüm yazılım satın alımlarını veya sistem yükseltmelerini ertelemeyi gözden geçirin. BT ihtiyaçlarında yatırım yaptığınızda, birden fazla işlevi yerine getirebilecek, maliyet tasarrufu sağlayabilecek veya analog evrak işlemlerinin yerini alabilecek bir yazılım satın alabilirsiniz.

4. Araştırma ve geliştirmeyi yeniden düşünün

Araştırma ve geliştirme departmanları uzun vadede değer yaratmaya yardımcı olur, ancak kısa vadede maliyetleri düşürmek istiyorsanız araştırma bütçesini geçici olarak azaltmayı düşünün. Ancak emek, finansman, yeni ürün, yeni değer konularında kazanımların öcüsü olabilecek araştırmaları ise destekleyin.

5. Çalışan ayrıcalıklarını değerlendirin

Kurumsal üyeliklerin veya indirimlerin, çalışanlara değer sağlayıp sağlamadığını görmek için şirket ayrıcalıklarının kullanımını kontrol edin ve kullanılmayan programları sonlandırın. Ya da tersine, çalışanlara bazı avantajlar sunarak iç müşteri deneyimini geliştirmek ve kurumsal iş kapasitesini artırmakta tersine iyi bir etki sağlayabilir.

6. Seyahatleri azaltın

Seyahatin gerekli olup olmadığını yeniden düşünün. Tüm iş seyahatlerini askıya alabilir veya iş seyahatleri için bir harcama limiti belirleyebilirsiniz. Ya da fiziki seyahat yerine online olarak iş süreçlerini yönetme seçeneğini değerlendirin. Online seyahat alternatifi işletmelerin iş süreci gelişiminde; iş sürekliliği, hizmet verimliliği denetimi, zaman kazanımı ve ekonomik tasarruflar açısından çok önemlidir.

7. Tesis kullanımını kontrol edin

Kullanılmayan olanakları azaltarak veya ofis içi olanaklar sağlamak yerine ücreti artırarak, örneğin uzaktan veya hibrit çalışma modellerini destekleyerek maliyetlerden tasarruf edebilirsiniz. Bu noktada ofis ve dinlenme alanları ile çalışanların çalışma verimliliklerini artırırken tasarruf etmek konusunda geri bildirim toplamak için bir anket yapmayı düşünün.

8. Ortaklıkları yeniden değerlendirin

İş ortaklıklarınızın sizin amaçlarınıza ve hedeflerinize uygun,  finansal olarak hizmet edip etmediğini veya bu hizmet veya ürün için daha iyi bir fiyat karşılığında ağınızdaki diğer seçenekleri kullanıp kullanamayacağınızı düşünün.

9. Fiziksel envanteri azaltın

Envanterde geçici olarak daha az fiziksel ürün tutmak, bakım ve depolama maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

10. Dijital envanteri azaltın

Dijital arşivlerinizi dahili kayıtlar ve web sitesi ihtiyaçları için yeniden yapılandırmak, internet depolama maliyetlerinde tasarruf sağlayabilir.

11. İş yerlerinizi iyileştirin

Çalışma alanınızı tüketilen enerji açısından daha verimli hale getirmek için yatırım yapmak, uzun vadede kullanım maliyetlerinin düşmesine katkıda bulunabilir.

12. Ulaşımı değerlendirin

İşletmeniz bir şirket filosuna dayanıyorsa veya şirket araçları sağlıyorsanız, bunları nasıl daha verimli hale getirebileceğinizi düşünün. Filonuzu zaman içinde elektrikli veya hibrit araçlara dönüştürmek önemli bir yatırım getirisi sağlayabilir.

13. Nakliye veya transfer lojistiğini değerlendirin

Ürünleriniz için farklı bir nakliye veya transfer yönteminin, müşterilerinize kaliteli hizmeti garanti ederken aynı zamanda yeterli maliyet tasarrufu sağlayıp sağlayamayacağını düşünün.

14. Ürün sunumunda maliyet ve karlılık gözetimini değerlendirin

Üretimi ve maliyeti, satış getirisinden daha pahalı olan ürünler olup olmadığını görmek için ürün gruplarınızı değerlendirin. Bu hususta marka sadakatini hesaba katmak faydalıdır. Belki eski ürünler, yeni ürünler kadar karlı olmasalar bile marka değerine katkıda bulunabilir.

15. Küçülme alanlarını gözden geçirin

Daha az bölgeye odaklanmak, ulaşım ve emlak maliyetlerinden tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Kapsama alanı içinde yeterli müşteri alamayan şubeleri kapatmayı düşünebilirsiniz. Müşterileriniz sizi yılda yalnızca birkaç kez ziyaret ediyorsa daha uzaklara seyahat etmeye hazır olabilirler.

16. Kâr getirmeyen müşteri sözleşmelerine son verin

Müşteri hizmetleri harcamalarınızı artıran veya çok fazla müzakere ve geliştirme süresi gerektiren bir müşteri sözleşmeniz varsa, yeni müşteriler bulmak için bu ilişkiyi sonlandırmayı düşünün.

17. Ürün kalitesini değiştirin

Ürününüzün veya hizmet kalitesini değiştirmek, üretim ile tedarik ve sunum maliyetlerini azaltabilir. Değişikliği uyguladıktan sonra müşteriyi elde tutmayı sağlamak için kalite değişikliğinin müşteri deneyimini nasıl etkileyebileceğini değerlendirmek önemlidir.

18. Vergi tasarruflarını analiz edin

Bir vergi uzmanı danışmanlığı, vergi avantajlarını en üst düzeye çıkarmanıza olanak tanıyarak mali yıl boyunca daha fazla para tasarrufu yapmanızı sağlayabilir.

19. Ulusal teşvikleri sürekli takip edin ve kullanmaya gayret edin

Bir teşvik uzmanı danışmanlığı, proje ve yatırım alanlarında olası avantajları en üst düzeye çıkarmanıza olanak tanıyarak yatırım maliyetlerinizi düşürebilir, vergi avantajlarından faydalanabilir, amaçlarınızın hizmete veya ürüne dönüşümünü kolaylaştırabilir, müşterilerinize ödeme avantajı oluşturabilir.

20. Ürünleri veya hizmetleri maliyete göre tasarlayın

Tasarımcı ve mühendislerinizden istediğiniz birim maliyet dahilinde çalışmalarını isterseniz, yeni ürünlerinizi veya hizmetlerinizi bütçenize ve hedef müşteri bütçelerine uygun şekilde tasarlayabilirsiniz.

21. Kaynaklarınızı değerlendirin

Satın alma gücünüzün ne kadar etkili olduğunu düşünün. Tedarikçilerle uzun vadeli ilişkileriniz varsa başka tahminler toplamayı deneyin. Bu yeni tedarikçilere geçmeye karar verebilir veya bu bilgileri mevcut tedarikçilerinizden daha iyi fiyatlar almak için pazarlık yapmak için kullanabilirsiniz.

22. Atıkları azaltın

Atıkların azaltılması hem çevresel, hem de finansal iyileştirmelere yol açabilir. Her departmanın atık çıktısını inceleyin ve atık azaltımını, dijitalleşmeyi artırarak kağıt atıklarını azaltmak gibi diğer verimlilik hedefleriyle birleştirmeyi deneyin.

23. Malzemeleri geri dönüştürün

İşletmeniz kaçınılmaz atık üretiyorsa, başka bir işletmenin veya kuruluşun bu malzemeleri kullanıp kullanamayacağını düşünün. Bu malzemenin yeniden satılmasına yönelik bir düzenleme, özellikle de fazladan malzemeyi maliyetine kıyasla çok düşük bir oranda satıyorsanız, israfı kara dönüştürebilir.

24. Üretim verimliliğini artırın

Gereksiz süreçleri ve gecikmeleri azaltmak için üretim hatlarınızı veya hizmet süreçlerinizi değerlendirin. Gereksiz adımları kontrol edin ve üretim hattını veya iş akışlarını yeniden düzenleyerek verimliliği artırıp artıramayacağınızı görmek için her adımın gerektirdiği zaman ve alanı göz önünde bulundurun.

25. Yönetim verimliliğini artırın

İdari süreçlerde onay adımlarını ve toplantıları kısaltmayı veya kaldırmayı düşünün. Bir yerden veya binadan diğerine ulaşım önemli ölçüde zaman alıyorsa, sık iletişim gerektiren departmanları birbirine yaklaştırmayı deneyin. Bu, çalışanların üretken, kâr getiren işlere daha fazla zaman ayırmasına olanak tanıyabilir.

26. Çalışan verimliliğini artırın

Bireysel üretkenliği artırmak, daha fazla personel ihtiyacını azaltarak maliyetten de tasarruf sağlayabilir. Bir çalışanın bakış açısını alarak performansı artırmaya çalışın. İşin nasıl daha keyifli olabileceğini veya görevlerin nasıl daha ilgi çekici olabileceğini düşünmek önemlidir. Bunun için ekibinizden geri bildirim ve ek fikirler isteyebilirsiniz.

27. Departmanlar arası iletişimi arttırın

Toplu siparişler vererek ve ihtiyaç halinde departmanlar arasında malzeme kaydırarak satın alma gücünüzü maksimuma çıkarabilirsiniz. Benzer süreçler hakkında iletişim kurmak, fazlalıkları birleştirmenize veya verimli süreçleri paylaşmanıza olanak tanıyabilir.

28. Kararlı ilişkilerdeki şartları yeniden müzakere edin

İş yeri mülk sahipleri, yakın iş ortakları veya büyük ölçekli müşteriler gibi işletmenizin devam eden faaliyetlerinde mali çıkarı olan kişilerle pazarlık yapmayı düşünün. Kısa vadeli bir indirim veya esnek bir ödeme planı her iki tarafa da yardımcı olabilir.

29. İş yeri konumunuzu gözden geçirin

Özellikle mevcut konumunuz ekonomik değişiklikler yaşadıysa, yeni bir yere taşınmayı düşünün. İşletmeniz ticaretini internete taşıyabilirse veya bir toplu taşıma tesisine yaklaşarak yeni altyapının avantajlarından faydalanabiliyorsanız, merkezi bir caddedeki yüksek kiraya gerek olmayabilir. Ya da hizmet sektöründe pahalı lokasyonlarda ofisten çalışmayı gerektirmeyen konular için hibrit çalışma veya daha ekonomik seçenekleri değerlendirmek akıllıca olabilir.

30. Daha düşük kullanım maliyetleri oluşturmaya gayret edin

Bunları yalnızca ihtiyaç duyduğunuzda kullanarak kullanım maliyetlerini azaltmayı deneyin. Akıllı bir termometre, kimse kullanmadığında ışıkları ve iklim kontrolünü kapatmaya yardımcı olabilir. Hala en iyi hizmeti aldığınızdan emin olmak için internet veya telefon gibi hizmetlere ilişkin maliyetlerinizi rakip sağlayıcılarla karşılaştırın.

31. İş sorumluluklarınızı azaltın

Kısa vadede tasarruf etmek için, dahili süreçler veya incelemeler gibi hangi iş fonksiyonlarını geciktirebileceğinizi veya azaltabileceğinizi düşünün.

32. İş modelini değiştirin

Gözden geçirilmiş bir iş modeli, teslimat yöntemi veya hizmet sunumu paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Sahip olduğunuz beceriler ve kaynaklarla deneyebileceğiniz herhangi bir bitişik iş taktiğini düşünün; örneğin bir catering işletmesinden yiyecek hizmeti almak veya kiradan tasarruf etmek için bir butiği veya bankayı çevrimiçi mağazaya dönüştürmek gibi.

33. Alternatif pazarlamayı kullanın

Televizyon veya billboard reklamlarından daha ucuz pazarlama seçeneklerine geçmeyi düşünün. Orta sınıf veya daha genç bir demografiye satış yapıyorsanız sosyal medya reklamcılığı yararlı olabilir. Bireysel promosyonlar için ödeme yapmak gibi teknikler ise topluluklar içinde genişlemenize yardımcı olabilir.

34. Pazarlama ortaklıkları oluşturun

Aynı işi bağımsız olarak yapmaktan kaçınmak için diğer küçük veya yakındaki işletmelerle ortak olun. Pazarlama ve reklam maliyetlerini paylaşabilir, hem ürünlerinizi veya ürünlerinizi içeren bir promosyon oluşturabilir, hem de müşteri iletişim bilgilerinin listesini paylaşabilirsiniz.

35. İş yüklerini eşit şekilde koruyun

Sezonluk çalışan performansı incelemelerinizde pozisyon verimliliğini değerlendirin, böylece her çalışan için uygun bir iş yükünü sürdürün ve onlara kendi ilerlemelerini ölçebilecekleri somut yollar verin.

36. Yönetici pozisyonlarına bakın

Yöneticileriniz ve ekipleriniz verimli bir şekilde çalışıyorsa, yönetim pozisyonlarının iş görevlerini daha fazla kar getirici görevler içerecek şekilde gözden geçirmeyi düşünün.

37. Sözleşmeli ve serbest çalışmayı kullanın

Serbest çalışan, mevsimlik veya sözleşmeli çalışanlar, şirketin bu çalışanlara tam zamanlı çalışanlarla aynı destekleri sağlamak zorunda olmaması nedeniyle geçici iş ihtiyaçları işverene daha düşük maliyetle karşılanabilir.

38. Dış kaynak kullanımını kullanın

Maliyetleri en aza indirmeye çalışıyorsanız, iç veya dış kaynak kullanımı çalışması en iyi eylem planı olabilir. Belirli bir alanda uzmanlaşmış yerel bir şirket bile belirli görevleri, görevleri dahili olarak tamamlamanın maliyetinden daha düşük bir ücretle yapabilir.

39. Personel değişim maliyetlerini göz önünde bulundurun

Herhangi bir çalışanı işe almadan veya işten çıkarmadan önce eğitim süresi, sözleşme fesih sonuçları veya ayrılık paketleri gibi tüm bağlantılı maliyetleri göz önünde bulundurun. Mevcut pozisyonların görevlerinin yeni görevler içerecek şekilde değiştirilmesi, personel değiştirmeden verimliliği artırmanıza olanak tanıyan bir alternatif olabilir.

40. Personel, müşteri ve tedarikçilerin bilinçlenmesini önemseyin

Kurumsal başarının en önemli olmazlarından birisi çalışma amacı ne olursa olsun, yapılması gerekenler ve sorumluluklar konusunda temas edilen insan kaynaklarının sürekli eğitilmesi, kurumsal bilinçlenme eğitim kültürünün güçlendirilmesi çok önemlidir.

41. Süreçlerle ilgili iç iletişimi zinde tutun

İşletmeniz için maliyet tasarrufu sürecini daha etkili hale getirmek için yeni süreç ve değişikliklerden herkesi haberdar etmek önemlidir. Bu şekilde çalışanlar, kişisel eylemlerinin ve harcamalarının en son politikalara uygun olduğundan emin olabilirler.

42. Çalışanların sesine kulak verin

Çalışan geri bildirimlerini herhangi bir maliyet tasarrufu sürecine dahil edin. Şirketin malzemeleri, süreçleri ve ekipmanı nasıl kullandığına ilişkin doğrudan geri bildirim, size verimlilik fırsatları hakkında anında bilgi verebilir ve geri bildirim, bunları çözmeye yönelik fikirleri içerebilir.

43. Bütçe oluşturma ve kullanma adımını İhmal etmeyin

Bütçe, maliyetlerinizin ve kârınızın tam olarak ne olduğunu görmenizi sağlar ve gerçek harcamalarınızı tahminlere göre kontrol ettiğinizde, maliyet tasarrufu yöntemlerini erkenden uygulamanıza yardımcı olabilir.

44. Kurum dışı kamusal bilinçlenmeyi önemseyin

Dünyamızı ve insanlarımızı doğrudan ilgilendiren, hangi konuda ne yapılırsa yapılsın elde edilen somut sonuçların iyi örnek olarak kamusal alanlarda medya iletişimine konu edilmesi marka gücü ve bağlılığı ile çalışan motivasyonuna önemli katkılar sağlar.

45. Kurumsal sağlık ve çalışan konforuna yatırım yapın

Yöneticilerin çalışanlar için sağlık ve çalışma konforu etkilerini rutin olarak tüm maliyet-fayda hesaplamalarına dahil etmeleri akıllıca olacaktır. Hem fiziksel, hem de mental kurumsal hava kalitesinin sağlık üzerinde büyük etkisi vardır.

Uzm. Dr. Sinan İBİŞ

1720603909 bpfull

1963 yılında doğmuş, ilköğretim ve lise eğitimini Trabzon’da yapmış, Karadeniz Bölgesi liseler arası fizik yarışmasında TBTAK birinciliği almış ve Ankara Tıp Fakültesini 1988 yılında bitirmiştir. Türkiye’de çeşitli hastanelerde hekimlik, Başbakanlıkta tabiplik görevleri yürütmüştür ve Ankara Numune Hastanesinde radyoloji uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.
Kurduğu şirketleri ile özel sektörde ise kozmetoloji, medikal estetik, medikal cihazlar, sosyal dezavantajlı bireylerden özellikle yaşlılar için değer yaratan çözümler ve yenilikçi teknolojilerin ithalatçısıdır. Ayrıca şirketlerinden biri ile ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlere fikir ve stratejiler üretmektedir. Diğer bir şirket Flavius Antiaging Kliniği ile ise kozmetoloji, estetik alanlarında yeni cilt ve beden geliştirme konseptleri geliştirmekte, bu hizmetlerden elde edilen deneyimleri hekimlere kazandırmakta ve bu hizmetlerden insanların yararlanması içinde klinik hizmetler sunmaktadır.
Danışmanlık şirketi ile birçok sektöre stratejik planlama, gelişim ve değişim konularında rehberlik etmektedir. Çeşitli Bakanlıklardaki komisyonlarda görev almakta ve ülkemizin geleceğine yönelik konulara karşılıksız olarak danışmanlık desteği vermektedir. Türkiye de yenilikçi ekonomi alanların oluşturulması ve geliştirilmesi için arama çalıştayları, komisyonlar, işbirlikleri ve sektör alanları oluşturmak üzere de çalışmalar yürütmektedir. Küresel Samsung, Microsoft, PricewaterhouseCoopers şirketlerinin Türkiye kamusal ve kurumsal çözüm ortaklığını yürütmüştür.
Şirketleri içerisindeki arge departmanı ile yaşlılar ve engelliler için bilgi ve yaşam destek teknolojileri, medikal atıkların yok edilmesi gibi birçok alanda daha yeni teknolojiler ile çözümler geliştirmektedir. Ayrıca 19 yıldır yürüttüğü medya çalışmaları ile ulusal televizyonlarda yayınlanan Güzel Hayat isimli haftalık TV programının ve nitelikli turizm ile sosyal konularda da belgesel filmlerin yapımcısıdır. Birçok dergide ve bloglar da ise yaşam, teknoloji, inovasyon, çevre, sağlık, nitelikli turizm, yaşam ekonomisi, sosyal sorumluluk gibi alanlarda köşe yazıları yazmaktadır.
Başkanlığını yürüttüğü Medikal Turizm Derneği ile; yaşlı turizminin ve ekonomisinin ülkemizde gelişmesi içinde geleneksel hale gelmiş Uluslararası 3.Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongre‘nin organizatörüdür. Medikal Turizm Derneği ile; tıp turizmi, engelli turizmi, yaşlı turizmi, alternatif turizm, nitelikli turizm ve obezite ile mücadele, organ bağışı, gençlerde girişimcilik, tarımsal inovasyon alanlarında birçok danışmanlık projeleri yürütmüştür ve yürütmeye de devam etmektedir.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account