İçerikte Neler Var?

Çocuk Kral Tutankhamun’un Hazineleri Sergisi 20 Ocak’ta İstanbul’da

 “Tutankhamun’un Hazineleri” sergisi 20 Ocak’ta UniqExpo İstanbul’da ziyarete açılacak. 1961 yılından bu yana dünyayı dolaşan sergi bu yıl ilk kez Türkiye’ye gelecek. Sergi öncesi Tutankhamun’un hikayesini sizler için özetledik.

Çocuk Kral Tutankhamun

Tutankhamun’un Mısır’ın Krallar Vadisi’ndeki mezarının 4 Kasım 1922’de keşfi, şimdiye kadarki en ünlü arkeolojik buluntulardan biri olarak kabul ediliyor.

“Çocuk Kral” veya “Kral Tut” olarak bilinen Mısır firavunu, eski Mısır tarihinde nispeten küçük bir figürdü. Çağdaş ünü ve popülaritesi, mumyasının ve lahitinin olağanüstü düzeyde korunmasından geliyor.

Dokuz yaşında tahta çıkan Çocuk Kral Tutankhamun, 18. Hanedan döneminde (MÖ 14. yüzyıl) Mısır’ın “Yeni Krallık” olarak bilinen yerinde yaşadı.

Babasının firavun Akhenaten olması muhtemeldir. Annesinin kimliği ise belirlenemedi. Ancak o zamanlar kraliyet ailesi arasındaki ensest evlilikler “normal” olduğundan muhtemelen Akhenaten’in kız kardeşiydi.

Bilim insanları, Tutankhamun’un ince bir yapıya sahip olduğunu, bastonla yürüdüğünü ve yaklaşık 167 cm boyunda olduğunu belirlediler.

Tutankhamun, babası Akhenaten’in çok tanrılı inanıştan, güneş tanrısı olan “Aten” şeklinde tek bir tanrıya tapma kararının neden olduğu bir karmaşa döneminde doğdu.

Tutankhamun Firavun olduğunda ise, eski Mısır dinini restore etti ve eski tanrılara ait anıtları yeniden inşa etmeye odaklandı. Çocuk Kral Tutankhamun bir lider olarak, babasıyla aynı ismi taşıyan başkenti, Akhetaten şehrinden Thebes’e iade etmek de dahil olmak üzere babasının birçok kararını geri aldı.

18 yaşında iken nedeni belirlenemeyen bir hastalığa yenik düşmeden önce Mısır’ı 10 yıl yönetti.

Tutankhamun’un ölüm nedeni net olarak belirlenemese de; sıtma, kafatasındaki kırık izlerine dayanarak suikasta kurban gitmiş olabileceği veya bir bacak yaralanmasının ardından bir enfeksiyona yenik düştüğü tahminler arasında yer alıyor.

Çocuk Kral Tutankhamun’un Hazinelerini Özel Kılan Nedir?

Tutankhamun, yüksek statüsü göz önüne alındığında oldukça küçük bir mezara gömüldü, bu da bazı tarihçilerin ölümünün beklenmedik olduğu ve daha büyük bir mezar hazırlamak için zaman olmadığı sonucuna varmasına neden oldu.

Çocuk Kral Tutankhamun’un mezarı ve içindeki süslü hazineler, 1922’de İngiliz Mısırbilimci Howard Carter tarafından keşfedilene kadar binlerce yıl bozulmadan kaldı.

Mezar, Krallar Vadisi’nde ortaya çıkarılan diğer mezarların molozlarının altına gömüldüğü ve bölgede daha fazla keşif beklenmediği için, bir “sürpriz” olarak görüldü.

Tutankhamun’un cesedi, geleneksel mumyalama yöntemi kullanılarak öbür dünya için hazırlandı. Reçineye batırılmış bandajlarla sarıldı ve iç içe üç tabut, granit bir lahit ve dört kat ahşap mabete yerleştirildi.

Üç tabuttan ikisi altın kaplamalı ahşaptan, en içteki tabut ise mücevherlerle süslenmiş altın levhalardan yapılmıştır. Mezarda onunla birlikte 5.000’den fazla eser vardı.

Eski Mısır’da insanları bazı lüks eşyalarının yanı sıra öbür dünyada ihtiyaç duyabilecekleri eşyalarla birlikte gömmek normaldi. Tutankhamun’un mezarının keşfinin en çarpıcı yönü, 9 kg’dan fazla som altın üzerine kobalt mavi lapis lazuli, turkuaz ve akik taşlarla süslü cenaze maskesidir.

Carter, mezarda bulduğu tahtlar, keten kumaşlar, hayvan derisinden yapılmış pelerinler, oyun tahtaları ve şarap kavanozları dahil olmak üzere binlerce öğeyi kataloglamak için neredeyse on yıl harcadı.

Tutankhamun’un tebaası ve rakipleri arasındaki iyi itibarı, Mısır dışındaki bölgelerden gelenler de dahil olmak üzere kendisine verilen hediyelerin sayısından anlaşılıyor.

Mühürlü mezarların açılması, diğer birçok bölgede olduğu gibi Mısır‘da da uzun süredir tabu olarak görülüyor. Çünkü lahit bir büyü/sihir ile mühürleniyor ve açan kişinin bu sihir/büyüden etkileneceğine inanılıyor. Çocuk Kral Tutankhamun’un mezarının kazılmasıyla birlikte ortaya çıkan bir lanetin kurbanları arasında, mezarın bulunmasından aylar sonra ölen Carter’ın keşif gezisinin finansörü George Herbert ve çeşitli hastalıklardan dolayı yaşamını yitiren kazı ekibinden birkaç kişi yer alıyor. Tabi bu söylentilerde onun hazinelerinin popülerliğini arttırıyor.

Tutankhamun’un Hazineleri Sergisi 20 Ocak’ta UniqExpo İstanbul’da

Sergide, aralarında Tutankhamun’un mezar odasından çıkan som altın tabutları, mumyası ve altın ve değerli taşlardan yapılmış dünyaca ünlü cenaze maskesi, savaş arabası,silahları ve mobilyaları gibi günlük eşyaları arasından seçilmiş paha biçilmez 400 eserin birebir replikaları yer alıyor.

Tutankhamun’un Hazineleri, Türkiye’nin en büyük sergilerinden biri olmaya aday. Sergi, Firavunun gizemli hikâyesini ve yaşam öyküsünü anlatırken aynı zamanda ziyaretçilere, Antik Mısır’ın anılarını yaşatmak amacıyla yeniden yaratılmış sahnelere yer verecektir.
Tutankhamun’un mezarı, duyguları harekete geçirecek günümüzün sürükleyici sanal gerçekliği ile ziyaretçilerinin beğenisine sunulacak.

Opinyu ailesi olarak sergiyi merakla beklemekteyiz.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account