İçerikte Neler Var?

Rothschild Hanedanı’nın Yükselişi

Napolyon Savaşları’nın ortasında, tüccar bankacıların girişimci ailesi, faaliyetlerini Frankfurt’tan Londra ve Paris’e genişletti ve 1836’da öldüğünde, Nathan Rothschild dünyanın en saygın finans kahiniydi. Rothschild bankacılık ailesi bir zamanlar dünyanın en zengin ailesiydi ve bugün de komplo teorilerinin en popüler konularından biri olması şaşırtıcı değil. Ama internette okuduklarımızın ne kadarı doğru? İşte Rothschild Ailesi’nin tarihi ve yükselişi.

Rothschild Hanedanı'nın Yükselişi

Mayer Rotschild ve İmparatorluğun Temellerinin Atılması

Rothschild ailesi, nesiller boyu yaşadıkları evin Kırmızı Kalkan (Roth + Schild) işaretiyle işaretlendiği Frankfurt’tan geldi. O zamanlar birçok Yahudi ailesi gibi, Rothschild’ler de finansla, özellikle döviz bozdurma ve madeni paralarla ilgileniyorlardı.

Mayer Rothschild, genç yaşta işletmeciliği öğrenmişti. Babası Amschel Moses Rothschild, ipek kumaş ticareti ve döviz ticareti yapıyordu. Mayer’in ilk işlerinden biri, Frankfurt’un bölgedeki alıcı ve satıcıları birleştiren ticaret fuarları aracılığıyla edindiği madeni paraları sınıflamaktı.

Mayer on iki yaşındayken ailesi çiçek hastalığından öldü. Kendisini Hannover’e önde gelen bir Yahudi banka olan Simon Wolf Oppenheimer’ın yanında çıraklık yapması için getiren akrabalarıyla birlikte yaşıyordu. Mayer orada dış ticaret ve finans ile birlikte Antik Roma, Pers ve Bizans İmparatorluğu gibi yerlerden nadir bulunan madeni paraları öğrendi. Bu madeni paraların toplayıcıları prensler ve diğer zengin adamlardı.

Rothschild Hanedanı'nın Yükselişi
Mayer Amschel Rothschild (23 Şubat 1744 – 19 Eylül 1812)

Mayer Rothschild’in bu işteki başarısı, Hessen’in gelecekteki hükümdarı Wilhelm de dahil olmak üzere birçok zengin müşteriyi kendine çekti. Mayer, Wilhelm’in servetini yönetti ve büyük ölçüde ödüllendirildiği Napolyon’un işgalinden başarıyla korudu. Bu sayede ilk bankacılık faaliyetlerine de başlamış olmuştu.

Rothschild bankacılık imparatorluğu Fransız Devrimi sırasında hızla büyüdü. Mayer Rothschild, Hessen paralı askerlerinin işe alınması için İngiltere’den ödeme yapılmasını kolaylaştırdı.

5 Oğul 5 Şehir

Rothschild Hanedanı'nın Yükselişi

1800’lerin başında, Rothschild, oğullarını Frankfurt’ta tutmaktan ziyade Napoli, Viyana, Paris ve Londra’ya gönderdi. Mayer Rothschild’in çocuklarının Avrupa’ya yayılmasıyla, bağlantılı beş şube aslında sınırları aşan ilk banka oldu. Birkaç yüzyıl boyunca savaş operasyonlarını finanse etmek için hükümetlere borç vermek, Rothschild ailesine bir dizi farklı endüstride tahvil biriktirmek ve ek servet inşa etmek için bolca fırsat sağladı.

Mayer Rothschild ölmeden önce mirasçılarına aile finansmanını nasıl ele almaları gerektiği konusunda katı talimatlar bıraktı. Serveti aile içinde tutmak istedi ve bu nedenle vasiyeti katı bir ataerkil veraset sisteminin ana hatlarını çiziyordu; bu sayede unvan ve mülkiyet yalnızca erkek soyundan geçebiliyordu ve kadın soyundan gelenler herhangi bir mirastan dışlanıyordu. Bu, aile üyeleri arasında evlilikleri teşvik etme etkisine sahipti.

1824 ve 1877 yılları arasında Mayer Rothschild’in erkek torunları 36 evlilik yaptı. Bunlardan 30’u, çoğu birinci veya ikinci derece kuzenler arasında olan aile içi evliliklerdi. Bu süre zarfında sadece dört Rothschild kadını ve iki erkek akraba olmadıkları partnerlerle evlendi.

Nathan Rothschild ve Hanedan’ın Yükselişi

Mayer’in 5 oğlundan üçüncü olanı Nathan (1777-1836) en büyük başarıyı elde etti. Nathan, 1798’de bir tekstil işi kurmak için Manchester, İngiltere’ye taşındı. Daha sonra bir banka kurmak için Londra’ya taşındı ve 1810’da NM Rothschild’i kurdu.

Rothschild Hanedanı'nın Yükselişi
Nathan Mayer Rothschild (16 Eylül 1777 – 28 Temmuz 1836)

NM Rothschild & Sons bugün hala faaliyette. 2019 yılınada banka, 1,87 milyar sterlin gelir ve yönetim altındaki varlıklarda 76 milyar avro beyan etti.

Diğer Rothschild bankaları gibi, NM Rothschild & Sons da kriz zamanlarında İngiliz hükümetine kredi sağladı. Napolyon Savaşları sırasında banka, hükümetin müttefiklere gönderdiği yardımları yönetti, İngiliz birliklerine ödeme yapmak için borç para verdi ve neredeyse tek başına savaşı finanse etti.

1824’te Nathan Rothschild ve Moses Montefiore, bugün RSA Group’un bir parçası olan Alliance Assurance Company’yi kurdu. 1835’te Nathan, İspanya’daki cıva madenlerinin haklarını güvence altına alarak altın ve gümüşün rafine edilmesi için kritik öneme sahip olan bu element üzerinde bir dünya tekeli elde etti. 1852’de N M Rothschild & Sons, İngiltere Merkez Bankası ve Kraliyet Darphanesi için altın ve gümüşü rafine etmeye başladığında, bu işin paha biçilemez olduğu da kanıtlandı.

Savaşlar ve Baskılar

Savaşlar, siyaset ve aile rekabetleri, sonraki 100 yıl boyunca aile servetini azalttı. Bankanın Napoli şubesi 1863’te kapandı ve erkek varislerin olmaması Frankfurt şubesinin 1901’de kapanmasına yol açtı. Viyana şubesi, Nazilerin Avusturya’yı işgali ve Yahudilere yönelik tehlikenin ardından 1938’de kapatıldı.

Fransa’daki Vichy hükümeti, savaş sırasında Rothschild Bordeaux mülklerine el koydu ve Naziler, ailenin Avusturya şubesinden milyonlarca dolar değerinde sanat ve diğer değerli eserlere el koydu (bunların bir kısmı, 1998’de Avusturya hükümeti tarafından iade edildi). Yıllar içinde, Rothschild Hanedanı’nın mülkleri İngiliz ve Fransız hükümetlerine, üniversitelere ve diğer kuruluşlara bağışlandı.

1970’lere gelindiğinde, üç Rothschild bankası kalmıştı. Bunlar; Londra ve Paris şubeleri ve Edmond Adolphe de Rothschild (1926–1997) tarafından kurulan bir İsviçre bankasıydı. 1982’de, Başkan Francois Mitterrand’ın sosyalist hükümeti Paris bankasına ölümcül bir darbe indirerek onu millileştirdi ve adını Compagnie Européenne de Banque olarak değiştirdi. Edmond, bağımsızlığına rağmen Paris’te kalan ve 1987’de Rothschild & Cie Banque’ı yaratan kuzeni Baron David René James de Rothschild’in (1942) yardımına geldi. 2003 yılına gelindiğinde, İngiliz ve Fransız bankaları David’le birleşti.

Toplam Servetleri ve Günümüzde Rothschild Hanedanı

2008 yılında, tüm holdingler, Fransa merkezli Paris Orléans’ın hissedarı olan tek bir şirket altında yeniden organize edildi ve Mayer Rothschild’in beş oğlunun Avrupa’ya yayılmasından yaklaşık iki yüzyıl sonra Hanedan şirketleri birleşti.

Aile serveti, yıllar içinde torunlar ve varisler arasında paylaştırıldı. Bugün, Rothschild holdingleri finansal hizmetler, emlak, madencilik, enerji ve hayır işleri dahil olmak üzere bir dizi endüstriyi kapsamaktadır. Aile ayrıca dünya çapında bir düzineden fazla şarap imalathanesine sahiptir.

Rothschild Hanedanı'nın Yükselişi
Rothschild Ailesi’nin portföyünde büyük oranlarda bulundurduğu şirketlerden bazıları

Geleneksel olarak, Rothschild serveti sadece yakından bilinen şirketlere yatırılır ve bu sayede Rothschild şirketleri bugün hala başarılı bir şekilde yönetilmektedir. Çoğu aile üyesi bu şirketler tarafından doğrudan istihdam edilir veya aile zenginliği yaratan operasyonlara yatırım yapılır. Ailenin dikkate değer başarısı, büyük ölçüde işbirliğine, girişimci olmaya ve akıllı iş ilkelerinin uygulanmasına olan güçlü ilgisinden kaynaklanmaktadır.

Rothschild Hanedanı'nın Yükselişi
Rothschild Ailesi’nin yıllar içinde servetinin değişimi.

Hanedan’ın sloganı; uyum, bütünlük ve endüstri anlamına gelen Concordia, Integritas, Industria’dır.

Kaynaklar: Investopedia, History Today, Forbes

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account