İçerikte Neler Var?

Sınavlara Hazırlanırken

Merhaba değerli okurlar, Öğretim yılının en yoğun dönemlerindeyiz, tüm öğrenci, veli ve öğretmenlere önce sağlık sonra başarılar diliyorum.

Bu aylar her zaman özellikle iki ayrı öğrenci grubu için çok önem taşır. Ortaokul 8. sınıf ve lise 12. sınıf öğrencileri. İki grup da bir üst okula geçiş için haziran ayında sınavlara giriyorlar, onlara da şimdiden başarılar diliyorum.

Bu yazıda üzerinde duracağım nokta, söz konusu sıralama sınavlarına hazırlanan öğrenci velilerinin dikkat etmesi gereken hususlar. Elbette hepimiz çocuklarımızın en iyi okullarda, en prestijli bölümlerde okumalarını arzu ediyor, çocuklarımız için hayaller ve hedefler koyuyoruz. Peki bu hedefleri koyarken objektif olabiliyor muyuz?

Çocuklarımızı ne kadar tanıyoruz? Çalışmalarını sağlamak için saatlerce derslere, kurslara taşıyoruz ama verimli ve işe yarar bir strateji izleyebiliyor muyuz? En sık yaptığımız hata ise beklediğimiz performansı göstermediklerinde ortaya koyduğumuz tepki ve yaşanan soğuk savaş. Geliştirebileceğiniz çeşitli davranış biçimleri ve yöntemler işinize yarayabilir.

Lütfen sabırlı olun ve çocuğunuzla paylaşım içinde olun. Sürekli ders çalışması için öğütlenen ve baskı yapılan bir gencin pozitif bir ruh hali ile bu davranışı hayata geçiremeyeceği olasılığı oldukça yüksektir. Çocuğunuza zaman tanıyın, kişisel beceri ve ilgi alanlarının belirginleşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterir. Bunun içindir ki eğitim sistemleri hazırlanırken küçük yaşlarda temel becerilerin kazandırılması, ileriki yaşlarda ise alanlara yönlendirme dikkate alınır. Ülkemizde izlenen sistem de budur. 11. sınıftan itibaren öğrenci ilgisi ve becerisi olan alanlara yönelik dersler seçerek (bu noktada öğretmenlerin yönlendirmelerinin çok dikkate alınmasını şiddetle tavsiye ederim) üniversiteye hazırlanmaya başlar.

Sınavlara Hazırlanırken

Hazırlık aşamasında çocuğunuzun yanında yer almak ve bilinçli bir şekilde destek olmak gerekir. Hayatta ne yaparsa yapsın en iyisini yapacağına inancınızı ve yanında olacağınızı hissettirin. Bu şekilde üzerinde baskı hissetmeden daha doğru kararlar verecek, hedeflerini daha net belirleyecek, başarmaya motive olarak çalışmalarını yapacaktır.

Okul ve arkadaş çevresini iyi gözlemleyin, dış faktörleri kontrol altına alamayacağınız için bu konuda çocuğunuz ile sohbet ederek yol gösteren olabilirsiniz. Elbette bugüne kadar geliştirmiş olduğunuz karşılıklı güven duygusu güçlü bir etken olacaktır. Kısıtlamalar, yasaklamalar geri tepebilir, dikkatli olalım. İlk seferde en iyiyi yapabilmek hayatın doğal akışına aykırı olduğu için yanlış yaptığında da çocuğunuzun yanında olmak, destek vermek hata frekanslarını azaltarak, başarmak için çaba gösterme arzusunu artıracaktır.

Okumaya, sosyal ve kültürel faaliyetler, spor aktiviteleri yapmaya yönlendirin hatta birlikte yapın. Değişik alanlara ilgisi uyanacak ve zamanını doğru kullanmayı ve değerlendirmeyi öğrenecektir. Bu sayede internet ya da televizyon karşısında verimsiz geçen saatleri en aza indirmek mümkün olacaktır.

Sevgili anne babalar, her şeyden önemlisi bir çocuğun mutlu ve kendi ile barışık büyümesidir. Mutlu olabilen, hedef koyabilen doğru yönlendirilen gençler, mutlaka hayatı bir yerinden tutup ona sarılacaklar ve en önemli sınavı başarı ile vereceklerdir.

Tolga Özdemir 03.04.2022

1975 Ankara doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1998’de Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümünü bitirdim. 2000-2003 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri, Orlando, Florida’da İşletme ve Yöneticilik eğitimi aldım. 2004-2007 yılları arasında Avrupa Okul Ağı’nın Türkiye danışmanı olarak görev yaptım. Türkiye Özel Okullar Derneği Divan üyeliği, Satış ve İş Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu, Ankara Eğitim Platformu gibi sivil toplum kuruluşlarında görev almaktayım. Annemin 2016 yılında vefatının ardından bayrağı teslim alarak okullarımızın kurucu görevini üstlenmiş bulunuyorum.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account