İçerikte Neler Var?
Wordle: Beyin Yaşımızı Gençleştirelim
New York Times, Wordle’ı satın aldığı duyurdu. New York Times açıklamada 7 haneli bir rakama aldığını açıkladı. Oyun piyasasını düşündüğümüzde gerçekten de çok yüksek bir rakam değil. Ancak şunu da belirtelim Wordle yayın hayatına Ekim 2021’de başladı.
Wordle neden bu kadar popüler?
Wordle’ı Josh Wardle kurmuş. Üstelik oyunu geliştirmekteki amacı sevgilisi ile keyifli vakit geçirmekmiş. Guardian’da yer alan bir habere göre Wordle’ı Kasım ayında oynayan 90 kişi vardı. Şimdi ise 2 milyondan fazla kişi oynuyor. 2022’nin en çok oynanan oyunu olmaya çok yakın.
Wordle bir kelime oyunu. Aslında birçok kelime oyunu var ama Wordle sınırlı olarak oynanabilmesi ile öne çıkıyor. Günde sadece bir kez oynayabiliyorsunuz. Wordle’ı farklılaştıran bir diğer unsur ise paylaşmak. Günde bir kere oynanan bu oyunun sonuçlarını sosyal medya mecralarında oyuncular paylaşıyorlar. Bu bir topluluk bilinci oluşturulduğu için de bu kadar hızlı yayıldı.
Psikolog Lee Chambers tüm oyunlarda olduğu gibi Wordle’ı oynarken de beynin dopamin salgıladığını vurguluyor. Ama daha önemlisi oyun hem dil hem de mantık işlemeyi geliştiriyor. Beyin sağlığına iyi geliyor.
Beyin sağlığı için bulmaca tarzı oyunlar oynayın
Wordle bilişsel kapasiteyi geliştiriyor. Bu konuda yapılan çalışmalar Wordle ve bunun gibi bulmacaların beyin sağlığı açısından çok olumlu olduğunu gösteriyor.
2017 yılında Londra King’s College Exeter Medical School bünyesinde yapılan bir çalışmanın sonuçları kayda değer. 50 yaş üstü 17 000 sağlıklı insanla yapılan araştırmada, bulmaca çözen deneklerin dikkat, akıl yürütme ve hafızayı değerlendiren görevlerde iyi performans gösterdiği ortaya konulmuş. Eğer denekler her gün bulmaca tarzı oyunlar oynuyorlarsa beyin sağlıkları yaşıtlarına göre 10 yaş, kısa süreli hafızaları ise 8 yaş daha genç kalıyor.
Tabi sadece bulmaca değil beyni gençleştiren başka aktiviteler de var. Neurology dergisinin haberine son zamanlarda popülerliğini kaybetmiş olsa da mektup yazmak ve tabii ki kitap okumak da beyni gençleştiriyor. Özellikle farklı alanlarda bilgiler edinmek beynimiz daha canlı, daha zinde olmasına yardımcı oluyor. Uzmanlar Demans, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma olasılığını düşürdüğünü vurguluyorlar.
Beynimizi geliştirmek için yapılabilecek bazı aktiviteler ise şöyle;
Bol bol Opinyu okuyun.
Sevdiklerinize mektuplar yazın.
Wordle, Sudoku gibi bulmaca tarzı oyunlar oynayın…
Not: Wordle’ın bir uygulaması bulunmuyor. Web browserlarınızdan oynayabileceğiniz oyunun Türkçe versiyonu için buraya tıklayabilirsiniz.