İçerikte Neler Var?

Uyku Kalitesi İçin Beslenme Alışkanlıkları ve Yaşam Tarzına Dikkat!

Uyku kalitesi için birçok yapmanız gereken veya alışkanlık haline getirmeniz gereken eylem vardır. Bu alışkanlıklardan biri de kesinlikle beslenme tarzıdır. Beslenme tarzı, bir insanın gün içinde ne kadar aktif olduğundan ne kadar sağlıklı bir vücuda sahip olduğuna kadar sorumludur. Sağlıksız beslenen bir insanın vücudu her zaman olası enfeksiyon veya bakteriler açıktır. Adeta birer açık hedef halindedir. Beslenme sadece fiziki yönden sıkıntılara mahal vermez. Psikolojik yönden de etkileri yadsınamayacak düzeydedir. İşte bu yüzden uyku kalitesi için beslenme alışkanlıklarını bu yazımızda sizlere sunacağız.

Uyku Kalitesi İçin Öğün Atlamayın


Öğün atlamak, hepimizin yaptığı eylemlerden biridir. Kimi zaman bunu keyfi yapsak da bazı zamanlarda iş veya okul rutini buna engel olmaktadır. Fakat sağlıklı bir yaşam tarzı veya uyku düzeni için öğün atlamak kesinlikle yanlış bir karardır. Dünyada kanıksanmış 3 temel öğün vardır. Kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeğidir. ‘Kahvaltı günün en önemli öğünüdür’ düşüncesi ülkemizde dahil tüm dünyada yaygındır. Fakat son yapılan araştırmalar gösteriyor ki kahvaltı kadar akşam veya öğle yemeği de oldukça önemlidir. Bu yüzden uyku kalitesi için öğün atlamak son derece mantıksızdır.

Kimi zaman zayıflama veya yağ yakma amacıyla bireyler böyle bir karar alırlar. Öğün atladıklarında daha az yemek yediklerinin veya daha az kalori aldıklarını düşünmektedirler. Fakat durum böyle değildir. Kahvaltıdan örnek verelim. Kahvaltıyı atladığınızda günün neredeyse 4-5 saatini aç geçirmek mecburiyetinde kalırsınız. Fakat uyandıktan 1 saat sonra uzmanlar karbonhidrat takviyesi yapmanızı öneriyor. Bunun nedeni ise gayet basittir.

Spor yapmayan veya metabolizmayı hızlandıracak ekstra takiyeler yapmayan bir insan uyduğunda vücut metabolik hızı düşer. Uyku kalitesi için bazal metabolik hızımızı bilmek bizlere ekstra avantaj da sağlar.

Uykuda daha az enerji harcarız. 7 veya 8 saat uykudaki vücut alması gerektiği kadar karbonhidratı alır. Karbonhidrattan alacağı bittiğinde yağa, oradan da proteinlere başvurur. Bu başta oldukça ilgi çekici gelir. Çünkü yağın veya proteinin yakılması bize şunları söyler. ‘Kilo veriyorsun.’ Fakat bu düşünce de oldukça yanlıştır. Uyku sonrası vücut çok dirençsizdir.

Kandaki glikojen miktarı düşer. Glikojen bizleri zinde tutacak organik bir bileşiktir. 4 veya 5 saat boyunca böyle bir takviye almadığınızda ise vücut bitkin düşer, yağ yerine kaslarınız erimeye başlar. Uyku düzeniniz bozulur ve gününüz darmadağın olur. Bu yüzden uyku kalitesi için kahvaltı es geçilmemelidir.

Uyku Kalitesi İçin Protein Alımı


Besinler kendi arasında iki temel kategoride incelenir. Bunlardan birisi makro besinler, diğeri ise mikro besinlerdir. Bu iki temel kategori, hayatımızı devam ettirebilmek için son derece önemlidir. Makro veya mikro besinlerin olmadığı bir yemek asla var olamaz. Mikro besinler; demir, kobalt, krom, bakır, iyot, manganez, selenyum, çinko ve vitaminleri kapsar. Mikro besinler genelde uyku düzenimizde etkin bir rol oynamaz. Bu besinler, vücudun direnci veya sağlığı için önemlidir. Bizlerin dikkat etmesi gereken; makrolardır. Makro besinler ise 3 temel grupta incelenir. Bunlar, karbonhidrat, protein ve yağdır. Bu üçünden en önemlisi proteindir.

Proteinler, vücudumuzda yenileme ve büyütme işleminde kullanılır. Kas veya iskelet dokusu proteinlerden meydana gelmektedir. Kaslarınızı büyütmek isterseniz protein alımınıza dikkat etmelisiniz. Aynı şekilde yağ yakmak isterseniz yine protein alımınıza dikkat etmelisiniz. Uyku kalitesi için protein alımı oldukça mühimdir. Sağlıklı bir insanın alması gereken protein miktarı kilosu ile hesaplanır.

Kilo başına 0.8- 1.0 protein alımı yeterli olacaktır. Proteinden yoksun bir hayat süren insanın uyku düzeni son derece sarsıntılıdır. Kaslar ve kemikler zarar gördüğünde yenilenemez. Fakat asıl neden protein içeren yiyeceklerin triptofan olarak zengin olmasıdır. Triptofan, uyku kalitesini arttırarak uykuya girişimi güçlendirir.

Hayat Tarzının Uykuya Etkisi


Uyku kalitesini düşüren unsurlardan birinin beslenme tarzı olduğunu belirtmiştik. Fakat beslenmenin yanında yaşam tarzı da uyku problemlerinde başı çeker. Rutininizde stres veya sıkıntı oldukça fazla ise kendinizi rahatlatmak için vakit ayırın. Bu vakti ise spor yaparak değerlendirin. Uyku kalitesi için spor yapmak kesinlikle önerilen aktivitelerden biridir. Araştırmalara göre spor yapan insanların uyku kalitesi yapmayanlara göre 5 kat daha fazla iyi durumdadır. Sporu hayatınızın daima bir köşesine koyun. Crossfit, bodybuilding veya herhangi bir egzersiz konusunda ustalaşın. Stres veya sıkıntının gitmesinin yanında sağlıklı ve dikkat çekici bir vücuda kavuşacaksınız.

Diğer bir öneri ise, bilgisayar veya telefon başında zaruri durumlar harici fazla vakit harcıyorsanız kesinlikle boş kaldığınızda ekrandan uzak durun. Teknolojik aletlerde ‘mavi ekran’ denilen bir durum vardır. Bu ekrana uzun süre baktığınızda gözleriniz şişer veya kızarır. Eğer gece vakti ise bu durum çok daha fazla yaşanacaktır.

Uyku kalitesi için ekrana çok uzun süreler bakmayın. Özellikle yatmadan önce yapacağınız bu eylem, beyninize sinyal gönderecektir. Mavi ekran, beyninize ‘hala gündüz’ uyarısı verecektir. Anabolik saatiniz ise bu durumu onaylayacak ve uykunuz gelmeyecektir. Uymadan önce mavi ekrana çok uzun süreler maruz kalmanız göz sağlığınızı riske atacağı gibi uyku düzeninizi de alt üst edecektir. Yaşam tarzınızda bu gibi değişikler yaparak uyku kalitenizi arttırabilirsiniz. Bu aktiviteler veya eylemlerin sayısı artabilir. Fakat iyi biruyku kalitesi için bu saydığımız hususlar son derece önemlidir.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account