İçerikte Neler Var?
Turizmde Swot Analizi ve Strateji Belirleme
Türkçe olarak kısaltma şekli GZFT olan swot analizi; bir işletmenin veyahut kişinin kendi kendisinin hem zayıf hem de güçlü olan taraflarını tespit etmesidir. Bunu şu şekilde açıklayalım: İşletmenin ya da bireyin dışındaki faktörlerin sebep olduğu avantaj ve dezavantajlar ya da fırsatları ve tehditleri belirlemektir. Ayrıca tehdit veya dezavantajlara karşı önlem almaya; avantaj ya da fırsatlar için aksiyon göstermeye yarayan bir sistemdir.
Swot analizi, dört farklı aşamadan meydana gelmektedir. Bu aşamalar ise;
- Zayıf yönler,
- Güçlü yönler,
- Tehditler,
- Fırsatlar olarak sıralanabilir.
Swot analizinin belki de en sık kullanıldığı sektörlerin başında ise turizm sektörü gelmektedir. Turizmde swot analizi hem Türkiye’de hem de dünyanın diğer ülkelerinde birtakım sonuçları öngörmek ve olumsuzluklara karşı önlem almak için ideal bir analiz yöntemidir. Turizmde yapılan swot analizi yıl temel alınarak yapılmaktadır. Her dönem için değişkenlik gösterebilir nitelik taşımaktadır.
Gördüğünüz gibi swot analizini kişi kendi kendine yapabileceği gibi şirketler de yapmaktadır. Bunun yanı sıra bu analiz türü farklı alanlarda da yapılmakta ve sıklıkla kullanılmaktadır. Bu içeriğimizde swot analizinin turizm sektöründeki etkilerini inceleyelim.
Turizmde Swot Analizi Örneği
Turizm sektöründe bir sonraki yıl için yapılacak swot incelemesi için kuvvetli yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditleri ayrı başlıklar altında incelemek gerekmektedir. Turizmde swot analizi,bir sonraki yıl için şu şekilde olabilir:
- Kuvvetli yönler; kriz yönetimindeki tecrübenin artması ve gelişmeler, sağlık sistemindeki kapasite artışları, dünya genelindeki aşı yapılan kişi sayısının artışı, iç turizmdeki güvencenin sağlanmasıdır.
- Zayıf yönler; seyahatin bir kavram bağlamında risk olarak değerlendirilmesi, enflasyondaki yanıltıcı değerler, kredi faizlerindeki kayda değer yükselişler olarak ifade edilebilir.
- Tehditler; döviz kurlarındaki ani iniş ve çıkışlar, omicron varyantı, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, kur karşısında değer kaybeden Türk Lirası, personel sayısındaki azalma, taleplerin karşılanamaması, erken rezervasyon yaptıran bireylerdeki param kalırsa düşüncesidir.
- Fırsatlar; freelance çalışma, dijitalleşme, seyahat etme arzusu, Türkiye’nin bulunduğu konum, kur karşısında Türkiye’nin ucuz olarak görülmesi, inovasyon, Avrupa’da potansiyel paranın harcanmamasıdır.
Turizmde Swot Analizi Neden Yapılır?
Farklı nedenlerle turizmde swot analizi yapılır. Bu analizle turizm şirketleri ya da diğer sektörler; kurumsal anlamında kendilerine koydukları hedeflerin gerçekleşebilmesi adına izlenmesi gereken stratejiler, politikalar, yöntemleri belirler. Belirlenen strateji, politikanın güncel tavır ile örtüştüğü ya da çeliştiğinin tespitini sağlamak; bu sayede şirketi ya da firmayı daha ileriye götürmek amacıyla yapılan bir analizdir.
Turizmde yapılan swot analizi ve buna bağlı strateji belirlerken şirketin bulunduğu vaziyet ve hedeflenen amaçlar hakkında beyin fırtınası yapılır. Ayrıca turizmde swot analizi kendi firmanız için uygulayabileceğiniz bir yöntem olduğu gibi rakiplerinizi değerlendirmek içinde kullanacağınız bir yöntem olacaktır. Bu sayede rakiplerinizin adımlarını da önceden öngörebilir ve firmanızda bu verileri baz alarak çeşitli reformlar gerçekleştirebilirsiniz.
Opinyu