İçerikte Neler Var?

Telegram’a kripto ödemeleri geliyor

Telegram tarafından kurulan merkezieyetsiz Layer 1 Blockchain TON Foundation mesajlaşma aplikasyonu üzerinde kripto gönderimi yapılabileceğini açıkladı. Toncoin Telegramın kripto parasını herhangi bir işlem maliyeti ve hatta cüzdan numarası girmeden, sadece Telegram adresi kullanılarak gönderilebilecek. Ton Foundation’a göre müşteriler Telegram üzerinden kolayca alışveriş yapabilecek ve birbirlerine Toncoin gönderebilecekler. Ayrıca, Ton Foundation uygulama içinde Bitcoin satın alma özelliğini de eklediklerini açıkladı.

Bu özelliği kullanmaları için Telegram aplikasyonunda bir cüzdan özelliği ekledi. Bu cüzdan botlarını kullanarak istediğiniz kişiye Toncoin ve Bitcoin göndermek mümkün. Bu cüzdan banka kartı kullanarak kriptopara alıyor ve bunu diğer cüzdanlara gönderme imkanı tanıyor.

SEC’ten itiraz

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (Securities and Exchange Comission, SEC) 2019’da, tokenini geliştirmek için 1,7 milyar dolar toplayan Telegram’a dava açtı ve bunu yasadışı bir token teklifi olarak nitelendirdi. Telegram daha sonra SEC’e para cezası ödedi ve sermayeyi yatırımcılara iade etmeyi kabul etti. Yaklaşık 550 milyon kullanıcısı olan Telegram, daha önce SEC’ten gelen yasal bir itirazın ardından kendi tokeni için planını yarıda bırakmıştı. SEC tarafından verilen cezayı ödedi ve artık SEC ile savaşmak istemediklerini duyurmuştu.

O zamandan beri, Telegram’ın CEO’su Pavel Durov, Telegram’dan bağımsız, ayrı bir token olan Toncoin’i üzerinde duruyor.

Yeni Ödeme Sistemleri Klasik Ödeme Araçlarının Yerini Alabilir

TON Foundation, Twitter’da yaptığı açıklamada, Toncoin’i “herhangi bir Telegram kullanıcısına işlem ücreti olmadan” gönderme olanağını sağladığını söyledi. “Bu hizmetle artık uzun cüzdan adresleri girmeniz ve onayları beklemeniz gerekmeyecek.”

Telegram’ın bundan ticari bir beklentisi de var kuşkusuz. Telegram kullanıcı sayısını bu şekilde arttırabileceğini düşünüyor. Sonuçta sadece mesajlaşma değil, bir para transfer merkezi gibi de çalışacak. Telegram tabanlı bir e-ticareti daha kolay geliştirebilir. Telegram’ın şu anda 550 milyon kullanıcısı var. Kullanıcı sayısını 800 milyona çıkarmayı hedefliyor.

Yeni ödeme hizmeti, mesajlaşma uygulaması aracılığıyla küresel bir kripto ödeme hizmeti potansiyeli getiriyor. Kripto endüstrisindeki birçok kişi, özellikle sınır ötesi işlemler için, geleneksel ödemelere ucuz ve hızlı bir alternatif olarak kripto ödemelerini ana akım haline getirmenin yolları üzerinde çalışıyor.

Bunu Bitcoin, Ethereum veya yeni Layer 1 protokollerini kullanarak yapmak için çabalar var, ancak bu çabaların çoğu, kripto ödemelerini etkinleştirmek için küresel bir kullanıcı tabanı ve uygulanabilir bir ürün oluşturma zorluğuyla karşı karşıya. Facebook ana şirketi Meta gibi şirketler böyle bir hizmet oluşturmaya çalıştılar, ancak şirket son zamanlarda bu fikri terk etti. Telegram’ın halihazırda küresel bir kullanıcı tabanı ve kripto ödemelerini hızlı bir şekilde ana ürün haline getirebilecek bir ürünü var.

Telegram, yaygın olarak kullanılan mesajlaşma uygulamasının daha önce kendi tokeninden vazgeçmesinin ardından artık kripto ödemelerini destekliyor. Bu eklenti, mesajlaşma platformlarında kripto ödemelerini daha yaygın hale getirebilir.

Bu özel platformlar üzerinden ödeme sistemleri yaygın hale geldikçe ödeme ve kişilerin arasındaki denkleşme, merkezi otoritenin kontrolünden çıkmış oluyor. Asında Facebook üzerinde yapılan da Telegram üzerine regülatörlerin gitmesi de hep bu yüzden. Oligopolleşmiş bu yapıların ödeme sistemlerini de kendilerine eklemeleri bir yandan ödeme ve denkleşme sistemlerinin merkezi kontrolden çıkmasına, bir yandan da bu platformların bu güçlerini kullanarak bu piyasanın daha çok rekabetten uzaklaşması tehlikesini içeriyor. Bu nedenle de otoriteler bu platformların üzerine gidiyorlar.

Dünya değişiyor. Alışverişimiz, ödeme şekillerimizin de değişmesi kaçınılmaz. Bu değişim her ne kadar otoriteleri korkutsa ve otoriteler engellemeye çalışsa da bir şekilde yoluna devam ediyor. Telegram’ın bu özelliği getirmesi bu yolda önemli bir aşama. Diğer büyük platformların da takip etmemesi kaçınılmaz olur.

Bu da geleneksel finans sistemini derinden sarsacaktır.

Opinyu 01.05.2022

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account