İçerikte Neler Var?
Ruhunu NFT Olarak Satan Bilge
Stijn van Schaik adındaki 21 yaşındaki Hollandalı bir sanat öğrencisi, ruhunu NFT olarak satışa çıkardı. Hollanda’nın Lahey kentinde sanat eğitimi alan genç, “ruhunu” NFT olarak sattı. Sanat öğrencisinin ruhu 377 dolara alıcı buldu.
Stijn van Schaik, OpenSea dijital pazarında “ruhunu” NFT olarak sattı. Schaik’in OpenSea’deki sayfasında şöyle yazıyor: “Merhaba insan, profilime hoş geldin. Burada ruhumu satıyorum. Benimle veya ruhumla ilgili herhangi bir şey sormaktan çekinme.”
Kendisine “Stinus” adını veren Stijn, girişimi için bir web sitesi de kurdu. Sitede ruhun nasıl kullanılabileceğini belirten bir sözleşme de var. Bir ruh alıcısının yapabileceği şeyler arasında şunlar var:
- Söz konusu ruha sahip olduğunu iddia etmek.
- Ruhun herhangi bir nedenle bir kişi veya kuruma tamamen veya kısmen aktarılması.
- Onu tamamen veya kısmen bir tanrıya veya manevi bir varlığa kurban etmek.
- Ruhun değerini, miktarını veya özünü azaltacak veya daha büyük bir bütüne katacak bir amaç için kullanılması.
NFT nedir?
NFT (Non-Fungible Token) Türkçe‘de genellikle “değiştirilemez para veya chip” olarak tanımlanmaktadır.
NFT’nin özgün ve benzersiz olması, taklit edilmesini ve kopyalanmasını engeller. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılır.
Twitter’da bir gönderi, bir sanat eseri veya dijital bir oyundaki gadget’lar gibi birçok farklı varlık türünden NFT’ler üretilebilir ve satışa sunulabilir.
Bunların sergilendiği ve açık artırmaya çıkarıldığı dijital pazarlar ise, OpenSea, Decentraland, Rarible ve Nifty Gateway gibi sanal platformlardır.
Ruhu satmak biraz garip kaçmış olabilir ama bu NFT pazarına alışsak iyi olur. Sanıyoruz ki daha çok ses getirecek…
Opinyu 10.04.2022