İçerikte Neler Var?
Opinyu Hesaplayıcı – Stres Seviyenizi Ölçün
Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) Cohen, Kamarck ve Mermelstein (1983) tarafından geliştirilmiştir. ASÖ kişinin hayatındaki bir takım durumların ne derece stresli algılandığını ölçmek için tasarlanmıştır. Katılımcılar her maddeyi “Hiçbir zaman” ile “Çok sık” arasında değişen 5’li Likert tipi ölçek üzerinde değerlendirmektedir. Maddelerden olumlu ifade içerenleri tersten puanlanmaktadır.
ASÖ’nün 14, 10 ve 4 maddelik olmak üzere üç formu bulunmaktadır. Bu Opinyu Hesaplayıcı, uzmanlarla birlikte, çeşitli kaynaklar (sayfa sonunda belirtilmiştir) araştırılarak oluşturulmuş ve 2013 yılında Mehmet Keskin, Hacer Harlak, Fatma Demirkıran ve Çiğdem Dereboy tarafınndan Türkçeye çevrilen ASÖ-10 formu kullanılmıştır. ASÖ-10’un puanları 0 ile 40 arasında değişmektedir. Yüksek puan kişinin stres algısının fazlalığına işaret etmektedir.
ÖNEMLİ NOT: Bu test herhangi bir tanı amacı taşımamaktadır. Tanı ve tedavi için MUTLAKA BİR HEKİME DANIŞINIZ. Sağlıklı günler dileriz.
Kaynaklar:
Algılanan Stres Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Güvenirlik ve Geçerlik Analizi – Mehmet Eskin, Hacer Harlak, Fatma Demirkıran, Çiğdem Dereboy
New/Yeni Symposium Journal, Ekim 2013 | Cilt 51 | Sayı 3
A Global Measure of Perceived Stress – Sheldon Cohen, Tom Kamarck and Robin Mermelstein
Journal of Health and Social Behavior, Vol. 24, No. 4 (Dec., 1983)
[CP_CALCULATED_FIELDS id=”10″]
[…] Stres bunun en büyük etkenidir. Stres nedeniyle birey, işinden veya çevresinden zevk alamaz. Daha farklı şeylere yönelme isteği bulur. Bu farklı yönelimlerin çeşidi değişebilir. Fakat birey depresyona girmiş ise ve artık hiçbir şey yapmak istemiyorsa bunun nedeni toksik üretkenlik olabilir. Toksit üretkenliğin vermiş olduğu tatminsizlik, en sonunda tükenmişlik sendromuna açık kapı bırakır. Bu noktada size tavsiyemiz iş ve özel yaşantınız arasında bir sınır çizmeniz. Elbette işiniz sizin için önemli olabilir ve hayatınızdaki tek önemli şey olmadığının da bilincinde olmanız gerekiyor. […]