İçerikte Neler Var?

Dünya Mutluluk Raporu

Dünya Mutluluk Raporu, her yıl dünyadaki ülkelerde mutluluğun ilerlemesini ve durumunu ölçer. Bu rapor, ülkeler için sıralama oluşturmak için Gallup anketlerinden elde edilen verileri analiz eder.

Dünya Mutluluk Raporu ilk olarak 2012’de Birleşmiş Milletler için küresel bir girişim olan Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) ile Columbia Üniversitesi’nin Dünya Enstitüsü ve Yale Üniversitesi’nin Halk Sağlığı Okulu tarafından yayınlandı. Rapor, 2015 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından yüzlerce akademik uzman ve liderin katkısıyla revize edildi.

Dünya Mutluluk Raporu

Rapor altı temel değişkene dayanıyor: doğumda beklenen yaşam süresi, satın alma gücü paritesinde (PPP) kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), cömertlik, yaşam seçimlerini yapma özgürlüğü, sosyal destek ve yolsuzluğun olmaması. Her yıl yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu, 146 ülkeyi mutluluk seviyelerine göre sıralıyor.

Raporun çok önemli bir katkısı var. Mutluluğu ölçülebilir bir hale getiriyor ve farklı mutluluk seviyelerine sahip olan ülkelerde nelerin farklı olduğunu anlamamıza neden olabiliyor. Bu da politika yapıcılara halkalarının mutluluk seviyelerini nasıl arttırabilecekleri konusunda fikir veriyor. Son yıllarda politika yapıcılar da bu rapora ve sonuçlarına daha fazla dikkat ediyorlar.

Covid 19’un Mutluluğa Etkisi

Covid 19 tabii ki dünya üzerinde derin değişikliklere neden oldu. Gençlerin hayat tatminleri düşerken 60 yaş üstündekilerin yaşam tatminlerinde az da olsa bir iyileşme olmuş. Tabii ki kaygı seviyesi pandeminin zirve yaptığı 2020’de pandemi öncesine göre %8 artarken, 2021’de ise %4 artmış.

Dünya Mutluluk Raporu

Pandeminin bir olumlu tarafı da var. 2021’de hayırseverlik artmış. Hayırseverlik ve yardımlaşma hem yardımı sağlayan, hem yardımı alan hem de gözlemcilerin hayatlarına kattıkları değeri arttırmış. Hemen hemen dünyanın her bölgesinde hayır kurumlarına para veren, yabancılara yardım eden, gönüllü iş yapan insanların oranında önemli artışlar olmuş. 

COVID-19, insan refahı için eşitliğin hayati önemini de gösterdi. 2020 ve 2021 yıllarında COVID-19 kaynaklı ölümler, kamu kurumlarına daha fazla güvenen ve eşitsizliğin daha düşük olduğu ülkelerde belirgin şekilde daha düşük.

2021 Mutluluk Raporunda Öne Çıkanlar

Artık mutluluk ve bütünsel esenlik (well being) birçok dilde yayımlanan kitaplarda, araştırmalarda ya da hükümetlerin önlem girişimlerinde daha fazla yer alıyor. Her basılan milyon kitabın 25’inde mutluluk kelimesi geçiyor. 2013’ten beri yayımlanan kitaplarda “GSYH”, “mutluluk” kelimesinden daha az yer almış!

Üstelik mutluluk ile ilgili akademik çalışmalar daha fazla yer buluyor ve mutluluk konusuna farklı disiplinlerden akademik ilgi de gün geçtikçe artıyor. Mutluluk ile ilgili yazılan akademik makalelerin büyüme hızı yaklaşık %5.5 olmuş. Mutluluk konusunda yapılan bu akademik çalışmalar hükümetlerin programlarına mutlulukla ilgili daha fazla indikatör koymalarına da neden oluyor.

Dünya Mutluluk Raporu

Dünya Mutluluk Sıralaması

Dünya Mutluluk sıralamasında ilk sıralarda yine Kuzey Avrupa ülkeleri yer alıyor. Birinci sırada Finlandiya, ikinci sırada Danimarka ve üçüncü sırada İzlanda yer alıyor. En üst sırlarda güneşin çok görüldüğü güney ülkeleri yerine kuzey ülkeleri var. Finlandiya zirveyi kaptırmıyor.

Dünya Mutluluk Raporu
Kaynak: World Happiness Report-2022

En alt sırada tahmin edilmesi zor olmayacağı gibi birçok kısıtlamanın yaşandığı Afganistan var. Siyasi karışıklıkların yaşandığı Lübnan ve Zimbabwe var. Dünya’da en mutsuz ülkeler ise genelde Afrika ülkeleri. Tabii kişi başına düşen GSYH’nın düşük olması ve doğumda yaşam beklentisinin çok düşük olması mutluluk endeksinde sırlamayı düşürüyor.

Peki Ya Türkiye?

Türkiye ne yazık ki 146 ülke içerisinde 112. Sırada yer alıyor. Tabii alt endekslere baktığımızda durumun neden böyle olduğunu anlıyoruz. Kişi başı gelirde yüksek sırlamada olmasına rağmen yaşam seçimlerini yapma özgürlüğü ve yolsuzluk alt endekslerinde oldukça düşük puanlara sahip. Haliyle bu da Türkiye’yi Mutluluk Sıralamasında aşağılara düşürmüş.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar ulaşılması önerilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, her bireyin insana yakışır bir yaşam standardı ve yaşam kalitesi elde etme fırsatına sahip olmasını sağlamayı taahhüt ediyor. Bu rapor, sağlığı ve sosyal refahı etkilediği için mutluluğu ölçerek, maksimum ilerleme için politikaların nasıl uygulanabileceği konusunda değerli bilgiler sağlar.

Özetle Dünya Mutluluk Raporu, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında kaydedilen ilerlemeyi göstermesi açısından da bir rehber görevi görüyor.

Mutlu günler dileriz…

Opinyu – 25.03.2022

https://worldhappiness.report/ed/2022/

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account