İçerikte Neler Var?

Blockchain Nedir ve Gelecekte Hayatımızda Nasıl Yer Alacak?

Yavaş yavaş hayatımıza giren ama hızlı bir şekilde kabul gören blockchain, gelecek için atılan önemli adımlardan biri. Daha şimdiden dünya üzerinde etkisi büyük. Çok sayıda şirket bu teknoloji için milyonlarca yatırım yapıyor, sistemler kuruyor, denemeler yapıyor. Gittikçe büyüyüp gelişen bu alan muhtemelen bizim geleceğimiz olacak.

Blockchain ya da diğer adıyla blok zinciri, merkeze gerek duymadan verilerin ağ ile saklandığı bir kayıt teknolojisidir. İsmini ilk kez kripto para birimi Bitcoin ile duymuştuk. Sistem eski verilerde herhangi bir düzenleme olanağı vermiyor ve işlemlerin birbiri ardına listelendiği dijital bir kayıt defteri şeklinde çalışıyor.

Sistemde yer alan her blok, içinde işlem bilgilerini ve önceki blok içindeki şifrelenmiş hash yani özel kodunu bulunduruyor. Bloklar kendilerinden bir önceki bloklara şifreli bir şekilde bağlı oldukları için herhangi birinde değişiklik yapılması tüm bloklarda değişikliğe sebep oluyor. Bundan dolayı da herhangi bir değişiklik yapıldığında anlaşılıyor.

Blockchain Geleceği Nasıl Etkileyecek?

Seneler sonra blockchain teknolojisi ile birçok şey değişecek. İş yapış şeklimiz, varlıklarımızı yönetme alışkanlıklarımız, makine ve araçları kullanma şeklimiz, kimlik bilgilerimizin doğrulama şekli ve nasıl oy vereceğimiz gibi konularda büyük değişimler yaşayacağız. İnsanlarda ve doğal olarak firmalarda da köklü değişimler yaratacak.

Bir dönüşüm içine girince, hastane ve hükümetler gibi birçok sektör şimdiki çalışma yöntemlerinden çok daha farklı yöntemlere başvuracak. Bankacılık ve sigortacılık gibi bazı sektörler ve işler tamamen yok olacak. Bunun yanı sıra yeni birçok alan ve sektör türeyecek, bu alanda eğitimler verilecek, okullarda bölümler açılacak ve yeni meslekler ortaya çıkacak.

Blockchain Teknolojisinin Avantaj ve Dezavantajları

Her sistemde olduğu gibi blockchain için de olumlu yönler olduğu gibi olumsuz yönler de vardır. Bu sistemin insanlara sağladığı en büyük fayda güvenlik seviyesidir. Çok güvenli bir yapıda olduğu için çevrimiçi işlemlerde hassas verileri korur ve güvence altına alır. Aynı zamanda çok hızlı ve rahat bir şekilde işlemler yapılır, zorlamaz. Ayrıca bu sisteme herhangi bir finansal ya da devlet kuruluşu müdahalede bulunamaması da birçok kişinin avantaj saydığı durumlardan biridir.

Blok zinciri ve kriptografi, geçmişte sorunlar yaşanan genel ve özel anahtar kullanımını içerir. Kullanıcı eğer özel anahtarını kaybederse birçok sorunla karşılaşır ve bu da bir dezavantaj haline gelir. Birden fazla işlemin tamamlanması birkaç saat sürebilir. Ayrıca kaydedilen bilgilere ekleme ya da değiştirme yapmak zordur.

Opinyu 02.06.2022

5 Yorum
  1. Özlem D 3 yıl önce

    Neden blockchain ile ilgili olan yazılarda, yazarın adı yok?

  2. […] zinciri teknolojisi yani blockchain, temelde bir veri tabanı sistemidir. Bloklardan oluşan zincir bir yapıyı kapsar. Değerli […]

  3. […] Böylelikle çok sayıda avantaj sağlar. Avantajlar, geleneksel sisteme göre oldukça önemli fırsatlar doğurmaktadır. Bundan dolayı blockchain teknolojisi, çoktan sektörlerde kendine yer buldu ve […]

  4. […] kripto paralar geleceğin parası olamayacaklar ancak önemli bir anti tez oldular. Özellikle arkasında yatan […]

  5. […] için merkezi olmayan bir ağdaki doğrulayıcıların karmaşık matematik kullanarak Bitcoin blok zincirine eklemesini sağlar. İlk olarak bir blok işlemini doğruladıklarında 6.25 BTC ödenir ve bu […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account