İçerikte Neler Var?
21. Yüzyıl Resminin Yükselen 10 Yıldızı
Sanatın ve sanatçının her biri ayrı ayrı değerli ve önemlidir. Bunlardan biri de ressamlar ve resimleridir. Her döneme damga vuran ressamlar ve onların eserleri olmuştur. 21. yüzyıl resmi için de yükselen birçok isim vardır. Bu isimler, galerici Kurt Beers tarafından 2014 yılında yayınlanan ‘Yarının 100 Sanatçısı’ kitabıyla duyurulmuştur. Biz de yazımızda bu isimlerden 10’una yer vereceğiz. İşte, 21. yüzyıl resminin yükselen 10 yıldızı.
Kristina Alisauskaite
Kristina Alisauskaite, 1984 doğumlu Litvanyalı bir kadın ressamdır. Tablolarına genellikle özlem ve yalnızlık temalarını, gerçeğin dondurulmuş anlarını aktarır. Minimalist tablolarına işlediği görsellerle oldukça dikkat çekici bir ressam olduğunu söyleyebiliriz.
Ewa Juszkiewicz
Ewa Juszkiewicz, 1984 doğumlu bir ressamdır. Katıldığı bir yarışmayı kazanınca Polonya’da tanınır hale geldi. Juszkiewicz, tablolarında kadınlara daha çok yer veriyor. Ressamın özellikle kafaları garip bir şekilde olan devasa böcek bedenli, kabile maskeli, halılara sarılmış, çoğalan katran köpüklerine dönüştürülmüş kadın portreleri dikkat çekiyor. Kadını yüzyıllar boyunca olduğu biçimleri tablolarına aktarıyor. Sürrealist çalışmalarıyla güzellik ve çirkinlik olgularının sınırlarını zorluyor.
GL Brierley
GL Brierley, 1965 İngiltere doğumlu bir ressamdır. ABD’de ve Avrupa’da yapılan sergileri ile adını duyurmuştur. Ressamın, yaptığı sanat hakkında düşüncesinin nasıl olduğunu ‘bir oyuncak bebeği giydirmek gibi’ kurduğu cümlesiyle anlıyoruz.
Kinga Nowak
1977 doğumlu Kinga Nowak, gelenekselci sembolik ressamlar arasında yer alıyor. Tablolarında realist bir tavır sergilediği görülüyor. Erken dönem eserlerinde kendi çocukluk anılarına göndermeler yapıyor. Ressam bu eserleri, ‘geçmişi anma ve beni şekillendiren şeyin ne olduğuna bakarak kendini anlama çabası’ olarak açıklıyor.
Carla Busuttil
Carla Busuttil, 1982 doğumlu İngiliz bir ressamdır. Resimlerinde genellikle kamuya mal olmuş figürleri kullanıyor. Toplumu karikatürize bir betimleme ile tabloya aktarıyor. Yaptığı tablolarla 21. yüzyıl resmi için büyük önem arz ediyor.
Paweł Śliwiński
Paweł Śliwiński, 1984 doğumlu bir ressamdır. Yaptığı tablolarda gerçek dışı hikayeler ve değişik figürler yaratan sanatçı hayal gücünün sınırlarını zorluyor. Sanatını dışavurumcu bir tavırla sergiliyor. Aynı zamanda resmin doğası üzerine de çalışmalar yapıyor.
André Hemer
André Hemer, 1981 doğumlu ve Yeni Zelandalı bir sanatçıdır. Ressam, resim ve dijitali bir araya getiriyor. Gelenekseli ve dijitali, yaptığı soyut işlerde birlikte kullanıyor.
Łukasz Stokłosa
Łukasz Stokłosa, 1986 doğumlu ressamlardan biridir. Resimlerinde popüler kültür, durum komedisi ve filmlerden ilham alıyor. Yaptığı sanat eserleri özelliklerinden dikkat çekenlerden biri, hareket eden fotoğrafları anımsatmasıdır. Sarayların etkileyici boş iç mimarisini, kış manzaraları ve melankolik portreler de resimlerinde yer alan görsellerdir.
Andrew Sendor
Andrew Sendor, 1977 doğumlu bir ressamdır. Sanatçı tablolarında yaptığı dijitalizasyon ve piksellenmiş görüntüleriyle dikkat çekiyor.
Jakub Julian Ziółkowski
1980 doğumlu Jakub Julian Ziółkowski, 55. Venedik Sanat Bienali başta olmak üzere sanat olaylarının içinde yer almıştır. Ressam; yapısalcılık ve Oryantalizm, kübizm ve optik sanatı, sürrealizm ve soyutlamayı bir arada kullanır. Ziółkowski, hayal gücü ve bilinçaltı ile ilgilenerek duyguyu uyandırmak hedefindedir. Yapacağı resimler için bir yerden ilham almaz önce kafasında oluşturur. Genellikle tablolarına fantastik bitki ve böceklerin, iki kafalı yarı insansı yaratıkların olduğu dünyaları resmeder.
Opinyu 28.05.2022