İçerikte Neler Var?

Yeni İş Kurmak İstiyor Veya Yeni Bir İş Sahibi İseniz Bu Yazıyı Okuyun

Merhaba arkadaşlar, bugün yeni iş kuran veya kurmuş olan girişimcilere geçmiş tecrübelerime dayanarak bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

İlk önce girişimci miyiz ya da girişken miyiz bunu ayıralım

Her projeye balıklama dalan, sonra yarı yolda hiç düşündüğüm gibi değilmiş diyen veya pazara ulaşamayan, sermayesi yetersiz kalan, bir girişimci iseniz, aslında değilsiniz. Olsa olsa siz girişken olursunuz. Ben de yıllarca bu hatayı yaptım ve sonuçta bu tür yatırımlarda hep kaybettim. Bundan dolayı bilgilerimi sizlerle paylaşıp aynı hataları yapmanızı önlemek istiyorum.

yeni bir iş kurmak

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik, bir iş kurma ve işletme eylemidir. Bu, yaratıcı bir fikri başarılı bir ticari girişime dönüştürmek için hem kişisel hem de finansal risk almayı içerebilir. Girişimciler genellikle, gelişmek için büyük riskler almaya istekli, azimli ve dirençli insanlar olarak düşünülür. Girişimcilik, kâr için yeni fırsatları belirleme ve organik olarak geliştirme süreci olarak da tanımlanabilir.

Girişimcilik, yeni bir iş tasarlama, başlatma ve yürütme sürecidir. Girişimcilik tipik olarak şunları içerir:

– Şirket kurmak

– Sermaye yatırımı yapmak

– Muhasebeden satışa kadar her şeyin sorumluluğunu almak

– Yenilikçi olmak

Girişimciler genellikle işlerinin liderleridir. Onlar, işlerinin başarısından sorumlu olan kişilerdir. Etkili bir lider olabilmek için bir girişimcinin sahip olması gereken birkaç beceri vardır:

1-Vizyon:

Girişimcilerin bir vizyona sahip olmaları ve şirketlerini nereye götürmek istediklerini bilmeleri gerekir. Motive olmak ve önlerine çıkan engelleri aşmak için buna ihtiyaçları vardır..

2- Karar Verme Becerileri:

Girişimciler, yol boyunca hata yapmak anlamına gelse bile hızlı karar verebilmelidir. Mükemmel bir karar olmadığı için hangi kararın en iyi olacağını düşünmek için fazla zaman harcamamaları onlar için daha iyidir. En kötü karar verilmemiş olandır, en iyi karar da doğru veya yanlış verilen karardır.

3- İletişim Becerileri:

Girişimcilerin her seviyedeki insanlarla iletişim kurabilmesi gerekir. Başkalarını dinlemede ve anlamada iyi olmaları gerekir. Başkalarını dinleyip anlamaya çalışmıyorsanız hiç girişimci olmayı denemeyin. Muhakkak bir yerde takılırsınız. Bazen kapıda bekleyen bekçinin bile söylediği bir nokta işinizde ufkunuzu açar, bu nedenle kim olursa olsun herkesi dinlemeye çalışın. Bazen çok saçma gelen bir fikir hayatınızı kurtarır.

4-Çatışma Çözme Becerileri:

Girişimciler genellikle birbirleriyle anlaşamazlar, ancak bu çatışmayı adil ve tatmin edici bir şekilde çözebilmeleri gerekir. Burada da empati yapmanın önemi ortaya çıkıyor.

5- Müzakere Becerileri:

Girişimciler, işletmelerinin başarılı olması için mal sahipleri, yatırımcılar, çalışanlar, satıcılar ve müşterilerle müzakere edebilmelidir. Bunun için özgüvenleri yüksek olmalıdır. Özgüvenli olmayı da eğitim ve çalışma ile sağlamamız gerekir.

Şimdi işin maddi kısımlarına gelelim.

proje finansı

Girişimci Olarak Projenizi Finanse Etmek

Yapmanız gereken en önemli şey, projenizi karşılayabileceğinizden emin olmaktır. Bu, bütçenizin ne olduğunu, ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını ve projenin ne kadar süreceğini bulmanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, proje bir yıl sürecekse, daha küçük bir bütçeyle başlamak ve ilerledikçe bütçeyi artırmak daha iyidir, böylece tüm proje süresi için yeterli paranız olur.

Ayrıca, aşağıdakiler gibi swot analizi de diyebileceğimiz birkaç şeyi de göz önünde bulundurmalısınız:

– Hedeflerim neler?

– Ne kadar zamanım var?

– Güçlü yönlerim neler?

– Zayıf yönlerim neler?

Kendi işinizi kurmak göründüğü kadar zor değil. Neyi başarmak istediğinize, işi yapmak için ihtiyacınız olan araçlara ve müşteri elde etmenin yollarına dair bir planınız olması gerekir. Kitaplar, web siteleri ve hatta gerekirse bir akıl hocası dahil olmak üzere kendi işinizi kurmanıza yardımcı olabilecek birçok kaynak vardır.

Girişimci Kişilik Tipiniz Nedir?

Bu bölüm de girişimcilerin sahip olduğu farklı kişilik tipleri hakkında konuşacağız.. Kişilik özellikleri, bir girişimcinin ne kadar başarılı olduğunu belirlemede önemli bir faktör olabilir.

Girişimci Kişilik Tipleri:

– Yenilikçi

– Vizyoner

– Lider

– İş Geliştirici

Başarılı bir girişimci, birçok farklı özelliğe sahip bir kişidir. Girişimcilerin en yaygın kişilik tiplerinden biri yenilikçilerdir. Bu girişimciler, genellikle devrim niteliğinde olabilen benzersiz yeni iş fikirleri bulan son derece yaratıcı ve yenilikçi düşünürlerdir. Vizyoner girişimciler, geleceği görme konusunda doğuştan gelen bir yeteneğe sahip olan ve toplumda neyin işe yarayacağını bilen kişilerdir.

Girişimcinin lider özelliği de olması gerekenlerdendir. Liderliği pazardan satın alamazsınız, okuyarak, etrafınızdaki liderlerin örnek davranışlarını izleyerek, belli bir tecrübe birikiminden sonra edinirsiniz.

Thomas Edison’un ünlü sözü, “Başarısız olmadım. Sadece işe yaramayacak 10.000 yol buldum.”

Bu alıntı da, azmin ve asla pes etmemenin başarıya nasıl yol açabileceğinin mükemmel bir örneğidir.

Birçok kez başarısız olduktan sonra başarılı olan birçok insan örneği vardır.

Thomas Edison’un tarihin en ünlü sözlerinden biri olan bu alıntı, nesiller boyunca insanlara kafalarına koydukları her şeyi yapabileceklerine inanmaları için ilham veriyor. Edison, “işe yaramayacak” 10.000 yol gördü ve neyin işe yaradığını bulan kişi oldu. Girişimciler sadece yeni fikirler bulan insanlar değildir, aynı zamanda fikirleri gören ve onlardan daha iyi veya farklı bir şey yaratmak için öğrenen kişilerdir.

Bu alıntıda, başarısızlığın her zaman başarıya giden yolculuğun bir parçası olduğundan bahsediyoruz. Edison’un bu sözü bize başarısızlığın her zaman kötü veya cesaret kırıcı olmadığını, ancak başarının önemli bir parçası olduğunu söylüyor.

Hep anlatılırken başarılı kişiler anlatılır, Steve Jobs’un Apple’ı nasıl yarattı, Bill Gates Microsoft’u nasıl kurdu, Elon Musk nasıl bu kadar servet sahibi oldu diye, aslında bunların hepsinin temeli çok çalışmak, doğru zamanda doğru yerde olmak, hızlı karar verip başlamak, yaptığın işe de gönülden inanmak. Dünyada 7 milyar insan var bunların yüzde 5’i girişimci olsa 350 milyon kişinin girişimci olması gerekiyor. Siz sayın bakalım kaç tane böyle büyük başarı yakalamış girişimci var.

Zengin olanların büyük bir kısmı da aileden gelen servetleri devam ettirenlerdir. Bu şekilde başarılı olmuş girişimci diyebileceğiniz insanların sayısı inanın çok değil. O kadar yükseklere bakmadan etrafınızdaki başarılı kişileri izleyip tecrübe sahibi insanlarla başarısız olmuş ise bile dinleyerek kendinizi eğitmiş olursunuz. Neden başarısız olduğunu öğrenmek bile size ileride aynı hatayı yapmaktan alıkoyacağı için ciddi belki de en önemli bir tecrübedir.

Şimdi işletmeyi kurmaya karar verdiniz ne yapmanız lazım.

Dünya daha dijital ve rekabetçi hale geldikçe, girişimcilerin kendi şirketlerini kurmadan önce uygun eğitimi almaları önemlidir.

Şirketinizi kurmanın ilk adımı, tutkulu olduğunuz bir iş fikrini araştırmak ve seçmektir. İkinci adım, sağlam bir iş planınız, bütçeniz ve finansal tahmininiz olduğundan emin olmak olacaktır.

İş insanı, işine başlamak için hangi kaynaklara ihtiyacı olduğunu, bunları nereden elde edebileceğini ve nasıl kullanabileceğini öğrenmelidir. Ayrıca, duygusal veya finansal sorunlar gibi, yolculuğunda karşılaşabileceği olası engelleri de öğrenmesi gerekmektedir.

iş kurmadan önce planlama

İlk önce

Mümkün olduğu kadar finansal planlamanızı iyi yapın.

Şirket kuruluşu da dahil olmak üzere aynı işi görecek ucuz çözüm yöntemlerini araştırın.

İşiniz belli bir noktaya geldikten sonra ihtiyacınız olan her şeyi daha rahat alabilirsiniz, ama başta tasarruflu gitmek de fayda var.

Bilgisayar programlarını kullanmayı öğrenin, Excel veya benzeri bir programı, yazı programlarını, eposta programlarını ve daha birçok konuda kendinizi geliştirecek konularda orta seviyeye yakın olana kadar öğrenmeye çalışın.

Bir muhasebeci kadar olmasa da bir finansçı kadar olmasa da hem muhasebe hem de finans konusunda bilgili olmanız gerekir, bilmediğiniz bir konu hakkında yarın ihtiyacınız olduğunda yardım istemeyi bile beceremezsiniz. Veya bir rapor istediğinizde size öyle bir rapor çıkartamayız dediklerinde ya siz uğraşıp çıkartmanız lazım ya da dışarıdan birine anlatıp yardım isteyebilecek kadar konuyu bilmeniz gerekir, aksi halde hep birilerinin keyfine bağlı kalır, başarı oranınız azalır.

Aynı şekilde üretim yapıyorsanız da o konu ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Bir girişimcinin olması gereken en büyük özelliklerinden biri de çok iyi araştırmacı olması, bilginin bu kadar ortaya döküldüğü bu çağda her gün kendi işi ile ilgili araştırmasını yapmalı, hatta bence şimdi her türlü eğitimden önce bir konunun nasıl araştırılacağı, bunun metotlarını öğreten eğitimleri almak çok önemli diye de düşünüyorum. Bu arada sonraki podcastlerimde ve yazılarımda bu konuyu işlemeyi düşünüyorum. Değerli arkadaşlar burada bu yazıyı sonlandırmak istiyorum. Daha bu konuda çok söylenecek şey var ama ileride tekrar bu konulara değiniriz diyor, hepinize mutlu huzurlu bereketli günler diliyorum.

Hikmet Tanrıverdi

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account