İçerikte Neler Var?

Hayalperest ve Yaratıcı Girişim Sanatçıları

Çocukluğundan beri sıkı bir hayalperest,

Dünyasında sınır yok, uçmak bile serbest,

Kimine göre bir deli, kimine göre ise bir maceraperest,

Bilmezler ki O’nun hedefi zaten hep Everest.

hayalperest

Tamam, şiir yazma konusunda pek yetenekli değilim, kabul ediyorum. Neyse ki, bu yazı da zaten şiir ya da edebiyatla ilgili değil. Fakat şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; hayatımda ilk kez bir dörtlük yazdım, o da yine girişimcilikle ilgili oldu. Daha önce, Girişimciler İçin Yazıyorum: Geççek, Şimdi Bana Kaybolan Yıllarımı Verseler ve Yeni Nesil Tellioğulları – Seferoğulları Mücadelesi: Silikon Vadisi yazılarımda müzik ve sinemadan girişimcilik konuları çıkarmayı başarmıştım, şimdi de edebiyata bulaşmış oldum. Sevgili Murat Bayizit Abi’min (@muratbayizit) kendisi gibi memleket sevdalıları için kullandığı ve benim çok sevdiğim bir tanımı vardır; ‘içine Türkiye kaçmış‘ der. Murat Abi’den rol çalarak, sanırım ben de kendim gibiler için ‘içine ‘girişimcilik’ kaçmış‘ tanımı yapabilirim. Hatta, haddimi de biraz aşarak, tanımı bir adım daha öteye götürürsem; müzik, sinema, edebiyat bir sanat dalı olduğuna göre ve bir şekilde girişimcilikle birleştirilebildiğime göre, ben ve benim gibilere ‘girişim sanatçısı‘ bile denilebilir. Peki, tamam, uzatmıyorum ve bir sanatçı olmadığımı kabul ederek, alanıma yani girişimciliğe dönüyorum. Silikon Vadisi’nin startup batıran girişimcilerinin de dediği gibi ‘it has been an awesome journey‘.

Kurucular Aynı Zamanda Hayal Kuruculardır

hayalperest 2

Girişimcilik, belirli bir yolu olan tek yönlü bir yol değildir. Aslında, girişimcileri motive eden, enerji dolu ve maceracı tutan şey hayal gücüdür. Her ne kadar, bir girişimcinin başarısı genellikle almaya istekli olduğu risk miktarına atfedilse de; başarı, sadece sayısal analizlere, kabul görmüş metotlara, sezgilere ya da içgüdülere değil, aynı zamanda yaratıcılığa ve hayal gücüne de bağlıdır.

ImaginationLabs tarafından yakın zamanda yapılan bir çalışmada, işletme sahiplerine şu soru sorulmuş: “Girişimsel başarınızda hayal gücü nasıl bir rol oynuyor?” Girişimcilerin yaklaşık %72’si, işleri için gelecekteki olasılıkları hayal etmenin motive olmalarına ve meşgul olmalarına yardımcı olduğunu belirtmiş.

Yaratıcılığı Alışkanlık Haline Getirmek

hayalperest 3

Yaratıcılık, bir girişimcinin sahip olması gereken en önemli niteliklerden biridir. Yaratıcı girişimciler bulundukları hemen hemen her ortamda fırsatlar bulabilirler, bu yüzden genellikle meslektaşlarından daha başarılı olurlar. Ayrıca, yaratıcılığı bir alışkanlık haline getirmişlerdir. Yaptıkları her işte bir mutlaka bir farklılık görürsünüz. Hani yabancıların o çok meşhur ‘think outside the box‘ tabirleri vardır ya, işte tam da bu kişiler için söylenmiş bir sözdür.

Yaratıcılığınızı tetiklemek ve beyninizi yaratıcı olmaya teşvik etmek için; öncelikle neyin mümkün olduğuna dair sınırlayıcı inançlardan kaçının, yeni ortamlarda bulunun, kendinizi farklı bir zaman diliminde veya yerde hayal edin, sanat ve tasarım eserlerini inceleyin, kitap okuyun…

Yukarıda da ifade ettiğim gibi, yaratıcı girişimciler için yaratıcılık bir alışkanlık haline gelmiştir. Nefes almak, bir şeyler yemek ya da uyumak kadar doğal ve genelde farkında olmadan gerçekleştirdikleri bir süreçtir. Peki bu alışkanlık kazanılabilir mi? Yani yaratıcılık öğrenilebilir mi?

Yaptığım birkaç araştırma ve konu hakkındaki okumalarım bana yaratıcılığın öğrenilebilir bir süreç olduğunu gösterdi.

Yaratıcı girişimciliği alışkanlık haline getirmek ve günlük antrenman rutinleri için;

– Çevrenize bakın ve beceri ve bilginizle çözebileceğiniz bir problem bulun.

– Bu soruna çözüm olarak sunabileceğiniz bir ürün veya hizmet düşünün.

– Ürün veya hizmetinize insanların dikkatini veya ilgisini çekebileceğiniz yollar hakkında kısa koşu düşünmeler yapın.

– Ürününüzü veya hizmetinizi nasıl pazarlayacağınıza ve satacağınıza dair hızlı bir plan geliştirin.

Hayal Gücü Girişiminiz İçin Ne İfade Eder?

Hayal gücü, yeni şeyler yaratmak için görüntüleri, fikirleri ve duyguları birleştirme sürecidir. Aynı zamanda yeni fikirler üretme ve olaylara farklı bir perspektiften bakma sürecidir. Hayal gücü kuvvetli olan bir girişimciyi başarılı kılan en önemli şey ise rekabette öne çıkma yeteneğidir. Başarılı girişimciler kalıpların dışında düşünebilir ve daha önce düşünülmemiş yeni fikirler üreterek sorunları çözmek için yeni yollar bulabilirler. Yaratıcı girişimciler, başarılı olmalarını sağlayan pazarlama ve iş uygulamaları konusunda da güçlü bir anlayışa sahiptir.

Her işletmenin rekabette öne geçmek için hayal gücüne ihtiyacı vardır. En iyi pazarlama stratejisi, tek bir taktiğe dayanmayan, şirketin büyümesine yardımcı olacak yeni müşteriler ve fikirler oluşturmak için birçok farklı yöntemi kullanan stratejidir. Başarılı bir pazarlama stratejisi oluşturmanın en önemli yönlerinden biri, güçlü marka değerine sahip yenilikçi bir fikir veya ürün geliştirmektir. Bugün dünyaca ünlü girişimcilerin hikayelerini dinlediğimizde, iş yapma şekillerini her zaman değiştirdiklerini ve koşulları zorladıklarını görürüz. Bu girişimciler, yeni müşteriler oluşturmak için tek bir pazarlama tekniğine güvenmezler ve daha geniş bir kitleye ulaşmalarına yardımcı olan çeşitli stratejiler kullanırlar. Steve Jobs, yaratıcı zekası ve teknoloji dünyasında başkalarının mümkün olduğuna inanmadıkları şeylere meydan okumasıyla biliniyordu. Diğer insanların engelleri gördüğü ve buna inandığı yerde potansiyeli gördü. Bu yüzden, bugün piyasa değeri 2,5 trilyon doların üzerinde piyasa değeri olan Apple var.

Başarı = Hayal + Yaratıcılık + Plan + Cesaret + Aksiyon + Ölçüm

Yaratıcı girişimcilik süreci artık literatürde de yerini aldı. Buna göre;

  • Hayal gücü ve yaratıcılık
  • Çoklu işlevsellik
  • İç ve dış motivasyon
  • Girişimcilik eylemi
yaraticilik

İşte bu 4 yetkinliğin kesişimi yaratıcı girişimciliktir. Burada özellikle girişimcilik eyleminin altını biraz doldurmakta fayda var. Zira, her ne kadar hayal kurmanın üzerinde dursak da, serde girişimcilik yoksa harekete geçmeyen hayaller de gerçeğe dönüşemez. Şimdilerde sosyal medyada bol bol fit insanlar görüyoruz değil mi? Çok özeniyor ve Onlar gibi olmak istiyoruz. Yani hayal kuruyoruz. Fakat, en azından benim bildiğim kadarıyla, sadece hayal kurmak sizi fit biri yapmayacağı gibi aksine, hareketsiz bir yaşam tarzından dolayı bir de kilo almanıza neden olacaktır. O yüzden, hayaller maç öncesi antrenman olmalı, cesaret ise maçın başlangıç düdüğü. Düdük çaldıktan sonra ne yapacağınızı zaten biliyorsunuz. 🙂

Sonuç

hayalperest 4

Başarı bir seçimdir. Doğduğunuz yerin kölesi değilsiniz. Sizden beklenenin ya da başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğünüzün kölesi değilsiniz. Her şey olabilirsin ve dünyanın gördüğü her şeyi yapabilirsin çünkü bu senin elinde. Başarı sadece bir kelime değildir. Başarı sadece bir söz değildir. Başarı, kendinize inanmaya başladığınızda, başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü hakkında endişelenmeyi bıraktığınızda ve kalbinize güvenmeye karar verdiğinizde olan şeydir. Başarı, insanların ne kadar para kazanabileceği veya toplumda ne kadar yükselebileceği ile ilgili değildir. Başarı, imkansızı yapmakla, asla olamaz denilen şeyleri gerçekleştirmekle ve kalbinizde ne olduğunu keşfetmekle ilgilidir.

Dünyanın, geleceği hayal edebilen ve sonra onu yaratabilen insanlara ihtiyacı var. Bu, bir sonraki Steve Jobs veya Elon Musk olmakla ilgili değil, dünyada bir fark yaratacak bir sonraki kişi olmakla ilgili.

Ama şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir ki; başarı, hayal, inanç ve azmin tam merkezinde ikamet eder. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün dediği gibi;

Zafer, ‘Zafer benimdir’ diyebilenindir. Başarı ise, ‘Başaracağım’ diye başlayarak sonunda ‘Başardım’ diyebilenindir.

Hayali ve başarısı bol bir hafta olması dileğiyle,

Sevgiler

Engin Alemdar

Girişimci - Mühendis - Hayalperest

Co-founder @Opinyu

Co-founder @Fabra

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account