İçerikte Neler Var?
Satın Alma Sahiplen
Bir evcil hayvan edinmek, onlara evimizi açmak ve onların mutlu yaşamalarını sağlamak aile bireylerinin zihinsel, bedensel, fiziksel ve sosyal sağlığını pek çok açıdan iyileştirebilir. Fiziksel aktivitenizi artırmanızın keyifli bir yolu olabilir. Köpek sahiplerinin evcil hayvanlarını her gün yürüyüşe veya koşuya çıkarması muhtemeldir. Bu tercih mutlu bir egzersizi rutininize yerleştirmenin eğlenceli bir yolu olabilir.
Yalnız Olmayacaksınız
Evcil hayvanlar sahiplerine ve birlikte yaşadıkları aile bireylerine bir güvenlik duygusu ve günü paylaşabileceğiniz biri olma duygusunu verebilir. Onlara bakmak, istendiğinizi ve ihtiyaç duyduğunuzu hissetmenize yardımcı olabilir. Bu özellikle yaşlı, engelli veya yalnız yaşayanlar için çok değerli olabilir. Bir evcil hayvanın arkadaşlığı kaygınızı engellemeye veya hafifletmeye yardımcı olabilir. Evcil hayvanlar harika dinleyiciler olabilirler, koşulsuz sevgi sunabilirler ve sahiplerini eleştirmezler. Bu, özellikle kendini izole edilmiş veya yanlış anlaşılmış hisseden bireyler için hayvan sahibi olmak kişilerin özgüvenlerini güçlendirebilir.
Sosyal Buluşmalar İçin Fırsattırlar
Köpek sahipleri yürüyüşlerde sık sık durup birbirleriyle tanışırlar, sohbet ederler. Bu buluşmalar diğer evcil hayvanlar ve insanların tanışmasının bir yolu da olabilir. Bir evcil hayvanı beslemek, egzersiz yapmak ve ona bakmak, günlük bireysel rutinlerin korunmasına yardımcı ve bu da hayvan sahibi olan kişinin kendisini daha sağlam ve odaklanmış hissetmesine yardımcı olabilir. Yaşanacak günün amaç ve başarı duygusunu geliştirebilir.
Yardım Severdirler
Evcil hayvanlar da belirli durumlarda sahiplerine ve diğer insanlara yardımcı olabilir. Örneğin engelli olan kişiler, bir evcil hayvanın ihtiyaç duyduğu ilgiden mutlu olabilir ve hayvanların rutininden yararlanabilirler. Bazı erişkinler ve çocuklar hiperaktiftir. Özellikle hiperaktif çocuklar için bir evcil hayvanla oynamak, bir köpeği gezdirmek, bir kedi yavrusuyla koşmak gibi aşırı enerjilerini serbest bırakmanın harika bir yolu olabilir. Evcil hayvanlarının sorumluluklarını yönetmek ve örneğin onları zamanında beslemek veya gezdirmek gibi rutinlerini gerçekleştirmek hayatlarının diğer alanlarında hayvan sahiplerine yardımcı olabilir.
Özel Gereksinimli Bireyler İçin Vazgeçilmezdirler
Otizmli insanlar evcil hayvan sahibi olmanın faydalarından yararlanabilirler. Evcil hayvanlar, birinin sosyal beceriler ve özgüven geliştirmesine yardımcı olabilecek türden koşulsuz bir ilişki sağlarlar. Otizmli veya diğer hayvan sahipleri, kendilerini bunalmış hissetmesi halinde evcil hayvanları bunu hissedebilirler ve sahiplerine sakinlik ve güven duygusu sağlayabilirler. Duyusal sorunları olan otizmli çocuklar, bir şeyin ciltlerine karşı nasıl hissettiğine veya nasıl koktuğuna veya ses çıkardığına alışmalarına yardımcı olmak için evcil hayvanlarını duyusal entegrasyon aktivitelerine dahil edebilirler.
Siz ve Yaşam Olanaklarınız Evcil Hayvanlar İçin Yeterli mi?
Evcil hayvan sahibi olmak ciddi bir sorumluluktur ve öyle bir hevesle yapılacak bir şey değildir. Bir evcil hayvan için zamana, paraya ve enerjiye sahip olmanızın yanı sıra rutin ve tutarlı, sakin bir ev veya yaşam ortamına da ihtiyacınız olacak. Bir evcil hayvan beslemek veya bir arkadaşınızın hayvanına yardım etmek, kendi hayvanınıza sahip olmanın sizin için uygun olup olmadığını görmenize yardımcı olabilir. Evcil hayvan almayı düşünmeye hazır olduğunuzda bazı detayların gözden geçirilmesi gerekebilir; sahipleneceğiniz hayvan için ev ve yaşam alanlarınız uygun mu, bahçeniz var mı, hayvanı rutinleri ve ihtiyaçları ile ilgilenebilecek misiniz, evcil hayvan için ekonominiz ve zamanınız yeterli mi, sizi için uygun olabilecek hayvanların neler olduğu gibi.
Hayvan Sahibi Olmaksızın Hayvanlarla Dost Olmak
Bir evcil hayvan almaya gücünüz veya imkânlarınız yetmiyorsa, evcil hayvan sahibi olmanıza izin verilmeyen bir yerde yaşıyorsanız veya bir evcil hayvana bakamayacak kadar kendinizi iyi hissetmediğiniz zamanlar konusunda endişeliyseniz hayvan sahibi olmak dışında hayvanlarla dost olabilmek konusunda da seçenekler söz konusudur. Sokakta sahipsiz yaşayan kediler ve köpekleri besleyebilir, onları sevebilirsiniz. Komşunuzun, arkadaşınızın veya parklarda hayvanlarını gezdiren kişilerden izin alarak onların hayvanlarını sevebilirsiniz.
Tanıdıklarınızın hayvanlarını gezdirmek konusunda onlardan istekte bulunabilirsiniz. Tatildeyken veya hayvanlarına ilgilenme sürelerinde zorluk yaşayan tanıdıklar için kısa süreli hayvanlarına bakmak, onlarla vakit geçirmek konusunda istekli olabilirsiniz.
Yaşlı insanlara veya köpeklerini artık o kadar kolay gezdiremeyecekleri anlamına gelen sağlık durumu yetersiz veya engelli kişilere yardım etmek, onların hayvanlarının egzersiz yapması, sosyalleşmesi, bakımlarının sürdürülmesi için hayvanları bu özel gereksinimli bireylerin hayatlarında tutmalarına yardımcı olmak üzere onlar için gönüllü köpek gezdirme veya destek katkısı sağlayabilirsiniz. Ya da sosyal projelerle ilgileniyorsanız hayvan dostu projeler yaparak birçok hayvan ile sevginizi mutluluğa çevirebilirsiniz.
Uzman Dr. Sinan İBİŞ
1963 yılında doğmuş, ilköğretim ve lise eğitimini Trabzon’da yapmış, Karadeniz Bölgesi liseler arası fizik yarışmasında TBTAK birinciliği almış ve Ankara Tıp Fakültesini 1988 yılında bitirmiştir. Türkiye’de çeşitli hastanelerde hekimlik, Başbakanlıkta tabiplik görevleri yürütmüştür ve Ankara Numune Hastanesinde radyoloji uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.
Kurduğu şirketleri ile özel sektörde ise kozmetoloji, medikal estetik, medikal cihazlar, sosyal dezavantajlı bireylerden özellikle yaşlılar için değer yaratan çözümler ve yenilikçi teknolojilerin ithalatçısıdır. Ayrıca şirketlerinden biri ile ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlere fikir ve stratejiler üretmektedir. Diğer bir şirket Flavius Antiaging Kliniği ile ise kozmetoloji, estetik alanlarında yeni cilt ve beden geliştirme konseptleri geliştirmekte, bu hizmetlerden elde edilen deneyimleri hekimlere kazandırmakta ve bu hizmetlerden insanların yararlanması içinde klinik hizmetler sunmaktadır.
Danışmanlık şirketi ile birçok sektöre stratejik planlama, gelişim ve değişim konularında rehberlik etmektedir. Çeşitli Bakanlıklardaki komisyonlarda görev almakta ve ülkemizin geleceğine yönelik konulara karşılıksız olarak danışmanlık desteği vermektedir. Türkiye de yenilikçi ekonomi alanların oluşturulması ve geliştirilmesi için arama çalıştayları, komisyonlar, işbirlikleri ve sektör alanları oluşturmak üzere de çalışmalar yürütmektedir. Küresel Samsung, Microsoft, PricewaterhouseCoopers şirketlerinin Türkiye kamusal ve kurumsal çözüm ortaklığını yürütmüştür.
Şirketleri içerisindeki arge departmanı ile yaşlılar ve engelliler için bilgi ve yaşam destek teknolojileri, medikal atıkların yok edilmesi gibi birçok alanda daha yeni teknolojiler ile çözümler geliştirmektedir. Ayrıca 19 yıldır yürüttüğü medya çalışmaları ile ulusal televizyonlarda yayınlanan Güzel Hayat isimli haftalık TV programının ve nitelikli turizm ile sosyal konularda da belgesel filmlerin yapımcısıdır. Birçok dergide ve bloglar da ise yaşam, teknoloji, inovasyon, çevre, sağlık, nitelikli turizm, yaşam ekonomisi, sosyal sorumluluk gibi alanlarda köşe yazıları yazmaktadır.
Başkanlığını yürüttüğü Medikal Turizm Derneği ile; yaşlı turizminin ve ekonomisinin ülkemizde gelişmesi içinde geleneksel hale gelmiş Uluslararası 3.Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongre‘nin organizatörüdür. Medikal Turizm Derneği ile; tıp turizmi, engelli turizmi, yaşlı turizmi, alternatif turizm, nitelikli turizm ve obezite ile mücadele, organ bağışı, gençlerde girişimcilik, tarımsal inovasyon alanlarında birçok danışmanlık projeleri yürütmüştür ve yürütmeye de devam etmektedir.