İçerikte Neler Var?

Yaş Aldıkça Beslenmede Daha Çok Protein Tüketilmeli

İnsanlar yaş aldıkça kas hacmi ve kuvvetinde kayıp yaşarlar.

‘Sarkopeni’ denilen bu durum normal yaşlanmanın bir parçasıdır ve daha çok fiziksel inaktivitenin sonuçlarından biri olmasına rağmen ileri yaş sporcularda bile görülebilir.

Yaş almanın en önemli etkisi iskelet kas dokusunda ortaya çıkan kütle ve fonksiyon kaybıdır. Bu kayıplar yaşın ilerlemesi ile daha da artacaktır. Bu durumda protein sentezinde rol oynayan sinyal moleküllerinin miktarında ve aktivasyonunda bir azalma olurken protein yıkımında rol oynayan sinyal moleküller daha fonksiyonel hale gelir. Özetle; yaşlandıkça kas yapılanması azalır, kas yıkımı artar.

Sarkopeninin önlenmesi veya azaltılmasında düzenli egzersizlerin rolü büyüktür. İskelet kas kütle ve kuvvetinin geliştirilmesinde kuvvet egzersizleri ve antrenmanlarının ayrı bir yeri vardır. Her ne kadar ileri yaşlarda iskelet kasının gelişimi için gerekli anabolik sinyal yanıtı azalmış olsa da her yaştaki birey kuvvet egzersizlerinden yarar sağlar. 

40 yaşla beraber başlayan kas kaybı, 50 li yaşlarda yıllık %1 den fazla kayba gidebilir ve bu kaybın negatif etkilerini gidermek ve kassal eklem desteğini de korumak amacıyla yaşa uygun ağırlık (direnç) egzersiz rutinleri mutlaka önerilir.

Protein Alımının Önemi

Sarkopeninin negatif etkilerini azaltmak için kas hücre büyümesi ve tamirini destekleyecek miktarda beslenme ile yeterli protein alımı daha da önem kazanır.

Protein; vücudun büyüme, hücre tamiri, sağlıklı kas yapılanması ve enerji kaynağı olarak gerekli bir ana besindir. Besinlerle alınması gereken 9 amino asit başta, toplamda 20 amino asit proteinlerin yapı taşlarıdır.

Tavuk, kırmızı et, yumurta, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı proteinler tüm gerekli amino asitleri içerdiğinden yüksek biyolojik değerdedir; yani ‘tam protein’ lerdir. Kinoa, soya ürünleri ve amaranth gibi besinlerdeki bitkisel proteinler de gerekli amino asitleri içerirken fasulye, mercimek, kuruyemiş ve tahıl gibi bitki bazlı proteinler gereken 9 amino asiti içermediğinden tam protein kabul edilmez.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, önerilen 0.8 g/kg/gün protein alımının, sağlıklı yaşça büyük insanlar için yeterli olmadığını düşündürmektedir. 1.5 g/kg/gün düzeyinde bir protein alımı, özellikle ileri yaşlarda inaktif dönemlerde önerilir. Aktif kişilerde bu miktar daha da artmalıdır.

Dallı zincirli amino asitlerin (kısaca BCAA olarak bilinir) özellikle direnç antrenmanı ile birlikte kas büyümesini desteklediği ve ayrıca antrenmandan sonra kas ağrısını azalttığı bilinmektedir. En önemlisi Lösin amino asididir. BCAA ayrıca yaşlanma veya hastalıktan kaynaklanan kas kaybını da önleyebilir. BCAA’lar et veya soya gibi tam protein kaynaklarında bol miktarda bulunur.

Kas Sağlığı İçin Protein Beraberinde Alınması Önerilen Besinler / Takviyeler

Kaslar söz konusuysa ilk aklımıza PROTEİN gelir. Doğru.

Ancak bu, kas sağlığını desteklemede çok önemli olan diğer birçok besini unutturmasın.



D Vitamini: Kas sağlığı için faydalı, ancak toplumun %70′ den fazlasında eksiktir. Bu eksiklik diğer semptomların yanı sıra kas zayıflığına neden olur. D vitamini takviyesi hızlı kasılan kas liflerinin boyutunu ve sayısını arttırarak atletik performansı destekleyebilir ve ayrıca yaşlı erişkinlerde düşmeleri/yaralanmaları önlemeye yardımcıdır.

Omega-3: Kas protein sentezini değil, enflamasyonu azaltarak kas kütlesini artırmaya yardımcı olabilir. Omega-3 takviyesi ayrıca egzersiz sonrası kas iyileşmesini ve kas ağrısını iyileştirir.
Omega-3 takviyesinin kanser gibi kronik hastalıklarda kas kütlesi kaybını azalttığına dair kanıtlar da var.

Koenzim Q10 (CoQ10): Dayanıklılık sporcuları arasında CoQ10 takviyesinin kas yorgunluğunu geciktirir. Bu muhtemelen egzersiz sırasında gelişen laktik asit birikimini önleyerek olur.

Uzm. Ecz. Ayşegül Birlik

Kaynak:

Nutritional recommendations for the management of sarcopenia – Society for Sarcopenia, Cachexia and Wasting Disease, Morley JE, Argiles JM, J Am Med Dir Assoc. 2010

Whey for Sarcopenia; Can Whey Peptides, Hydrolysates or Proteins Play a Beneficial Role? Gilmartin S, O’Brien N, Giblin L. Foods. 2020

031b1cf3 dc2f 42e2 b95a 7adb1b60a278
Uzman Eczacı

UZM. ECZ. AYŞEGÜL BİRLİK

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Lizbon Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tıbbi beslenme eğitimi sonrası meslek hayatının 16 senesinde kendi eczanesini işletti. Son olarak Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik yüksek lisansını tamamlamıştır.
İyi Yaşam ve Koruyucu Sağlık üzerine kurduğu şirketinde halen kurumsal ve ilgili firma işbirliği ile danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Aktif yaşamı seçen bireylerden profesyonel / amatör sporculara kadar kişiye özel çözümler, kişisel ve genetik analizlerle uygun performans ürünleri, gıda takviye ve tavsiyeleri, aromaterapi çözümleri ile bireysel çalışmaktadır.
Bu alanda çalışmalarıyla 2017 yılında sektörde önemli bir ödül olan Altın Havan ‘Eczacı Danışmanlık Ödülü’ nü almıştır.
Dünyada yükselen bir değer olan Spor Eczacılığı alanını ülkemize getiren ve sertifika koordinatörlüğünü yapan ilk eczacı olarak mesleki sunum ve eğitimler vermektedir. Türkiye Triatlon Federasyonu Eğitim Kurulu üyesi ve maraton koşucusudur.

2 Yorum
  1. […] geçer. Sağlıklı veya dengeli bir beslenme cilt bariyerlerini daima dirençli tutacaktır. Protein vücudun yenilenme yapı taşıdır. Protein girmeyen bir insan vücudunda organlar veya kemikler […]

  2. […] Proteinler, vücudumuzda yenileme ve büyütme işleminde kullanılır. Kas veya iskelet dokusu proteinlerden meydana gelmektedir. Kaslarınızı büyütmek isterseniz protein alımınıza dikkat etmelisiniz. Aynı şekilde yağ yakmak isterseniz yine protein alımınıza dikkat etmelisiniz. Uyku kalitesi için protein alımı oldukça mühimdir. Sağlıklı bir insanın alması gereken protein miktarı kilosu ile hesaplanır. […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account