İçerikte Neler Var?
CV Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İş arama sürecinde başlangıç noktası diyebileceğimiz en önemli kısım CV hazırlama aşamasıdır. Hazırladığınız özgeçmiş sizin ilgili mülakata kabul edilip edilemeyeceğiniz sonucunu etkileyecek diyebiliriz. Çalışma hayatına yeni atılacak yeni mezun arkadaşlarımız veya hali hazırda çalışan ve iş değiştirmek isteyen profesyoneller için bu konuyu detaylandırmakta fayda var. Nitekim çok basit gibi görünse de yapılan ufak hatalar veya atlanmış noktalar İK profesyonelleri tarafından fark ediliyor ve kaderinizi etkileyecek kararlar alınabiliyor. Elbette ki özgeçmişiniz işe alınmanızda en büyük etken değil fakat ilk basamak olarak adlandırabileceğimiz mülakata kabul edilmenizde oldukça önemli bir noktadır.
İyi bir özgeçmişte bulunması gereken başlıkları; kişisel bilgileriniz, eğitim geçmişiniz, iş tecrübeleriniz, projeler ve sertifika bilgileriniz, bilgisayar programı ve yabancı dil bilgileriniz, ilgi alanlarınız ve referanslarınız şeklinde gruplandırabiliriz.
CV Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Kişisel bilgiler bölümünde bulunan fotoğrafınız profesyonel görünümlü olmalıdır. Karanlık, belirsiz veya öz çekim şeklinde ekleyeceğiniz bir fotoğraf uygun olmayacaktır. İletişim bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olmasına dikkat etmekte fayda var. Bazı şirketler aramadan önce doğrudan e-posta adresinize bir video mülakat veya farklı bir bilgi gönderebilirler.
Eğitim bölümünde okuduğunuz okulların ve bölümlerin bilgilerini başlangıç ve mezun olduğunuz tarihler ile ters kronolojik olarak eklemelisiniz. Varsa devam eden yüksek eğitimlerinizi de devam ettiğini belirtir şekilde eklemekte yarar var.
İş tecrübeleri kısmında çalıştığınız yerleri kronolojik sıralama ile yeniden eskiye doğru paylaşmanız önemli. Çalıştığınız şirketin ismi, pozisyonunuzun unvanı ve yaptığınız işi anlatan kısa bir içerik en önem vermeniz gereken hususlar olacak. Özellikle görev tanımınız ile ilgili bir özet bilgi aktarmanız, spesifik bir deneyiminiz oldu ise paylaşmanız, başarılarınızı da eklemeniz sizi öne çıkaracaktır. Henüz çalışma hayatına atılmamış yeni mezun adaylar ise staj bilgilerini yine aynı içerikler ile eklemelidirler.
Yabancı Dil Bilgisi; bildiğiniz yabancı dil veya dilleri belirtirken muhakkak ne seviyede bildiğinizi belirtmeniz gerekir. Bunun için başlangıç-orta-iyi-ileri gibi ifadeler kullanabilir veya semboller ile belirtebilirsiniz. Varsa seviyenizi belirten sertifika bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Özel bir sebebi yok ise veya yabancı uyruklu değilseniz yabancı dil bilgilerinize ‘Türkçe’ yi eklemek anlamlı olmayacaktır. İleri seviyede Türkçe bilgisi eklenmiş özgeçmişlere işe alım uzmanları sıkça karşılaşıyor maalesef.
Bilgisayar Program & Yazılım Bilgileri kısmında da yine aynı şekilde kullandığınız programları tek tek belirtirken ne seviyede kullanabildiğinizi de eklemekte fayda olacaktır.
Seminerler ve Sertifikalar bölümünde katıldığınız programları; tarihleri, eğitimi veren kurum bilgileri, eğitimin başlığı ve eğitim konusunun olduğu özet bilgi ile belirtebilirsiniz. Varsa tamamladığınız projeleri de birden fazla değil ise bu başlığa ekleyebilirsiniz. Birden fazla projeniz var ise ayrı bir başlık altında kronolojik sıralama ile detaylandırabilirsiniz.
Aktiviteler veya Hobiler başlığı ile aşina olduğumuz ilgi alanlarımızı içeren bölüme ise ‘kitap okumak’, ‘müzik dinlemek’ gibi bilgiler eklemek yerine daha dikkat çekici ve sizi yansıtabilecek spesifik bilgiler eklemelisiniz. Gerçekten ilgi alanınız olan, araştırmayı ve deneyimlemeyi sevdiğiniz konuları başlıklayabilirsiniz.
CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken son husus ise referanslar bölümüdür. Referanslar bölümünde, muhakkak sizin çalışma performansını gözlemleme imkanı bulmuş olan bir yöneticinizi eklemelisiniz.
CV Hazırlarken Sık Yapılan Hatalar Neler?
- İletişim bilgilerini eksik girmek
- Uygun olmayan bir fotoğraf kullanmak
- Referans bilgilerine eş, dost, akraba eklemek
- Göz yorucu ve bilgileri toparlamakta zorlanılan tasarımlar kullanmak
- Gerçek olmayan bilgiler vermek
- Kronolojik sıralamalarda tarih bilgilerini yanlış girmek
- Yazım ve dil bilgisi hataları yapmak
Özgeçmişinizde paylaştığınız bilgilerde, özellikle görev tanımlarınızda veya başarıyla tamamladığınız projelerde somut ve sayısal veriler vermek dikkat çekici olacaktır. Yeni mezun iş arayışında olan adaylar için özgeçmişe bir özet bilgi eklemek ve kariyer hedeflerinden, kendilerini geliştirmek istedikleri iş alanlarından bahsetmek faydalı olabilir. Hali hazırda çalışma hayatında bulunan adaylar için ise, işe alımcıların özellikle dikkat edeceği konular iş tecrübelerinin detayları ve ilgili rol için gerekli ise yabancı dil bölümü olacaktır.
Açık pozisyon için aranan kriterlerde spesifik özellikler var ise işe alımcılar tarafından anahtar kelime ile arama yapılacağını bilmekte fayda var. İlgili iş ile doğru orantılı olacak şekilde anahtar kelimeler seçip özgeçmişe eklemek, yapılan arama sırasına öne çıkmak için fırsat yaratacaktır.
Özgeçmişinizi paylaşırken pdf formatında olmasına dikkat etmeniz gerekir. Dosya başlığı ise ‘isim-soyisim’ olmalıdır. ‘özgeçmiş son’, ‘yeni cv’, ‘ad-soyad son’ şeklinde başlıklar uygun olmayacaktır.
Son zamanlarda Linkedin iş aramak için adaylar tarafından kullanılan platformlar arasında öne çıkmış durumda. Burada profesyoneller direkt olarak profiliniz üzerinden size mesaj göndererek iş ilanı için iletişime geçebiliyorlar. Veya Linkedin üzerinden yayınlanan ilanlara profiliniz ile başvuru yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla Linkedin profilinizi bu doğrultuda güncellemek ve içeriğini oluşturmak gerekmektedir. Yine profesyonel bir fotoğraf kullanmak önemli, bilgileri güncel tutmak, işinizle bağlantılı ve profesyonel içerikler barındıran paylaşımlarda bulunmak ve networkünüzü geliştirerek etkileşime geçmek sizi öne çıkaracaktır. Pdf olarak hazırladığınız özgeçmişinizde de Linkedin profilinizi url olarak paylaşabilirsiniz.
Çoğu işe alım profesyoneli aday havuzunu değerlendirirken, adayların sadece özgeçmişini incelemenin yanı sıra sosyal medya mecralarından da kişi ile ilgili araştırma yapabilmektedir. Dolayısıyla hesabınızın dışarıdan erişime açık olduğu profilleriniz var ise bu bilgiye sahip olmanız avantajınıza olacaktır😊
Duygu Önder
2011 yılında Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri bölümünü bitirmiş, 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi İnsan Kaynakları Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. Lisans döneminde 2 sene Aiesec’te ekip üyesi olarak aktif görev almıştır. Profesyonel iş hayatına turizm sektöründe faaliyet gösteren İngiltere merkezli uluslararası bir grup şirketi bünyesinde İnsan Kaynakları biriminde başlamıştır. Daha sonra insan kaynakları danışmanlık hizmeti veren İsviçre merkezli global bir şirkette İşe Alım Danışmanı rolünde iş değişikliği yapmıştır. 8 senedir çalışmasına devam etmekte, son 4 yıldır İşe Alım Takım Lideri olarak görevini sürdürmektedir.