İçerikte Neler Var?

2023 İçin İzlenecek İşe Alım ve Elde Tutma Trendleri

Enflasyon ve yaklaşmakta olan durgunluk, dünya çapında çalışanları o kadar çok strese sokuyor ki, daha iyi maaşlı işler arıyorlar. Örneğin, 13 Ekim 2022 ile 30 Ekim 2022 arasında 1.100 küresel profesyonel arasında yürütülen bir ankete göre; yanıt verenlerin %80’inin mevcut maaşları enflasyona ayak uyduramıyor. Ankete katılanların %92’si, ekonomideki istikrarsızlığın kariyerlerini ve finansal kararlarını etkilediğini söylüyor. Öyle ki, Remote.co’nun Work & Financial Wellness raporuna göre %47’si daha yüksek maaşlı işler aramaya ve %31’i yan işler almaya veya serbest çalışmaya başladı bile.

Talent.com‘a göre aşağıdaki trendler 2023’te işgücünde önemli bir rol oynayacak:

Yan Haklar İşe alımda daha büyük rol oynuyor

2023’te, işçi tazminat paketlerinde yan hakların artan önemini görmeyi bekliyoruz. Talent.com araştırmasına göre, iş arayanların %60’ı iş ararken yan hakları önemli bir unsur olarak görüyor ve maaştan sonra ikinci sırada geliyor. İşgücü piyasasının tanık olduğu ve bazı sektörlerde deneyimlemeye devam ettiği yetenek krizi ile kuruluşlar, en iyi yetenekleri çekmek ve elde tutmak için daha kapsamlı ve cazip yan hak paketleri uygulamaya yönelecekler.

Talent.com’da Kuzey Amerika Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Robert Boersma, doğurganlık tedavilerine erişim, finansal sağlık programları ve evcil hayvan sigortası gibi geleneksel olmayan yan hakların görülmesini olası buluyor. Üstelik, artan sayıda devlet ücret şeffaflığı yönünde hareket ettikçe, iş arayanlar da bir müzakere taktiği olarak yan haklara yönelecekler. Artan tatil günleri, ebeveyn izni iş arayanların yararlanacağı pek çok haktan birkaçı.

Beceri geliştirme, sosyal becerilerin geliştirilmesi ön planda

Beceri geliştirme ve sosyal beceriler 2022’de ortaya çıktı. Ancak 2023’teki ekonomik belirsizlikle birlikte, beceri geliştirme fırsatları önemli bir elde tutma stratejisi olacak. Neden mi? Çünkü bunun gibi oluşturulmuş stratejiler, bir işverenin şirketini büyütme taahhüdünü gösterir.

Günümüzde kuruluşlar, çalışanların sürekli öğrenme arzusunu fark etti ve bu nedenle, beceri geliştirmenin teşvik edildiği bir ortam yaratırken ve aynı zamanda son derece yetenekli ekipler geliştirmenin ödüllerini toplarken, benzersiz öğrenme ve gelişim programlarının uygulandığını göreceğiz.

Ek olarak, sosyal beceriler bir kuruluş için paha biçilmezdir. Bu becerilere sahip olmak genellikle üst düzey liderleri diğerlerinden ayırır. Kurum içi iletişim, karar verme, zaman yönetimi ve işbirliği, hem çalışanların hem de iş arayanların yeni yılda iş gücündeki değerlerini artırmak için odaklanmaları gereken sosyal becerilerdir.

İşe Alım

SHRM raporuna göre dijitalleşen dünyada, gelişmiş sosyal becerilere sahip adaylar işe alımda daha çok rağbet görüyor. İşverenler de işe alımlarda, makinelerin gerçekleştiremediği becerilere sahip olan adayları daha çok tercih ediyor. Fakat bu adayları bulmanın hiç de kolay olmadığı görülüyor. Bu nedenle kurumlar kendi gelişim programlarını oluşturmak zorundalar.

Hibrit çalışma popülaritesi devam ediyor

Esnek bir çalışma ortamı arzusu devam ediyor. 2023’te popülaritesi daha da artacak.

Çalışanlar, özellikle son birkaç yıldır uzaktan çalışma özgürlüğünü deneyimledikten sonra, haftada beş gün, günde sekiz saat bir ofiste çalışmanın eskide kaldığını düşünüyor. Uzaktan çalışmak için bu özgürlüğü ve teknolojiyi sağlamak, kuruluşlara rekabette bir adım önde olma fırsatı verecektir.

Pek çok çalışan, esnek olmayan bir çalışma ortamına sahip olmanın anlaşmayı bozabileceğini düşünüyor. Böylece hibrit çalışma modelleriyle çalışanların isteklerinin dikkate alındığını görmeye devam edeceğiz.

Çalışan verimliliğini ölçme İhtiyacı artıyor

Uzaktan çalışmanın popülaritesi ile işverenler, hibrit çalışma modelleri kalıcı olduğu için çalışanlarının üretken olduğundan emin olmak istiyor.

Kuruluşların üretkenliği ölçmek için çaba sarf ettiğini görmeye başlayacağız. İşverenler, çalışma saatlerini takip etmekten yazılımları izlemeye kadar, ekiplerinin çalışma saatlerini nasıl geçirdikleri ve daha iyi sonuçlar elde etmek için zamanın nasıl optimize edilebileceği konusunda fikir edinmek isteyecekler.

Ödeme şeffaflığı İvme kazanıyor

2022, ücret şeffaflığının ABD’yi ele geçirdiği yıldı ve 2023’te çok daha fazla ilgi görecek.

Ücret şeffaflığı, nihayetinde ücret farklarını düzeltmenin ve ücret ayrımcılığını ortadan kaldırmanın bir yoludur. Talent.com tarafından New York City sakinlerinin ücret şeffaflığı konusundaki düşüncelerini sergileyen yakın tarihli bir araştırma, iş arayanların yaklaşık %35’inin ücret ayrımcılığına maruz kaldığını ve bunların %50’den fazlasının kadın olduğunu gösterdi. Ücret ayrımcılığı, istihdam sektörünü çok uzun süredir rahatsız eden bir sorundur ve maaş şeffaflığının yasalaştırılması, bu durumun ele alınmasına yardımcı olabilir.

Wellbeing odağı hala gerekli

Wellbeing; kelime anlamı ile zindelik, esenlik anlamına gelse de aslında burada kastedilen “bütünsel iyi olma” halidir. Kişinin var olan yaşam kalitesini arttırması birçok boyutta kendini iyi hissetmesini sağlar. Birçok çalışan işlerinin geleceği konusunda stres yaşıyor. Pandeminin başlangıcından bu yana iş yerindeki çalışanların ruh sağlığı ve zindelik ihtiyaçlarını karşılamak için uzun bir yol kat edilmiş olunsa da, yapılacak daha çok iş var gibi duruyor.

Ekonomik belirsizlik zamanları, ruh sağlığını olumsuz etkileme gücüne sahip yepyeni bir dizi korkuyu beraberinde getiriyor. Bu potansiyel engelleri tanıma ve çalışanlara zihinsel sağlıklarını ve dolayısıyla iş performanslarını iyileştirebilecek kaynaklara sürekli erişim sağlama sorumluluğu işverenlerin üzerindedir.

Kurumlar mevcut çalışanlarını mutlu etmeye ve aynı zamanda yeni “yetenekleri” çekmesine yardımcı olacak, kültürüne uygun yeni stratejiler geliştirmek zorundalar.

Simge Mutlu

Co-Founder @opinyu

2011 Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdikten sonra maden, inşaat, eğitim, bilişim sektörlerinde satın alma, satış ve iş geliştirme departmanlarında görev aldım. 2020-2022 yılları arasında Okan Üniversitesinde Lojistik Yönetimi Yüksek Lisansını tamamladım. Opinyu'da Kurucu Ortak ve Genel Müdür olarak görev almaktayım.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account