İçerikte Neler Var?

Blockchain Teknolojisinin Bankacılık Sektörüne Etkisi

Blockchain, günümüzün ve geleceğin en değerli teknolojilerinden biri olarak görülmektedir. Her sektörde yavaş yavaş kendine yer bulan teknoloji, bankacılık sektöründe de çalışmalarına başladı. Buna bağlı olarak da blockchain teknolojisinin bankacılık sektörüne etkisi oldukça büyük olmaktadır. Bu teknoloji beraberinde sayısız faydayı ve kolaylığı getirmiştir.

Blok zinciri teknolojisi yani blockchain, temelde bir veri tabanı sistemidir. Bloklardan oluşan zincir bir yapıyı kapsar. Değerli verilerin güvenli bir şekilde saklanmasını aynı zamanda işlenmesini sağlamaktadır. Bu işlemi gerçekleştirirken dağınık bir ağ yapısı kullanmaktadır. Yapılan her işlemi ağa kaydediyor. Tüm bunlar birbirine kronolojik sıra ile bağlanarak bir zincir meydana getirir. Bunlara sadece ağ üyeleri ulaşabilir ve herhangi bir dış müdahale sistemde değişiklik yapamaz.

  • Maliyet tasarrufu ve verimlilik
  • Startup’lar aracılığıyla rekabet avantajı elde etmek
  • Yeni iş modelleri yaratmak

Burada bahsedilen 3 madde, finans kurumlarının blockchain teknolojisine yönelme sebeplerinin çoğunluğunu oluşturuyor.

Blockchain teknolojisi, dijital ortamda aracıları ortadan kaldırmaktadır. Bunun yerine herkesin kolayca erişebildiği bir sistem ortaya koyuyor. Sınır tanımayan, güvene dayalı olmayan ve şeffaf bir teknoloji sunuyor. Bu sadece dünyanın para piyasalarını değil, bir bütün olarak bankacılık sektörünü de değiştiriyor. 

Blockchain Teknolojisinin Bankacılık Sektörüne

Bu teknoloji, daha hızlı ve düşük masraflı işlemleri desteklemektedir. Ayrıca sermayeye erişimi artırmakta ve en önemlisi çok daha yüksek veri güvenliği sağlamaktadır. Akıllı kontratlar sunarak güvene dayalı olmayan anlaşmaları da mümkün kılmaktadır. Bunun yanı sıra yasal uyumluluğu da kolaylaştırmaktadır. Blockchain teknolojisinin bankacılık sektörüne etkisi bu denli büyük ve önemlidir.

Blockchain Teknolojisinin Bankacılık Sektörüne Sağladığı Faydalar

İlk ortaya çıktığında çok sayıda sektöre hizmet eden ve kripto paraların doğuşuna sebep olan sistem günümüzün işlevsel bir teknolojisi haline geldi. Her gün biraz daha gelişen ve ilerleyen teknoloji bankacılık sektörüne somut olarak yön veriyor. Bununla birlikte de birçok faydayı ve avantajı getiriyor. Blockchain teknolojisinin bankacılık sektörüne etkisi, sağladığı faydalar ile şu şekilde açıklanabilir:

  • Blockchain en temelde güvenlik ihtiyacını karşılaması ile dikkat çekmektedir. Bu teknoloji elde edilen verilerin aracılar ile paylaşılma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır. Böylece veriler için daha güvenlikli bir ortam sağlamış olur.
  • Sistem, ortak işleyen süreçleri standartlaştırır. Tek bir bilgi kaynağı yaratır ve tüm ağ katılımcıları ile bunu paylaşır. Bu da beraberinde şeffaflığı sağlar.
  • Şeffaf hale gelen kayıt defterleri birçok işlemi kolaylaştırır. Farklı bölümlerin çok daha kolay bir şekilde iş birliği yapmasını ve anlaşmaya varmasını sağlar.
  • Bu teknoloji üzerinde akıllı kontratlar yaratılabilir ve kullanılabilir. Bu işlemler ile iş süreçleri güvenilir bir şekilde otomatik hale gelir.
  • Blockchain aynı zamanda gizlilik sağlar. Sadece tercih edilen kişiler ile verileri paylaşabilmeyi mümkün kılar.
  • Çok sayıda işlemi yürütürken farklı ağ zincirleri arasında birlikte çalışabilme imkânı sunar.

Tüm bu bilgiler ışığında, blockchain teknolojisinin bankacılık sektörüne etkisi ile ilgili şunu söylemek mümkündür; blockchain teknolojisi bankacılık sektöründe gerçekleşen iş süreçlerinin çok daha hızlı, güvenli, şeffaf ve verimli bir şekilde işlenmesine imkân verir.

Blockchain ve Para Transferi

Şu an kullanmakta olduğumuz geleneksel bankacılık sisteminde para transferlerini gerçekleştirmek uzun bir süreç gerektiriyor. Üstelik hem bankalar hem de müşteriler için ekstra işlem masrafları ortaya çıkarır. Çünkü içinde bazı doğrulama ve kayıt süreçlerini barındırır. Anında bağlanabilme ya da işlemi gerçekleştirebilme imkânı yoktur. 

Blockchain Teknolojisinin Bankacılık Sektörüne

Blockchain teknolojisi için bu durum farklıdır. Blockchain teknolojisinin bankacılık sektörüne etkisi burada da görülebilir. Sistem, 24 saat kullanılır ve sınır tanımaz özelliktedir. Aynı zamanda geleneksel sistemin sunduğu güvenliği garanti eder. Buna ek olarak düşük masraflı ve çok daha hızlı bir ödeme yöntemi sunar.

Blockchain ve Fonlar

Önceden fon toplamak isteyen girişimciler çeşitli melek yatırımcılara, girişim sermayedarlarına ya da bankacılara bağımlı hale geliyordu. Üstelik bu süreç hisse paylaşma, değerleme ve şirket stratejisi gibi birçok konuda uzun pazarlıkları zorunlu kılıyordu. Blockchain teknolojisinin bankacılık sektörüne etkisi,bunları ortadan kaldırmak için güçlü bir silah konumundadır.

İlk Borsa Arzı (IEO) ve İlk Coin Arzı (ICO), yeni projelere ve banka gibi finansal kurumlara ihtiyaç olmadan fon toplama fırsatı veriyor. Blockchain ile mümkün hale gelen ICO’larda şirketler, topladıkları fonlar üzerinden token satıyor. Geleneksel bankacılık koşullarında bu işlemden çok yüksek ücretler alınıyor. Ancak blockchain teknolojisi bu masraflardan kaçmayı sağlıyor. Ayrıca ICO piyasası henüz yasal bir düzenlemeye tabi değildir. Bundan dolayı gelecekteki yatırımcılar için finansal riskler barındırır.

Blockchain ve Varlık Tokenlaştırma

Menkul kıymetlerle birlikte hisse, emtia, bono, para birimi gibi varlıkları almak ve satmak işletmeler arasındaki koordineli bir çaba ile olur. Bankalar, takas merkezleri, brokerlar ve borsalar arasında gerçekleşen bu sürecin sadece verimli olması yetmez. Aynı zamanda hatasız olması gerekir. Üstelik karmaşıktır, zaman gerektirir ve masraflıdır.

Blockchain teknolojisi, her türden varlığın tokenlaştırılmasını mümkün kılar ve süreci kolaylaştırır. Çok sayıda finansal varlığın alım ve satım işlemi, dijital süreçler ile gerçekleşir. Bunları blockchain üzerinde tokenlaştırmak taraflar için kolay çözümler sunmaktadır. Bu önemli süreç, blockchain teknolojisinin bankacılık sektörüne etkisi konusunda somut örneklerden biridir.

Blockchain ve Borç Verme

Bankalar ve diğer bazı şirketler, borç verme sektörünü tekellerinde tutmaktadır. Bundan dolayı oldukça yüksek faiz oranları ile kredi veriyorlar ya da sermaye erişimini kendi kredi puanlarına göre sınırlandırıyorlar. Bu durum borç alma sürecini masraflı ve meşakkatli bir hale getiriyor. Blockchain ise bu süreçleri, Merkeziyetsiz Finans olarak tanımlanan akımın bir parçası olarak gerçekleştiriyor. Bu akım ile daha erişilebilir bir finansal sistem yaratmak amacı ile tüm finansal uygulamalar blockchain üzerine yerleştiriliyor.

Bu durumda blockchain teknolojisi ile ilgili temel olarak bir şey söylemek mümkündür. O da bu teknoloji ile bankacılıkta gerçekleşen tüm işlemler daha masrafsız ve daha kolay hale gelmektedir. Bakıldığında, blockchain teknolojisinin bankacılık sektörüne etkisi genel olarak olumlu yöndedir.

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

©2022 opinyu.com

©2024 opinyu.com

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account