İçerikte Neler Var?
Türkiye’de Blockchain Teknolojisi Üzerinde Çalışan Şirketler
Blockchain teknolojisinin hayatımıza girmesiyle birlikte dünyaca tanınmış birçok şirket yatırımlarını bu sektöre yöneltti. Geleceğin teknolojisi olarak anılan blockchain, sadece yabancı şirketler için değil ülkemizdeki şirketler için de yatırım kapısı oldu. Peki, Türkiye’de blockchain teknolojisi üzerinde çalışan şirketler hangileri?
Bankalararası Kart Merkezi
Bu merkez, özel Türk bankasının ortaklığı ve 13 kamu ile 1990 yılında kuruldu. BKM, kurulduğu günden beri çıkan yenilikleri takip edip değerlendirmeye çalışan kurumlar arasında yer alıyor. Bundan dolayı blockchain teknolojisi için de adımlar attı. Kurum, teknolojiyi birçok alanda değerlendiriyor. Akıllı kontratlar, dağıtık kayıt defteri ve dijital kimlik konularında blockchain üzerine deneme ve araştırmalar yapıyor. BKM, bu süreç dahilinde bir şifrelenmiş para birimi de oluşturdu. Para birimine ‘keklik’ adı verildi. Projeye dahil olanlara P2P ile para transferi yapabilmelerinin yanı sıra mağazalardan alışveriş yapabilme imkânı da sunuldu.
Akbank
Akbank, finansal yenilikleri takip eden şirketlerden biri. Blockchain teknolojisi ile de yakından ilgilenen banka, bu yeniliği uluslararası para transferinde kullanıyor. İlk olarak, Silikon Vadisi’nde faaliyetlerini sürdüren Ripple ile 2017 yılında bu konuda anlaşma yaptığı biliniyor. Ülkemizin değerli bankalarından Akbank, blockchain’in diğer teknolojilere göre daha hızlı ve esnek yapıda olduğunu ortaya koydu. Banka müşterilerine ödeme, döviz kuru ve 7/24 işlem yapabilme kolaylığı sağlıyor.
Global Miles
Havayolu şirketleri ve bankalardan bağımsız ilk mil programını sunan Global Miles, gerekli çalışmaları yaptıktan sonra 2016 yılında teknolojiyi kullanmaya başladı. Şirket, zaten sanal varlık olan havayolu millerini komple dijital bir varlığa dönüştürdü. Şirket tüm transfer işlemlerini bu altyapı üzerinden gerçekleştiriyor.
Proofstack
Daha önce Copyrobo olarak bilinen şirket kendisini, ‘dünyanın online noteri’ olarak tanıtıyor. Şirket Nitelikli Otorite ve Blockchain Protokollerini tek bir platformda toplayarak, yerel ve global yasal deliller oluşturulmasında rol oynuyor. İlk başta telif ve patent konusundaki çalışmaların ya da eserlerin muhafaza edilmesi amacıyla kullanılan hizmetlere Güvenlik imzası, Sosyal ID, Proof.Link ve Geolocation ismindeki yeni özellikler eklendi. Birçok kurum bu özelliklerden faydalanmaya başladı.
T2 Software
T2 Software de Türkiye’de blockchain teknolojisi üzerinde çalışan şirketler arasında yer alıyor. Ankara merkezli şirket, FinTech alanındaki blockchain uygulamalarına yoğunlaşarak kurumlara cloud üzerinden blockchain altyapısı sunuyor. BKM ile ortak çalışmalar sürdüren teknoloji şirketi, çalışanların kullanabildiği BBN isimli kurum içi sadakat uygulamasını da geliştirdi. Çalışanlar iş hedeflerini yerine getirmeleri durumunda ‘keklik’ isimli para birimi ile ödüllendiriliyorlar. BNB uygulamasında yer alan mağazalardan istedikleri ürünü bu para birimi ile alabiliyorlar.
Opinyu
[…] ve akıllı sözleşmeler gibi uygulamalar için mükemmel kılar. Önümüzdeki yıllarda blockchain teknolojisini benimseyen daha fazla şirkete tanık olmayı […]