İçerikte Neler Var?
Tatlı Krizi Neden Oluşur?
Burada temel fizyolojik olay kişinin kan şekerinin düşmesi yani tıbbi ifadeyle hipoglisemidir (55 mg /dl veya altı). Hipoglisemi vücut için alarm durumudur ve beyin hasarı için tehlike arz eder. Ve elbette glikozu zorunlu yakıt olarak kullanan beyniniz kendini korumak için size hızlı kan şekerini yükselten şeker içeren gıdalara karşı istek oluşturur ve dürtüsel hale getirir. Teşhis kişinin gıda aldığında durumunun düzelmesi ve rahatlaması hikayesi ile konur.
Birinci Suçlu Rafine Un ve Şeker Tüketimi
Yani kör dövüşü…
Rafine un ve rafine şeker tüketimi yalancı tatlı krizlerinin başta gelen sebebidir. Rafine un ve şeker çabuk sindirilir ve kan şekerini ani yükseltir. Bu da pankreasın kan şekerini düşürmek için aşırı insülin salgılayarak yükselmiş kan şekerini kontrolsüz ve tepkisel düşürmesine sebep olur. Reaktif hipoglisemi denen anormal bir tablo oluşur. Deli gibi acıkırız, hem de başta şekerli şeylere iştihamız artar. Sonuç; tatlı krizi ve yalancı acıkma…
İkinci Suçlu Tek Öğün ve Aşırı Yemek
Öğünleri neredeyse teke düşürmek ve o öğünde aşırı yemek yemek. Mesela çorba, ardından kebap, ardından pilav, bunların yanında ekmek, üstüne tatlı vs. Bu şekilde beslenen birisinin 2 saat sonrası tokluk şekeri öyle yükselecektir ki pankreas yine bolca insülin ile olayı çözmeye çalışırken kan şekerini sonrasında kontrol dışı düşürecektir. Sonuç; tatlı krizi ve yalancı acıkma atakları…
ÖNEMLİ HATIRLATMA: Tüm olağanüstü hallerde devletimizin yetkili kurumları olan T.C. Sağlık Bakanlığı, AFAD ,TTB önerileri dışında kendiliğinizden ilaç edinip kullanmayınız.
Uzm. Dr. Beyhan Işık 20.03.2022
İlk orta ve lise öğrenimini sırasıyla. Gaziantep Münif Paşa İlkokulu, Şehit Adem Yavuz Ortaokulu ve 19 Mayıs Lisesi’nde tamamladı.
1989 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. Tıp eğitimin yanı sıra 2 yıl Öğrenci Liderliği yaptı. Şiir ve Sevgi Düşünce Kulübünü kurdu. Üniversitede fikir özgürlüğü ve kültürel ortamın gelişmesi adına ; “Çim Üniversitesi”(farklı bir interaktif eğitim denemesi),Çadır Projesi (Tıp Öğrencisi saha eğitimine katkı ve Üniversitenin hakla buluşması amaçlı),İlk tümüyle öğrenci insiyatifli ,toplumsal katılımlı ve “eğitim” ana temalı Üniversite Şenliği düzenlenmesi gibi bir çok projeye öncülük yaptı. Mezuniyet sonrası bu sebeple Üniversiteye atandı. Hem Kültürel Koordinatör ve Doktor olarak Mediko Sosyal Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezinde 4 yıl çalıştı.1999 Depremi Tıp Fakültesi Acil Polikliniği Kriz Yönetiminde aktif olarak yer aldı.
2008 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamladı uzman doktor oldu. Başta Beslenme Bozuklukları tez çalışması başta olmak üzere A gurubu dergilerde de yayınlanmış bir çok bilimsel çalışması mevcuttur. 2003 Medikal Estetik Hekimliği Eğitimi aldı. Medikal estetik alanında yurtdışı ve yurtiçi eğitim ve sertifikasyon programlarına katıldı. Bursa’da zayıflama alanında 18 yıldır 10 binin üstünde hastayı prospektif takip ve tedavi etmiş olup. Halen Mayra Estetik Polikliniğinde tedavilerine ve hasta eğitimlerine aralıksız devam etmektedir.