İçerikte Neler Var?
Karneyi Anlamak: Ebeveynler İçin Kılavuz
Merhaba değerli Opinyu okurları. 2022-2023 Eğitim öğretim yılının ilk dönemini tamamlayarak 16 milyon öğrencimizi karnelerini vererek yarıyıl tatiline uğurladık. Tüm öğrenciler, öğretmenleri tarafından uygulanan ölçme değerlendirme yöntemleriyle gerek akademik gerek gelişimsel olarak değerlendirildiler. Peki ebeveynler bu değerlendirmeleri nasıl okumalı ve gelecek döneme nasıl hazırlık yapmalılar?
Çocuğunuzun karnesini anlamak akademik gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak için önemli bir adımdır. Bir ebeveyn olarak, her bir notun ve dersin önemini anlamak ve ekstra yardıma veya desteğe ihtiyaç duyabilecekleri alanları belirlemek çok önemlidir.
Ebeveynler için çocuklarının karnelerini nasıl daha ayrıntılı okuyup anlayabileceklerine dair birkaç ipucu paylaşmak istiyorum.
Karneyi Anlamak
Her ders için notları gözden geçirerek çocuğunuzun genel durumu hakkında bir fikir edinmeye çalışabilirsiniz. İyi performans gösterdikleri veya zorlandıkları derslere dikkat ederek zorlanıyorlarsa, bunun nedenini anlamaya çalışın. Zorlandıkları bir konu mu yoksa çalışma eksikliği mi? Birlikte paylaşabilirsiniz.
Okula devam durumu ve performans notlarını kontrol ederek çocuğunuzun ne sıklıkla sınıfta olduğunu ve öğrenme sürecine ne kadar dahil olduğunu anlamaya çalışın. Çocuğunuz devam veya katılım konusunda zorlanıyorsa, bu ekstra desteğe veya motivasyona ihtiyaç duyduğunun bir işareti olabilir. Örneğin, çocuğunuz devam konusunda sorun yaşıyorsa bu uykusuzluk, sağlık sorunu hatta kaygı ile ilgili olabilir.
Öğretmenlerden gelen geri bildirimlere mutlaka bakmalısınız. Karneler, çocuğunuzun performansı hakkında değerli bilgiler sağlayabilecek öğretmen yorumlarını içerir. Yorumları dikkatlice okuyun ve çocuğunuzun güçlü ve zayıf yönleri hakkında size neler söylüyor olabileceklerini düşünün. Örneğin, çocuğunuz öğretmenlerinden sürekli olarak olumlu yorumlar alıyorsa, bu onun sınıfa aktif olarak katıldığını ve sınıf tartışmalarına katkıda bulunduğunu gösterebilir.
Hedefler belirleyerek çocuğunuzla birlikte kararlar alabilirsiniz. Karnesini inceledikten sonra, çocuğunuz için bir sonraki dönem için hedefler belirleyebilirsiniz. Bu hedefleri birlikte paylaşarak ulaşmanın yollarını bulabilirsiniz. Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koyarak çocuğunuzu öğrenme sorumluluğunu sahiplenmesi için teşvik etmek yararlı olacaktır.
Öğretmenlerle iletişim kurmalısınız. Çocuğunuzun notları hakkında herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa, öğretmenlerine ulaşmaktan çekinmeyin. Daha fazla bilgi sağlayabilir ve çocuğunuzun başarılı olmasına yardımcı olacak stratejiler geliştirmek için sizinle çalışabilirler. Ayrıca size gelecekte ne beklemeniz gerektiği ve iyileşmek için ne yapılması gerektiği konusunda da fikir verebilirler.
Notlarının çocuğunuzun gelişim süreçlerinin sadece bir ölçüsü olduğunu ancak akademik başarısının tek göstergesi olmadığını unutmamak önemlidir. Her çocuk kendi hızında öğrenir ve notların bir çocuğun öz değerini tanımlamadığını lütfen aklınızda tutunuz. Çocuğunuzun eğitimi hakkında bilgi sahibi olarak ve eğitimine dahil olarak, tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Güzel bir yarıyıl tatili ve ikinci dönemin tüm öğrencilerin kendilerini geliştirdikleri, başarılarını arttırdıkları bir dönem olmasını diliyorum.
Tolga Özdemir
1975 Ankara doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1998’de Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölümünü bitirdim. 2000-2003 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri, Orlando, Florida’da İşletme ve Yöneticilik eğitimi aldım. 2004-2007 yılları arasında Avrupa Okul Ağı’nın Türkiye danışmanı olarak görev yaptım. Türkiye Özel Okullar Derneği Divan üyeliği, Satış ve İş Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu, Ankara Eğitim Platformu gibi sivil toplum kuruluşlarında görev almaktayım. Annemin 2016 yılında vefatının ardından bayrağı teslim alarak okullarımızın kurucu görevini üstlenmiş bulunuyorum.