İçerikte Neler Var?

Başarısız Başarı Apollo 13: Girişimcilere Notlar

Apollo 13 görevi, 11 Nisan 1970’te başlatılan Apollo uzay programında insanlı bir uzay uçuşu göreviydi. Apollo 13 görevinin mürettebatı astronotlar; James Arthur Lovell, John L. Swigert ve Fred W. Haise idi. Başarısız Başarı olarak adlandırılan Apollo 13 görevi girişimciler için tam bir vaka analizi niteliğinde.

Apollo 13

Misyonun amacı, insanlı bir iniş için uygun olup olmadığını belirlemek için, yüzey özellikleri ve materyal örnekleri de dahil olmak üzere ayın Fra Mauro oluşum bölgesini keşfetmekti. Bu görevin genel amacı, NASA’nın gelecekteki misyonları ve inişleri için bu uçuştan önce olduğundan daha hassas ve güvenli bir şekilde planlamasına izin verecek verileri toplamaktı.

Apollo 13’ün Yolculuğunda Yaşananlar

Şimdiye kadarki en ünlü uzay görevlerinden biri olan Apollo 13’ün varış noktasına olan yolculuğu birçok önemli an ile doluydu.

Görev, üç kişilik mürettebatın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılmasıyla 11 Nisan 1970’te başladı. Mürettebat, Komutan James A. Lovell Jr., Komuta Modülü Pilotu John L. Swigert Jr. ve Ay Modülü Pilotu Fred W. Haise Jr.’dan oluşuyordu.

Apollo 13
James Arthur Lovell, John L. Swigert ve Fred W. Haise

Görevin ilk büyük olayı, komuta modülünün oksijen tanklarından birindeki bir güç hücresinin kısa devre yaptığını ve değiştirilmesi gerektiğini söylediğinde meydana geldi. Bu, eve dönüş yolculuğunu beklerken ay modülünü bir cankurtaran botu olarak kullanmak zorunda kalacakları anlamına geliyordu, ancak yalnızca 24 saatlik yaşam için yeterli güç hücrelerine sahiplerdi.

Komuta modülündeki yakıt hücrelerinden birinin arızalandığına dair bir telemetri uyarısı aldı. Yakıt hücresi, uzay aracının geri kalan tüm sistemlerine elektrik gücü ve su sağlamaktan sorumluydu. Bu hücre içindeki bir kısa devre, iki oksijen deposundan biriyle sonuçlanan bir zincirleme reaksiyona neden oldu. Bu olay, tüm ihtiyaçları için hala tek bir yakıt hücresini kullandığından tüm elektrik gücünü ve suyu yok etti. Görev artık; Ay’ın keşfedilmemiş yüzeylerini keşfetmek ve inceleme yapmak değil, 3 pilotu sağ salim Dünya’ya döndürmek olmuştu.

“Houston, We Have a Problem!”

17 Nisan 1970’e gelindiğinde, “Apollo 13” Ay’a yeterince yakındı ve yerçekimini kullanarak; Dünya’ya geri dönebilirlerdi. Rotalarını, Antarktika’nın üzerindeki Dünya’nın üst atmosferine girmek için revize ettiler.

Dünya atmosferine girmeden önce iniş modülü, komuta modülünden ayrıldı ve Apollo 13 ekibi Dünya atmosferine giriş yaptı.

Apollo 13

Apollo 13’ün Eve Başarılı Dönüşünden Alınan Dersler

Apollo 13 görevi, NASA’yı zorlukların üstesinden gelmeye ve yenilik yapmaya zorlayan neredeyse bir felaketti. Apollo 13 görevinden alınan dersler, NASA’nın yenilik yapmasına ve zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olmak için bugün bile uygulanabilir. Apollo 13 misyonu, yenilik yapmanın ne kadar zor olabileceğinin bir örneğidir, aynı zamanda ne kadar riskli olduğunun da bir örneğidir.

NASA, Apollo 13 görevinde olduğu gibi zorlukların üstesinden gelme geçmişine sahiptir. Bu, inovasyonun ne kadar zor olabileceğinin bir örneğidir. Apollo 13 görevi, ekibin zorluklara rağmen birlikte çalışma yeteneği nedeniyle başarılı oldu. Ekip soruna bir çözüm buldu, hızlı ve verimli bir şekilde uyguladı.

İnovasyon, girişimcilerin farklı düşünmelerini, yeni ürünler ve hizmetler yaratmalarını ve sorunları yeni yollarla çözmelerini sağlar. Girişimciler, rekabette bir adım önde olmalarına yardımcı olacak şeyleri yapmanın daha iyi yollarını bulduklarında yenilik yaparlar.

Gişimciler İçin Apollo 13’ün eve başarılı dönüşünden dersler:

-Takım çalışmasının önemi

-Zor durumlarda birlikte çalışmanın önemi

-Problem çözmenin önemi

-İletişimin önemi

Takım çalışmasının önemi

Girişimcilik bireysel bir deneyimdir, ancak bunu tek başınıza yapamazsınız. Girişimcilik söz konusu olduğunda ekip çalışması en önemli şeylerden biridir. Bu sadece bir takıma sahip olmakla ilgili değil, aynı zamanda bir takım oyuncusu olmakla da ilgili.

Zor durumlarda birlikte çalışmanın önemi

Girişimcilerin kendi işlerini kurduklarında karşılaştıkları birçok zorluk vardır. Bunlardan biri zor durumlarda birlikte çalışmanın zorluğudur. Başarılı olmak için girişimcilerin her zaman aynı fikirde olmasalar bile başkalarıyla birlikte çalışabilmeleri gerekir.

Bir startup için, şirketin her alanında kendilerine yardımcı olabilecek insanlardan oluşan çeşitliliğe sahip bir ekibe sahip olmak önemlidir. Bu, zor durumlardan kaçınmalarına ve daha hızlı karar vermelerine yardımcı olacaktır.

Problem çözmenin önemi

Problem çözme, girişimciler için çok önemli bir beceridir. Bir iş sorununu çözmekten teknik bir soruna ve hatta kişisel sorunlara kadar her şeye uygulanabilir.

Problem çözme, problemlerin doğasını analiz etme, anlama ve bunları çözmenin yollarını bulma sürecidir. Girişimciler her zaman işlerini büyütmelerine ve gelirlerini artırmalarına yardımcı olacak yeni çözümler ararlar.

Girişimciler için problem çözme becerilerinin önemi yeterince vurgulanmamaktadır. Girişimcilerin işleriyle ilgili olası sorunları girişim daha fikir aşamasında iken belirlemeli, bu sorunlarına geliştirmiş olduğu çözümleri net bir şekilde ortaya koymalıdır.

apollo 13

İletişimin önemi

İletişim, girişimciler için en önemli becerilerden biridir. Mesajlarını iletmek için açık, özlü ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmeleri gerekir.

Ama bunu nasıl yaparsın?

1. Açık Olun: Açık, basit bir dil kullanın, jargon veya argodan kaçının.

2. Konunun Özünü Koruyun: Mesajınızı anlamını veya etkisini kaybetmeden mümkün olduğunca az kelimeye sıkıştırın.

3. Güncel Olun: Görüşlerinizi konuştuğunuz kitle için daha alakalı hale getirmek için güncel örnekleri ve referansları kullanın.

4. Tutarlı Olun: Ses tonunuzun, söylediklerinizin netliği ve kısalığı ile eşleştiğinden emin olun.

5. Tutkulu olun: Düşüncenizi anlatmak ve onları heyecanlandırmak için kişiliğinizin gücünü kullanın.

6. Dikkatli olun: Başkalarıyla kötü etkileşimlerden kaçınmak için başkalarının zamanına, alanına, duygularına ve beden diline saygı gösterin.

Ekibiniz, aksiyon alma hızınız veya problem çözme yeteneğinizle, girişimlerinizde karşılaşmış olduğunuz problemleri başarıya döndürmek sizin elinizde.

Sevgiler…

Simge Mutlu 11.04.2022

61d9a027b35d5 bpfull.jpg

Co-Founder @opinyu

2011 Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdikten sonra maden, inşaat, eğitim, bilişim sektörlerinde satın alma, satış ve iş geliştirme departmanlarında görev aldım. 2020-2022 yılları arasında Okan Üniversitesinde Lojistik Yönetimi Yüksek Lisansını tamamladım. Opinyu'da Kurucu Ortak ve Genel Müdür olarak görev almaktayım.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account