İçerikte Neler Var?

İşverenlerin Gözünden; Teknik İşe Alımda Başarı için 7 Öneri


Teknik işe alımda başarı için sizlere birçok kural veya önerimiz var. Bir işveren olarak bu adımları takip etmeniz halinde siz de işyerinize verim katacak çalışanları kolayca tespit edebilirsiniz. Bu noktada kendinizi İK’da geliştirmeniz ve bilgi sahibi olmanız ise kaçınılmaz bir gerekliliktir. Gelin teknik işe alımda başarı için neler yapmanız gerektiğini birlikte inceleyelim.

1. Araştırma Yapın

Çoğu iş sahibinin yapamadığı, yaptığı zamanda eksik kaldığı bir eylemdir araştırma. Uzmanını istediğiniz bir iş pozisyonunda yüzlere veya binlerce başvuru gelebilir. Bu başvuruları kabul etmeden veya görüşmeye başlamadan önce iyi bir araştırma yapmanızı öneririz. İki taraf için zaman kaybı önlenebildiği gibi iş pozisyonu hakkında yeterli kabiliyete sahip olup olmadığını da bu sayede ölçebilirsiniz.

Okuduğu okullar, konuştuğu yabancı diller, çalıştığı sektörler veya kaç yıllık bir tecrübeye sahip olduğunu araştırmanız sizi bir adım daha öne çıkaracak unsurlardan bir tanesidir. Eğer bulunduğunuz konumdan daha iyi bir yere gelmek istiyorsanız ve bu konuma teknik ekibiniz ile gelmek istiyorsanız ön araştırmadan kaçmayın. Teknik işe alımda başarı için araştırma zaruridir.

2. Empati Kurun ve Teknik Dile Hâkim Olun!

Elbette işe alım yapacak insan kadar işe alınmayı bekleyen insanın da belli bir anlaşılma düzeyi vardır. Öyle ki teknik işe alımlarda bu durum çokça karşımıza çıkar. Herkes aynı dili konuşamaz fakat aynı sektöre baş koymuş bireyler birbirleri ile teknik dilde konuşabilmelidir. Sizi veya çalışanınızı diğerlerinden ayıran farklardan bir tanesi de budur. Sektörün terminolojisine elbette hâkim olmalısınız.  

İşi almak isteyen teknik adaylar, size bu dilde konuşacak ve size bildiklerini gösterecektir. Siz de buna ayak uydurmalı ve teknik işe alımda başarı için aynı dili konuşmalısınız. İşe alım sürecinde bu terimler veya sözcükler, sizin ciddiyetinizi karşı tarafa çok iyi geçirebileceği gibi adayın size karşı tutumunu da belirleyebilir.

3. Testten Kaçınma

Eleman arıyorsunuz ve bu elemanın teknik kabiliyetleri olması gerekiyor. Araştırmanızı yaptınız, dilini test ettiniz. Belli ki ilk iki adımı kusursuz geçmiş. Peki şimdi ne olması gerekiyor? Tabii ki ilk elden gözlemlemeniz gerekiyor. Kendinizin veya ekibinizin hazırladığı formlardan adayınızı teste tabii tutun. Bunlar terminoloji ifadeler veya sosyal anlamda sorular olabilir.

Adayınızın sektörünüze katkısını ne derece vereceği bu testler ile netlik kazanacaktır. Teknik işe alımda başarı için testten kaçmayın. Sonuçta bir iş ortaya koymak ve doğru elemanı seçmek istiyorsunuz. Doğru testleri yapıp seçiminizi en doğru tercihten yana kullanmanız sizin en doğal hakkınız. Bu teknik işe alımda son derece etik bir eylemdir.

4. Uyumluluk Sorunu

Çoğu başarılı teknik aday uyumluluk sorunu çekmektedir. İşinde mükemmel bir başarı elde etse de işin sonunda ya ekip ile çalışamaz ve tek çalışır ya da işten çıkarılır. Bu durumun yaşanmaması için teknik adayın ekip çalışmasına uyum sağlaması son derece önemlidir. Teknik işe alımda başarı için adayın ekip çalışmasına uyum sağlayabilmesi gerekir. Bu anlamda adaya psikolojik testler yapılmalıdır. Ekip çalışmasına uyum sağlayamayacak aday, başta sektöre dahil edilmemelidir.

5. Eğitimden Korkma

Sektörün her kulvarında veya kolunda olduğu gibi teknik işe alımın da belli başlı birer eğitimi vardır. Bu eğitimin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi, sizin çok basit bir şekilde adayları değerlendirmenize ve ona göre bir seçim yapmanıza olanak sağlar. Her işin olduğu gibi teknik işe alımın da aşamaları veya izlenmesi gereken yolları vardır.

Genellikle bu yollar psikolojik olarak karşımıza çıkar. Adayın duruşu, göz hareketleri veya mimikleri teknik işe alımda başarı için çok önemli ayrıntılardır. Bu ayrıntıları yakalamak ve en doğru seçeneği değerlendirmek için şu anki yazımızdaki öneriler gibi belli bir eğitime tabii tutulmalısınız. İşe alım süreci veya işe alım prensipleri, bu eğitimler kapsamında teknik işe alım elemanlarına verilecektir.

6. Bir Bilene Danışmaktan Asla Çekinme

El elden üstündür deyimi, teknik işe alımda da karşımıza çıkar. Sektörde ileri gelen veya sizden tecrübeli birine danışmakta asla ama asla tereddüt etmeyin. Onlar sizlerin geçtiği yolda belki defalarca geçmiştir. Sizden daha da tecrübeli oldukları da açıktır. Teknik işe alımda başarı için tecrübe büyük bir etkendir.

Şayet sizde o tecrübe yoksa tecrübe sahibi insanlarla konuşmayı deneyebilirsiniz. Bu eylem, sizlerin daha kaliteli bir teknik eleman alım süreci geçirmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda psikolojik olarak sizleri de rahatlatacaktır. Nasıl bir yol izlemeniz gerektiği veya hangi durumlarda nasıl cevap vereceğinizi tecrübeli teknik işe alım elemanları net bir şekilde ifade edecektir.  

7. İhtimalleri Her Zaman Düşün

Her teknik aday size aynı özveri ile yaklaşmaz. Kimisinin içindeki cevheri çıkarmak size kalmıştır. Bu noktada adayınızı rahatlatmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Onu, diğer adaylardan farklı kılan özelliklerini anlatmaya ikna etmelisiniz. Teknik işe alımda başarı için doğru sorular sormak önemlidir. Kimi teknik eleman alan işverenler, bu soruları doğru soramadıkları için potansiyelli elemanları kaçırmışlardır.

Bu yüzden aday size bir defa geldiyse siz ona iki defa gitmelisiniz. Gerginliğini üzerinden atmasına yardımcı olmalısınız. Tüm adaylar size brieflerini bir kitap okur gibi açıklamaz. Onları söküp almak ve şirketinizin menfaatleri doğrultusunda sektörünüze dahil edebilmek sizin sorumluluğunuzdur. Teknik alımda başarı için her zaman A, B veya C planlarınız bulunmalıdır.   

Opinyu

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account