İçerikte Neler Var?

Beyin Hücrelerinin Ömrünü Uzatmak Mümkün Mü?

Kök hücreler vücudun ham maddeleridir ve özel işlevlere sahip diğer tüm hücreleri meydana getirirler. Doğru koşullarda, vücuttaki kök hücreler bölünerek yeni hücreler üretirler.

İnsanların beyinlerinde nöral kök hücreler bulunur. Bu beyin kök hücreleri nöronlara, astrositlere veya oligodendrositlere dönüşebilir. Nöral kök hücreler beynin tüm hücre tiplerini oluşturduğundan, embriyonun beyninde çok sayıda kök hücre bulunur. Aslında, beyin hücrelerinin çoğu embriyo aşamasında doğar. Bu hücreler yetişkinliğe kadar devam eder. Nöral kök hücreler, beyninizin düzgün çalışması için gereklidir.

Rutgers Üniversitesi‘nden yapılan araştırmaya göre, ilk olarak insülin etkisi için gerekli olduğu belirlenen ve aynı zamanda farelerin beyinlerinin derinliklerinde bulunan nöral kök hücrelerde de bulunan bir reseptör, beyin kök hücrelerinin uzun ömürlü olması için çok önemlidir. Bu bulgu, beyin sağlığı ve gelecekteki tedaviler üzerinde önemli etkileri olan bir bulgudur.

Stem Cell Reports dergisinde yayınlanan araştırma, beynin subventriküler bölgesindeki nöral kök hücrelerde yaygın olan insülin reseptörü (INSR) olarak bilinen belirli bir proteine odaklanıyor. Nöral kök hücreler, gelişim boyunca tüm sinir sistemini oluşturur ve yetişkinliğe kadar varlığını sürdürür. Bir kişinin yaşamı boyunca, beynin altyapısına ve işlevine yardımcı olan yeni nöronlar ve nöronal olmayan hücreler üretir.

Alternatif Kullanımları

Ayrı olarak, beyin tümörlerini inceleyen araştırmacılar, INSR’nin glioblastoma (GBM) kök hücreleri olarak bilinen özelleşmiş beyin kanseri hücrelerinin bir popülasyonunun hayatta kalmasında ve korunmasında önemli bir rol oynadığını keşfettiler. GBM kök hücrelerinde INSR’yi etkisiz hale getirerek bu ilkel tümör oluşturan hücrelerin büyümesini azaltmayı başardılar.

Farmakoloji, Fizyoloji ve Nöroloji Bölümü’nde profesör olan Nörolog Steven Levison, “Beynin kök hücrelerinin normal ve anormal büyüme durumlarında büyümesi ve sürdürülmesi için kritik olan moleküler mekanizmaları anlamak önemlidir. Bu ilkel hücreleri düzenleyen sinyalleri anlamak, bir gün beyin bozuklukları için yeni tedavi yöntemlerine yol açabilir.” yorumunda bulundu.

Çalışmanın eş-yazarı Teresa Wood, Multipl skleroz, Parkinson ve Alzheimer hastalığı gibi birçok nörodejeneratif bozukluğun beyin hücrelerinin yok edilmesiyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Wood’a göre; beyin kök hücrelerinin nasıl çalıştığını etkileyebilirsek, o zaman bu bilgiyi hastalıklı veya ölü beyin hücrelerini canlı olanlarla değiştirmek için de kullanabiliriz, bu da nörolojik hastalıkların ve beyin yaralanmalarının tedavisini ilerletebilir.

INSR gibi hücre reseptörleri, hücrelerin yüzeylerinde bulunan protein molekülleridir. Bir alıcının “kilidini” açan doğal veya insan yapımı maddeler, bir hücreyi bölünmeye, farklılaşmaya veya ölmeye teşvik edebilir. Bilim insanları, belirli hücre tipleri üzerinde bu işlevleri hangi reseptörlerin gerçekleştirdiğini belirleyerek, yapılarını ve işlevlerini anlayarak, alıcıların anahtarı olarak işlev gören, onları “açmak” veya “kapatmak” için maddeler tasarlayabilirler.

Erişkinlerdeki nöral kök hücreler, kendi kendini yenileyebilen ve yeni nöronlar ve beynin destekleyici hücreleri, oligodendrositler ve astrositleri üretebilen kök hücrelerdir. Kök hücrelere olan yaygın ilgi ve yetişkin kök hücrelerde yapılan değişikliklerin kanser tedavisine katkıda bulunup bulunmayacağına olan ilgi göz önüne alındığında, araştırma bulguları ilgi çekici.

Opinyu 07.06.2022

1 Yorum
  1. […] parçaları olan talamus ve hipotalamus ile bağlantılıdır. Talamus duyusal girdiyi düzenler ve beyin korteksine iletir. Hipotalamus, homeostazdan, iştahı, susuzluğu, uykuyu, cinsel dürtüyü ve […]

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account