İçerikte Neler Var?

Bilim Ve Rasyonel Yaşam İlkeleri Üzerine

Rasyonelliğin Anlamı Üzerine

Geçmişten günümüze bilim, dünyayı anlamak ve kontrol etmek amacıyla büyünün ve inançların yanında kullanılmaktadır (Bynum, 2012:57). Yani bilimin iki amacı; anlamak ve kontrol etmektir. Burada büyü irrasyonel yol, bilim ise rasyonel bir yol olmaktadır. Bynum (2012:22)’a göre bilimi büyüden ayırt eden şey olgu ve olayları doğaüstü değil, doğa içi yollarla açıklamasıdır. Ayrıca Batı’dışı medeniyetlerde anlama ve kontrol yolunda büyü, inançlar ve bilim iç içedir, hatta Yunan’da bile bir aşamaya kadar böyle olmuştur. Ancak Batı’da bir noktada bilimsel yöntemle diğerleri arasında ayrım gerçekleşmiştir.

Bunun en bariz örneklerinden biri, Hipokrat’ın “Kutsal Hastalık” olarak bilinen sara hastalığı hakkında “Kutsal Hastalığın başka bir hastalıktan daha ilahi ya da kutsal olduğuna inanmıyorum, tam tersine belli özellikleri ve kesin bir sebebi olduğuna inanıyorum” demesidir (Bynum, 2012:23-28).

Bilimsel İlkeler ve Bilimsel Yaşam Üzerine

Gauch (2016:13)’e göre bilimsel faaliyetlerin hepsinde ortak olan bazı uygulamalar mevcuttur. Bunlar:

*Dedüktif ve indüktif mantık (tümdengelim ve tümevarım)

*Olasılık hesabının kullanımı

*En yalın açıklamayı tercih ilkesi (Ockham prensibi)

*Hipotez oluşturma ve hipotezleri sınama

Amerikan Bilim Geliştirme Kuruluşu (AAAS)’na göre, bilimin belirli ilkeleri günlük hayatta da kullanılabilir. Yani sadece akademik faaliyet ile sınırlı değildir (AAAS, 1989 ve 1990’dan akt. Gauch, 2016). Böylelikle yukarıdaki ilkeleri bireyler yaşamlarında da kullanabilirler.

Bilimin en önemli parçalarından biri ise rasyonelliktir. Rasyonelliğin de en önemli işlevinin insanın düşünce ve davranışlarına yön vermek olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla rasyonel olan demek benimsenmiş amaçla uyumlu olan demektir (Gauch, 2016:46). Yani rasyonel davranabilmek için kişinin önce bir amaca sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle bilimsel bir yaşamın ilk şartı da bir amaca sahip olmaktır.

Doç. Dr. Görkem Bahtiyar

Kaynaklar:

Bynum, W. (2012). Bilimin Öyküsü. Aylak: İstanbul.

Gauch Jr., H. G. (2016). Bilimsel Yöntem. Dipnot: Ankara.

1650377074 bpfull.jpg

Dr. Öğr. Üyesi Görkem Bahtiyar, 2007 yılında Uludağ Üniversitesi İktisat bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitede yüksek lisans ve sonrasında doktora eğitimine başlamıştır. 2016 yılında Uludağ Üniversitesi’nden İktisat doktoru unvanını alan Görkem Bahtiyar, akademik çalışmalarına Bursa Uludağ Üniversitesi’nde devam etmektedir. İktisadi sistemler, finansallaşma, krizler ve iktisadi düşünce alanlarında çalışmaları bulunmaktadır.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2024 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account