İçerikte Neler Var?

İş Hayatına Metaverse Güncellemesi

Son zamanların en çok konuşulan kavramı Metaverse, sanal gerçekliği (VR) ve artırılmış gerçekliği (AR) kullanarak kişilerin 3B avatarlar ile var olabildiği bir platform.  Gerçek dünyayı taklit eden, başkaları ile etkileşim kurulabilen bu sanal dünyada, konserlere gidip, alışveriş yapmak, konferanslara ve seminerlere katılmak, şirket toplantılarına katılmak ve hatta metaverse’de sanal ofislerde çalışmak mümkün.

İş Hayatına Metaverse Güncellemesi

Şubat ayı itibariyle Meta’nın paylaştığı veriye göre, Horizon Worlds ve Horizon Venues aylık toplam 300.000 kişilik bir kullanıcı tabanına sahip. VR ve AR için yapılan küresel harcamanın 2020’de 12 milyar iken, 2024’te 72,8 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.  Global ölçekli büyük markaların yanı sıra artık lokal markalarımız bile teker teker bu platformda var olmak için dijital dönüşüme bütçe ayırıyor. Örneğin, son olarak Türk giyim markası Kiğılı bir NFT defilesini gerçekleştirdi ve kıyafetlerini metaverse’de satışa çıkardı. Dünya bu dönüşüme hızla ayak uydururken uzun vadede akılları kurcalayan ve tartışılan konularda birisi ise; metaverse çalışma hayatımızı nasıl etkileyecek?

Metaverse bizim çalışma hayatımızı nasıl etkileyecek?

Geleneksel çalışma sistemi, Covid-19 pandemisi ile zaten bir değişime uğramıştı. Uzaktan çalışma modeli aslında uzun yıllardır var olmasına rağmen, pandemi bize ofis zihniyetinin ötesinde çalışma konusunda bir dönüşüm sağladı ve bizim için bir dönüm noktası yaratmış oldu. Birçok firma alternatif uygulamalara giderek, uzaktan çalışma veya hibrit çalışma modellerini benimsedi. Bununla birlikte; fiziksel olarak her gün işe gitmiyor olmak çalışanlara zaman tasarrufu sağlamış oldu. Yeni çalışma modelleri verimliliği arttırdı, bilgiye erişim hızlandı ve maliyetler azaldı.  Bunun sonucunda şirketlerin büyük çoğunluğu normalleşme sürecinde eski sistemlerine geri dönmedi ve yeni sistem yeni gerçekliğimiz haline gelmeye başlamış oldu.

İş Hayatına Metaverse Güncellemesi

Metaverse ise uzaktan çalışma sisteminden kaynaklı bazı zorluklara firmalar için çözüm sunabilecek gibi görünüyor. Örneğin, uzaktan çalışma deneyimi, özellikle yeni çalışanlar için yalnız ve izole edici olabiliyor. Metaverse ile iş arkadaşlarının birbirleri ile etkileşime geçebileceği, beden dili aracılığıyla daha efektif iletişim kurabiliyor olmanın avantajının bir nebze daha yaşanabileceği, ekip üretkenliğini daha fazla hissedilebileceği, iş projeleri için ortak toplantılar yapılabilecek sanal bir iş ortamı sunmak mümkün olacak.

Tabii ki avantajların yanı sıra dezavantajları da konuşulan konular arasında. Örneğin çalışan gizliliği konusu tartışmalardan yalnızca birisi. Gizlilik gözlemci grubu olan Electronic Frontier Foundation’ın genel danışmanı Kurt Opsahl, sanal iş yeri yazılımının daha fazla çalışan takibine yol açabileceğini söylüyor. Örneğin yazılım göz hareketinizi takip ediyorsa, duygusal durumunuz hakkında ipuçları sağlamak için bir göz merceği kaydedilebilir, hatta biyometrik verilerle eşleştirilebilir.” diyor. Buna rağmen Metaverse ile erişilebilecek gerçeklikler göz önüne alındığında çok sayıda işletmenin ilgisini çektiği bir gerçek. Sanal işe alım çözümleri ise bunlardan bir tanesi.

Metaverse gelecekteki İşe alım sürecini nasıl etkileyecek?

Covid-19 öncesinde internette ve yazılı basında iş ilanları yayınlanıyordu. Adaylar yüz yüze görüşmelere katılıyor, fiziksel ortamda ilk tanışmalar gerçekleşiyordu. Pandemi ile birlikte online işe alım süreçleri de hızla hayata geçmiş oldu. Skype, Zoom, Teams gibi online platformlar artık mülakatlar için de kullanılır hale geldi. Pandemi sonrasında ise artık çok sayıda firma yüz yüze mülakat sürecini tamamen online platformlara taşıdı. Bu durum Metaverse gerçekliğini destekleyecek bir unsur. Belki de işe alım dünyasının bu yeni olguya en hızlı adaptasyon sağlayacak alan olduğunu söyleyebiliriz. Metaverse’deki işe alım endüstrisinin geleceğinin, şu an sahip olduğumuza çok benzer olacağı yazılıp çiziliyor. Daha az fiziksel etkileşim ve daha fazla sanal etkileşim içeren bir hayata şimdiden alışmaya başladık. Metaverse ile mevcut durumu bir anlamda paralel evrene taşıyarak deneyimlerimizi zenginleştirmiş olacağız.

İş Hayatına Metaverse Güncellemesi

Yeni nesil meslek grupları

Metaverse gerçekliği hayatımızda daha hissedilir bir noktaya geldikten sonra, bazı meslek gruplarına daha fazla talep olacağı biliniyor. Şirketler bir süredir dijital dönüşüm konusunda tecrübeli personel arayışına başladı bile. Bilgi teknolojileri uzmanları, yazılım mühendisleri, kripto uzmanları, grafik tasarımcılar, mimarlar, oyun tasarımcıları, siber güvenlik uzmanları, sanal emlak uzmanları, dijital satış uzmanları, dijital finans uzmanları artık işe alım şirketlerinin üzerinde çalışacağı yeni roller olacak.

Metaverse, ekonomiye ve iş dünyasına etkileriyle bir miktar tahmin edilebilir olsa da aslında uzun vadede tam olarak hangi noktalara varabileceği ve insanlığa neler vadedebileceği merak konusu. Amazon Prime’da yayınlanan Upload dizisi, gelecekte mümkün olabilecekleri eğlenceli yorum katarak gösteren bir bilim kurgu. Otonom araçlar, drone polisler gibi yakın gelecek kavramlarının yanı sıra sanal cennet gibi uzak gelecek kurgusuna da değinmiş, metaverse olgusunu daha iyi anlayabilmek için güzel bir örnek. Gelecekteki yeni mesleklerin bu yeni dünyaya nasıl katkı sağlayabileceği konusunda fikir sahibi olabilmek için, meslek seçimi aşamasında olan gençlerimize tavsiye niteliğinde olacaktır.

Duygu Önder 30.05.2022

 

WhatsApp Image 2022 04 15 at 18.36.09 2

2011 yılında Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri bölümünü bitirmiş, 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi İnsan Kaynakları Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. Lisans döneminde 2 sene Aiesec’te ekip üyesi olarak aktif görev almıştır. Profesyonel iş hayatına turizm sektöründe faaliyet gösteren İngiltere merkezli uluslararası bir grup şirketi bünyesinde İnsan Kaynakları biriminde başlamıştır. Daha sonra insan kaynakları danışmanlık hizmeti veren İsviçre merkezli global bir şirkette İşe Alım Danışmanı rolünde iş değişikliği yapmıştır. 8 senedir çalışmasına devam etmekte, son 4 yıldır İşe Alım Takım Lideri olarak görevini sürdürmektedir.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account