İçerikte Neler Var?

Efsane Sporcular ve ‘Resilience’

Geçtiğimiz Pazar günü Avustralya Açık tenis turnuvasında seri başı İspanyol tenisçi Rafael Nadal tarihi 21. Grand Slam şampiyonluğunu önceki 20 şampiyonluğunu aynı şemsiye altına toplayan, kariyerini sembolize eden mental ve fiziksel sınırları zorlayan bir mücadele ile kazandı.

Epik bir geri dönüşle tarihe imza attı.

“Resilience-Man”

Büyük saygılar!

Başlıkta İngilizce olarak kullandığım “Resilience” kelimesinin Türkçe tam karşılığı birkaç cümlede açıklanabilecek geniş ve güçlü bir anlama sahip.

Sporcular, galibiyet ve mağlubiyetler, yaralanmalar, zorlu antrenmanlar, rakipler, taraftarlar, takım arkadaşları ve antrenörler gibi çeşitli faktörlerden etkilenir. Sporcuların başarılarında etkenler genellikle zorluklara rağmen ilerleme ve direnebilme, mental ve fiziken toparlanarak yeniden ‘oyuna’ dönebilme yetenekleridir.

Esneklik, zorluklardan hızla kurtulma kapasitesi, dayanıklılık ve toparlanarak yola devam etme anlamında ‘rezilyans’ özellikle profesyonel spor dünyası oyuncularının önemli bir özelliği ve belki de başarılı mücadelelerin en büyük sebebi.

Tenis, fiziksel uygunluk kadar zihinsel uygunlukla da ilgilidir.
Federer, Nadal ve Lleyton Hewitt, harika rol modeller ve zihinsel dayanıklılık örnekleridir. Basketbolda Michael Jordan efsanesi de böyledir.

Sürekli olarak hedefe odaklanma, dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınma, korkularını kontrol etme ve duygularını yönetme becerisi ve öz disiplini sergilediler ve ASLA pes etmemek ya da bırakmamak için bireysel zihinsel dayanıklılık ve esnekliklerini yarattılar.

Rezilyans zihinsel dayanıklılığın başka bir yönüdür. Hayal kırıklıklarından veya yenilgilerden geri dönme yeteneği ile ilgilidir. Yani kişilerin ‘başarısızlık’ korkusunun kendilerini denemekten alıkoymasına izin vermemesidir.

İşte bu Pazar 5 saatlik muhteşem Medvedev-Nadal açık finalini nefessiz izlerken iki en iyi örneğe bizzat şahit oldum.

Alttaki ilk fotoğrafın tarihi 11 Eylül 2021. Rafael Nadal yaklaşık 5 ay öce ciddi sakatlığı olan, 3 ay öncesine kadar ise hakkında tenise dönemeyebilir dedikoduları sızan bir sporcuydu. 2022 Avustralya Açık (AUSOpen) finalini büyük tenisçi Rus Daniil Medvedev ile 5 saatlik mücadele sonucu kazandı. Üstelik bunu ilk 2 setteki 2-0 lık dezavantajdan sıyrılarak yaptı. Tarihte 21 Grand Slam şampiyonluğu olan ilk ve tek erkek tenisçi oldu.

word image 1 word image 2

Spor tarihinde başka hiçbir erkek oyuncu dört büyük turnuvada bu kadar çok şampiyonluk kazanmadı. İspanyol’ un Avustralya Açık’ taki rekor 21. Grand Slam galibiyeti, sürekli sakatlıklarına rağmen bir dayanıklılık destanı sunuyor.

word image 3

Finalin üçüncü setinde yukarıda gördüğünüz skor tabelası varken turnuvanın yapay zekası %96 Medvedev kazanır tahmini yapsa da profesyonel bir sporcunun %4 ün gücü ile neler yapılabileceğinin kanıtını da görmüş olduk.

Maçtan sonra Medvedev, Nadal’ ın dayanıklılığına ve görünür tükenmez enerjisine hayran olduğunu ve inanamadığını dile getirir.

Nadal da Medvedev’ in oyununa hayranlığını belirtir.

25 yaşındaki Medvedev’ e ‘Kariyerinizde birkaç kez bu kupayı alacağınızdan şüphem yok çünkü harikasınız’ der ve ekler; ‘Tenis kariyerimin en duygusal maçlarından biri oldu ve kortu sizinle paylaşmak benim için bir onurdu’

İşte sporun güzelliği!

Kararlılık, hedefe odaklılık, çok çalışmak, emek, inanmak, direnmek, kendi gücünü ve sınırlarını bilmek (ve zorlamak), rakibe saygı, kendine saygı ve tabi ki bu zor yolculukta esneklik hali REZİLYANS (Resilience)!

Hayatta ve kendi alanında başarılı olmuş kişilerin, uzmanların, bilim ve iş insanlarının hikayesi de aslında zirvedeki profesyonel sporculara has bu temel özellikleri taşımıyor mu?

word image

.

031b1cf3 dc2f 42e2 b95a 7adb1b60a278
Uzman Eczacı

UZM. ECZ. AYŞEGÜL BİRLİK

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Lizbon Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tıbbi beslenme eğitimi sonrası meslek hayatının 16 senesinde kendi eczanesini işletti. Son olarak Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik yüksek lisansını tamamlamıştır.
İyi Yaşam ve Koruyucu Sağlık üzerine kurduğu şirketinde halen kurumsal ve ilgili firma işbirliği ile danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Aktif yaşamı seçen bireylerden profesyonel / amatör sporculara kadar kişiye özel çözümler, kişisel ve genetik analizlerle uygun performans ürünleri, gıda takviye ve tavsiyeleri, aromaterapi çözümleri ile bireysel çalışmaktadır.
Bu alanda çalışmalarıyla 2017 yılında sektörde önemli bir ödül olan Altın Havan ‘Eczacı Danışmanlık Ödülü’ nü almıştır.
Dünyada yükselen bir değer olan Spor Eczacılığı alanını ülkemize getiren ve sertifika koordinatörlüğünü yapan ilk eczacı olarak mesleki sunum ve eğitimler vermektedir. Türkiye Triatlon Federasyonu Eğitim Kurulu üyesi ve maraton koşucusudur.

0 Yorum

Opinyuya yorum yapın

www.opinyu.com'da yer alan her türlü içeriğin tüm telif hakları Opinyu'ya aittir. www.opinyu.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar opinyu.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz. www.opinyu.com'daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. Opinyu hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zamanda değişikliğe gidebilir. 

Opinyu bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir. Opinistlerin (Yazarların) İçeriklerindeki Sorumluluk Kendilerine Aittir. İçerikler kesinlikle tavsiye içermemektedir. İçeriklerden edindiğiniz bilgileri uzman kişilere danışmadan uygulamanız zararlı sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlardan Opinyu ya da Yazar asla sorumlu tutulamaz. 

©2025 opinyu.com

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account